Egészség

Kerüld el, ha allergiás vagy – a 9 legerősebb allergén étel

Amikor az immunrendszer teljesen ártalmatlan anyagokat néz ártalmas kórokozóknak, a teljes védekező rendszert rászabadítja a "betolakodóra" – ebből lesz a tüsszögős-kiütéses allergiás roham.

Ha gyakran szenvedsz az allergia tüneteitől, nem árt ismerned, melyek azok az élelmiszerek, amelyek a leggyakrabban okoznak ilyen fals háborút a szervezetben. Akkor is hasznos lehet ez a tudás, ha gyakran főzöl másokra – ha ezeket kihagyod a fogásokból, senki nem fog allergiás rohamot kapni az asztalodnál.

Zeller: a zeller-allergia a globális felmérések szerint különösen a mi tájékunkon, Közép-Európában gyakori. A zöldség fogyasztása bőrkiütést és szájduzzadást okozhat az arra érzékenyeknél, de van, akin émelygés, asztmás roham, rosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk formájában jelentkezik az érzékenység. Allergén voltát a főzés sem csökkenti.

Szezámmag: Japánban és Kínában szenvednek tőle sokan, és sajnos ki sem lehet nőni, ha egyszer kialakult valakinél az érzékenység. Van, akinél egyenesen ájulással, és életveszélyes, orvosi beavatkozást igénylő állapottal jelentkezik az allergia.

Tej: a gyerekek körében a leggyakoribb allergén, a felmérések szerint a kisgyermekek 2-5 százaléka tehéntejallergiás. Épp ezért nem ajánlják a szülőknek, hogy egy éves kor előtt tehéntejet adjanak a kicsiknek. Az allergia egyeseknél atópiás dermatitisz, azaz ekcéma, másoknál csalánkiütés, de akár asztmás roham formájában is jelentkezhet. Szerencsére a legtöbben később kinövik a tejérzékenységet.

Kerüld el, ha allergiás vagy – a 9 legerősebb allergén étel

 

Tojás: a fehérje és a sárgája is kiválthat allergiás reakciót, és csalánkiütést, ekcémát, orrfolyást, fejfájást, vagy súlyosabb, orvosi beavatkozást igénylő tüneteket is okozhat. Az egyik legkellemetlenebb túlérzékenység, mivel a legtöbb élelmiszeripari termék tartalmaz tojást. Nemcsak a majonézt kell kerülni, hanem a legtöbb sütőipari terméket, tésztát, húskészítményt és édességet is.

Földimogyoró: a legsúlyosabb reakciókat kiváltó allergének egyike, épp ezért kisgyerekeknek nem tanácsos földimogyorót adni. Ha egy allergiás földimogyorót fogyaszt, szervezete az ekcémától egészen az életveszélyes anafilaxiás sokkig terjedő skálán válaszolhat rá. Ha csak enyhe reakciót vált ki, az sem jó jel: lehet, hogy legközelebb súlyosabb gondokat fog okozni!

Diófélék: sajnos ezt az allergiát nem lehet kinőni, és ha az ember az egyik magra allergiás, a legjobb, ha az összeset kerüli. A diófélék még akkor is kiválthatják a kellemetlen reakciókat, ha egy mandulás sampon vagy egy sheavajas krém formájában magunkra kenjük őket.

Hal: bár minden hal lehet allergén, a legtöbb kellemetlenséget a tőkehal és a lazac okozza, ám a tonhal, a makréla és a szardínia is veszélyes lehet.

Tengeri herkentyűk: a rákfélék és a kagylók asztmás rohamot, kiütéseket, ekcémát, vagy akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is kiválthatnak az arra érzékenyeknél. Az allergiára általában felnőttkorban derül fény.

Szója: a szójatejet eredetileg épp az allergén tehéntej kiváltására kezdték gyártani az 50-es években. Sajnos azóta a szója is előre lépett az allergén élelmiszerek rangsorában. Szerencsére a szójaallergiás gyerekek többsége kinövi az érzékenységet, ám aki nem, annak nagyon alaposan kell tanulmányoznia az élelmiszercímkéket, hiszen magas fehérjetartalma miatt szinte minden élelmiszerben van szója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top