Egészség

Fejlesztés a vízben kicsiknek: a babaúszás

Babaúszásra már két-három hónapos kortól lehet vinni a kisgyermeket, de fontos, hogy csak olyan medencében úszhat, amit kizárólag babaúszásra használnak és nem klóros a víz.

Hogy a kisgyermek hogyan viszonyul a vízhez már az esti fürdetésnél kiderül. Ha a baba élvezi és nem sírja végig, akkor ki lehet próbálni a medencét is. A babaúszást a gyermek fél éves kora előtt érdemes elkezdeni, mert akkor még működik náluk a búvárreflex, vagyis az orrjárat elzárja a víz útját, így nem megy bele. Három hónapos koránál előbb azonban nem érdemes elkezdeni, mert a baba immunrendszere ilyenkor még nem elég erős, így hajlamosabb a különböző betegségeket elkapni. Bármely korban azonban a gyermekorvossal érdemes konzultálni, hogy a gyermek egészséges-e, vihető-e babaúszásra. A heti egy alkalom elegendő a gyerekeknek, de a rendszeresség mindenképpen ajánlott. A babaúszáson nemcsak az anyuka, de az apuka is részt vehet, de akár mindkettő is egyszerre.

Hogyan történik?

A medencében a szülőnek biztonságot kell nyújtania a baba számára, tehát mindig ott kell lennie mellette. Kezdetben a babák még nem merülnek, csak a fejükre locsol vizet a szülő, és az végigfolyik az arcukon. Később már a valódi merülések is helyet kapnak. Ilyenkor a szülő előre mondja, hogy merülés következik, ráfúj a pici arcára, aki erre reflex-szerűen működésbe lépteti a búvárreflexét, vagyis zár az orrjárata, így nem kerül víz bele. Sokszor a szemüket is nyitva hagyják a víz alatt.

Fejlesztés a vízben kicsiknek: a babaúszás

Miért jó a babaúszás?

  • Segíti a babák koordinációs és motorikus mozgásának fejlődését.
  • Erősödik a szívük és a tüdejük.
  • Hozzáértők szerint a korán elkezdett babaúszás jó kapcsolatteremtést, reakciókészséget és teljesítményt eredményez.
  • A vízi foglakozások alkalmával egyre többet, egyre hosszabban tartózkodnak a víz alatt, az “edzettségük” is megváltozik, hiszen a mozgás az izmokon kívül megdolgoztatja a keringési rendszert is.
  • Az a tapasztalat, hogy a babaúszásra járó gyermekek ellenálló képessége nagyobb a gyakori gyermekbetegségekkel szemben, és a bizonyos életkorokhoz kötött mozgásokat gyorsabban, stabilabban sajátítják el.
  • A víz lehetővé teszi, hogy a babák szabadabban mozogjanak mint a szárazföldön.
  • Nemcsak a babák élvezik, hanem a szülők is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top