Egészség

Azokon a bizonyos napokon: tamponhasználat pro és kontra

A probiotikus tamponok megjelenésével bővült a paletta, ám vannak olyanok, akiket ez sem győzött meg arról, hogy tampont kellene használniuk. Pedig a szakember szerint az előírásnak megfelelő ideig felhelyezett tampon nem okoz fertőzéseket.

Számos kutatás azt mutatja, hogy a nők alapvetően a menses alatti aktív és korlátozásmentes élet iránti igény miatt kezdik a tamponok használatát. Mellette szóló legfőbb érvek között szerepel a sportolás (úszás, lovaglás), valamint a kényelmes viselés és „láthatatlanság”. Mégis akadnak olyanok, akik nem szívesen használják a nehéz napokon.

Azokon a bizonyos napokon: tamponhasználat pro és kontra

Mit várunk el egy tampontól?

A nemzetközi szakirodalom szerint a következő fiziológiai szempontoknak kell megfelelnie ezen termékeknek:

  • legyen biztonságos
  • legyen megfelelő nedvszívó képességű
  • biztosítsa a tisztaság érzetét
  • alkalmazása legyen kényelmes és praktikus
  • legyen „láthatatlan”
  • védjen a menstruációt kísérő szagok ellen
  • ne okozzon „mechanikai” sérüléseket a hüvelyben
  • ne fokozza a hüvelyfertőzések előfordulásának kockázatát.

Egészséges a tampon?

Azokon a bizonyos napokon: tamponhasználat pro és kontraA tampon veszélyeként sok embernek azonnal a Toxikus Sokk Szindróma (TSS) jut eszébe, amely egy ritka, de súlyos betegség. Normál, rendeltetésszerű tampon használat mellett a TSS kialakulásának veszélye nem jelentkezik. Fontos tudni, hogy a TSS-t NEM a tampon okozza, hanem az u.n. Staphylococcus aerus által termelt toxin. A TSS akkor alakulhat ki, ha az emberi bőrön található kórokozó jelenlétében a telített tampon túl sokáig, vagyis a normál idő többszörösét marad a hüvelyben.

– A magam gyakorlatában is előfordult, hogy valaki kellemetlen bűzös folyással jelentkezett és kiderült, hogy véletlenül eltávolítás nélkül helyezte fel a következő tampont, így egy bizonytalanul hosszú időre fennmaradt. Eltávolítás és hüvelykúpos kezelés után semmilyen baj nem történt – mondja dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus szakorvos. – Nagyon fontos tehát az előírás szerinti használat, biztos és időben való eltávolítás. Általában kóros folyás (kellemetlen szag, bő, sárga váladék, esetleg alhasi fájdalom vagy láz) esetén érdemes kerülni a használatát, és ilyenkor mihamarabb egyébként is orvoshoz kell fordulni.

Probiotikus tampon: nem gyógyít, megelőz!

A legfrissebb kutatás szerint a nők több mint 65 százaléka fél valamilyen hüvelyi fertőzéstől, azok közül is leginkább a hüvelygombától. A probiotikus tampon nem egy klasszikus kozmetikai eszköz, hanem egy gyógyhatású termék, amely egy új, eddig nem létező kategóriát teremt. A probiotikus baktériumokat egy speciális hordozóanyag védi, amelyből a baktériumok csak testhőmérsékleten szabadulnak fel. Amikor a probiotikus tampon a behelyezés után eléri a testhőmérsékletet, a hordozóanyag felolvad, és a probiotikus baktériumok kiszabadulnak a tampon belső magjából. Nagyjából 90 perc szükséges ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok a tampon belsejéből felszabadulva elérjék a hüvelyi nyálkahártyát és ott elkezdjenek kolonizálódni, ezáltal támogatva a hüvelyflóra egyensúlyát.

– Azok a nők, akik nyitottak a tampon használatra, talán kevésbé idegenkednek a saját testüktől és jobban is ismerik azt. A kényelmi, esztétikai szempontok nagyon fontosak a hölgyeknek és mivel ellenjavallata nincs, támogatom a használatát. A menses idején a hüvely mikrobiológiai egyensúlya kedvezőtlen irányba mozdul el és kisebb nagyobb időt igénybe vehet, amíg ez ismét helyreáll – mondja a szülész-nőgyógyász.

– A tamponnal kapcsolatos fertőzés megelőzhető alapos kézmosással, a tampon időbeni eltávolításával, akkor, ha az telítődött, de átlagosan 4-6 óránként mindenképpen. A probiotikus tampont bátran használhatja minden nő, fertőzések megelőzésre is kiváló, a testhőmérséklet hatására kiolvadó jótékony probiotikumoknak köszönhetően” – javasolja Fazekas Zita, a Bio-Tech Pharma Kft. cégvezetője.

Azokon a bizonyos napokon: tamponhasználat pro és kontra

Kinek nem javasolt a tampon használata?

– Nem javasolt a tampon azoknak, akiknek kényelmetlen (nem ritkán enyhe fokú méhelőesés áll a háttérben), vagy akik feledékenyek, esetleg gyakran van hüvelyi gyulladásuk. Érdekes lehet egy további tényező is, melyet a szakirodalom is említ – mondja dr. Ujvári Attila. – A HPV fertőzés nagyon gyakori a népességben és mivel az a kórokozó felelős (igen ritkán) a méhnyakrák kialakulásáért, a rákszűrés során ennek korai nyomait is keresik a cytológusok. Az egyik korai nyom, hogy a méhnyakon lévő nyálkahártya (a környéken lévő bőrhöz hasonlóan) kissé elszarusodik. Ha ilyet látnak, a szokásos 3 éves szűrés helyett, 6 hónap múlva ismétlést javasolnak. Mivel ez az elszarusodás mechanikai hatásra (dörzsölés) is előfordulhat, a tampon is okozhat ilyen képet. Ennek megfelelően tehát, ha valaki HPV gyanús cytológiai leletet kapott „parakeratosis” vagy „hyperkeratosis” miatt, akkor érdemes a szűrés ismétlése előtt néhány hónapig tartózkodni a tampon használattól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top