Egészség

Gyógyító minuszok

Ha csak elképzeljük, beleborzongunk. Pedig a mínusz 100-110°C valóban segít. A szülőhazájában, Japánban és a világ számos más országában bejárt sikerútja után végre hozzánk is eljutott a teljestest hidegterápia, az a természetes gyógymód, amely rendkívül hatékonynak bizonyult az ízületi betegségek és az ugyancsak nagy fájdalmakkal járó fibromialgia kezelésében.

Teljestest hidegterápia

– Sajnos, szinte minden családban akad olyan, aki enyhébb vagy súlyosabb ízületi betegségtől  szenved, hiszen minden 5. embert érint valamilyen ízületi probléma – mondja szakértőnk, dr. Vass Ilona bőrgyógyász szakorvos. A teljestest hidegterápia, amelyet ma már a világon egyre több helyen ajánlanak az orvosok, a gyógyszeres kezelés és a fizioterápia hatását egészíti ki; az esetek egy részében pedig helyettesítheti is ezeket. Lényege, hogy a szervezetet egy maximum 3 perces hidegsokknak tesszük ki, aminek következtében olyan hormonok és biológiai anyagok szabadulnak fel, melyeknek gyulladás- és fájdalomcsillapító hatása van. A kezelést „alkalmassági” orvosi vizsgálat előzi meg. Ha zöld jelzést kap a páciens,  előbb félpercet a  mínusz 60 fokos előkamrában kell töltenie, majd következik a terápia lényege: a 2-3 perc a  mínusz 100-110°C fokban. Ebben a hidegben ennyi idő alatt a bőrfelszín hőmérséklete mintegy +5 °C-ra csökken; tehát még nem fagy meg, és az izületek sem hűlnek ki. A kezelés fürdőruhában történik, a kiálló testrészeket viszont le kell takarni. A hidegkamrában eltöltött  3 perc több órán át gátolja a krónikus fájdalmak megjelenését, egész napra jó közérzetet biztosít, és segíti a nyugodt éjszakai alvást. A kezelés hatékonysága a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel még tovább növelhető. 10-20 alkalomból álló, kúraszerű  terápia esetén pedig több, akár 3-6  hónapos tünetmentesség is elérhető.

Gyógyító minuszok

Bőrbetegségekre is hatásos

A hidegterápia sok más esetben is igen hasznos lehet. Keringésjavító, méregtelenítő hatásának köszönhetően növeli az egyidejű fogyókúra eredményességét; a  felszabaduló endorfin miatt jó kiegészítője a depresszió, a „burn out” gyógyításának. A rendszeres hidegterápia jelentősen növeli a sportteljesítményeket is, továbbá segíti az izmok regenerációját; húzódások, ficamok gyógyulási idejét lerövidíti, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb káros anyagcseretermékek kiürülését. Az elsődlegesen ízületi fájdalmak miatt alkalmazott kúraszerű kezelések során kiderült, hogy a hidegterápia a pikkelysömörben szenvedő és a krónikus ekcémás páciensek bőrtüneteit is lényegesen javítja, 15-20 kezelés után. Csökkent a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűntek a zavaró plakkok.   

Nincs mellékhatás

Mindezek alapján elmondható, hogy a hazánkban ma még szokatlan, első hallásra talán ijesztőnek is ható terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nincs több, mint a szaunázásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top