Egészség

Álomalak csodaszerekkel? De milyen áron?

Szélsebesen lefogyni- vagy még annál is gyorsabban. Persze mindezt éhezés nélkül. Manapság már a drogériákban is kaphatóak azok a fogyasztószerek és étvágycsökkentők, amelyek gyors, látványos súlycsökkenést ígérnek. De vajon – a leadott kilókon túl - kell-e bármilyen következménnyel számolnunk?

Kevés nő akad, aki élete során ne érezte volna már, hogy sürgősen le kell dobnia pár kilót, de sem kedve, sem energiája nem volt ahhoz, hogy önsanyargató diétákat folytasson, a ma oly gyakran emlegetett életmódváltás pedig szóba sem jöhetett, hiszen mindössze egy vagy két hete maradt a nagy átváltozásra. Lehet-e, kell-e, érdemes-e fogyasztószerek segítségével megszabadulnunk a minket zavaró fölösleges kilóktól? Megkérdeztünk néhány fogyókúrázót és szakembert, hogy milyen véleménnyel vannak az álomalakot ígérő csodaszerekről.

„Ha akarnék sem tudnék salátaleveleken élni”

Gombos Edina és kislánya, Miranda
Gombos Edina és kislánya, Miranda
Fotó: Sanoma Archív/Nagy Zoltán

Gombos Edina úgy véli, hogy ha akarna sem tudna fogyókúrázni. – Napi tizenhat óra munka és a kislányom nevelése mellett ez lehetetlen feladat – mondja műsorvezető. – Most egy fogyókúrás szer segítségével jelentős sikert könyvelhetek el: három hónapja szedek egy édesgyökér kivonatot tartalmazó készítményt, ami a hízásra hajlamosító gént blokkolja a szervezetben. Nem diétázok mellette, mindent ugyanúgy és ugyanakkor eszem, mint szoktam. Két hónapja 62 kilóról indultam, most pedig 58 kg-t mutatott a mérleg. Természetesen minden fogyókúra hatásosabb, ha sportolunk is mellette, de szerencsére ezt nyáron könnyű megoldani. – teszi hozzá a műsorvezető.
Adrienn a Hoodia sprayt hívta segítségül étvágya csökkentéséhez. Tapasztalata szerint a kaktuszkivonatot tartalmazó spray csak pár nap után kezdte kifejteni hatását: “valóban csökkent az étvágyam, így kevesebbet eszem. Bízom benne, hogy le tudok adni pár kilót”.

Orsi viszont már nem vár csodákra. Véleménye szerint igaz, hogy kitartó munkával az ígért gyors fogyás elérhető, de a leadott kilók gyorsan visszatérnek az adott termék használatának abbahagyása után. Mivel a hosszú távú alkalmazást pedig egészségtelennek tartja, összességében nem gondolja ideálisnak a készítmények alkalmazását. – Rengeteg csodaszert kipróbáltam már, a legtöbbjük a kúra időtartama alatt használt is. Legutóbb a Turbó diétával sikerült leadnom pár kilót. Fehérjeport is szoktam használni, mert nem tudok a szervezetem számára elegendő húst fogyasztani- – mondja.

Katalin a Bio CLA készítményét használta, mindamellett úgy gondolja, hogy az már fél siker, ha hisz abban az ember, amit beszed. Úgy gondolja azonban, hogy ezeknek a hatása átmenti, amikor abbahagyta a szedését újra felszedte a kínkeservesen leadott kilókat. Amikor nem sürgős a fogyás, vagyis nem két hét múlva kell jól kinéznünk, akkor persze más lehetőségek is vannak. Anikó például, aki a Gastroyal étrendjét követte, másfél hónap alatt adott le 10 kilót. Három hónapja abbahagyta, azóta két kilót szedett vissza, persze a nyári nassolás ebben nagy szerepet játszott. Ebből is jól látszik, hogy a teljes étrend átalakítása elengedhetetlen, a kis pirulák csak átmeneti segítséget nyújtanak, sokszor nem is tudjuk milyen áron.

„Rövidtávon nem károsak”

Tény, hogy ha valaki diétázik, attól még ugyanúgy szüksége van tápanyagokra. Ezért a gyógyszerész – megfelelő ideig és módon alkalmazva – nem tartja károsnak azokat a fogyókúrás porokat, amilyen a Turbó Diéta is, hiszen ezek egyfajta tápszerként minden létfontosságú anyagot ideális mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára. – A természetes összetevőket tartalmazó szerekkel kapcsolatban szkeptikusabb vagyok. Ma már semmilyen élelmiszer sem teljesen természetes, pláne akkor, ha különféle eljárásoknak vetik alá. Abban viszont hiszek, hogy a dobozon valódi adatokat tüntetnek föl – mondja Sípos Jánosné, gyógyszerész. – Ha mégis választanom kellene valamit, akkor egy újonnan megjelent kapszulát ajánlanék a fogyni vágyók figyelmébe, ami a belekbe érkezvén magához vonja a zsírt, sőt a méreganyagok egy részét is és emésztetlenül távozik. Ettől ugyan önmagában fogyni még nem fogunk, de legalább nem hízunk tovább, és ha valaki csökkenti a táplálékbevitelt, akkor előbb-utóbb a súlyából is veszít majd – teszi hozzá a szakértő, aki azonban figyelmeztet arra is, hogy mint a fogyókúrás szerek többségének, ennek is van hátulütője: ha valaki hosszútávon szeretné ezt alkalmazni, a zsírban oldódó vitaminok beviteléről egyéb formában kell gondoskodnia.

Álomalak csodaszerekkel? De milyen áron?

„Hosszútávon súlyos következményei lehetnek”

– Általában utolsó mentsvárként szokták alkalmazni a fogyókúrás porokat, étvágycsökkentőket a súlyveszteségre áhítozók – mondja Kovács-Nagy Eszter Anna dietetikus-böjtszakértő. Ahelyett, hogy felülvizsgálnánk saját életmódunkat, különféle szerekhez folyamodunk, amikkel csak még tovább mérgezzük a már amúgy sem makulátlanul tiszta szervezetünket. A dietetikus elmondta, hogy a növényi alapú szerek esetében is kérdés, hogy miképp reagál az elfogyasztott dózisra a szervezetünk, hiszen a májnak le kell bontania mindent, ami az útjába kerül. A vízhajtó, hasmenést okozó kapszulákkal, italokkal különösen vigyázni kell: ha ezek mellé nem iszunk eleget, könnyen kiszáradhatunk, illetve hosszútávon bélrenyheséget is okozhatnak. – Az emberek többsége nem is tudja mi az pontosan, amit szed, vagy ami még rosszabb: a káros hatások tudatában mérgezi tovább a szervezetét. Nem hiszek abban, hogy a növényi alapú szerek teljesen természetesek lennének. A növényeket annyi eljárási folyamatnak vetik alá, amíg elkészül belőlük a kívánt szer, hogy egészen biztosan károsodnak a bennük lévő enzimek – emeli ki a szakértő. A táplálkozási szakember osztja a gyógyszerész véleményét abban, hogy a vágyott alakot csakis teljes életmódváltással érdemes elérni. “Ha valaki lelkileg és fizikailag is rendben van önmagával, akkor meg tudja tenni a kellő lépéseket és eléri a célját – emeli ki a szakember.

Álomalak csodaszerekkel? De milyen áron?
A fogyókúrás szerek pszichológiája

Turánszky Edina pszichológus szerint a fogyasztószerek hasonló mechanizmussal működnek, mint a gyógyszerek. Ha azt gondoljuk, hogy úgysem használ a termék, akkor sokkal kritikusabbak vagyunk a hatásával kapcsolatban, és inkább a negatívumokra figyelünk. Sok múlik a hozzáálláson: ha pozitívan állunk a dolgokhoz, akkor a kicsi sikert is nagyobb eredményként könyvelhetjük el. Ha viszont kritikusak vagyunk a készítménnyel szemben, akkor a vártnál némileg kedvezőtlenebb eredményt is teljes kudarcként könyvelhetjük el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top