Egészség

5 tipp, mit ne fogyassz a nagy melegben!

A nyári melegben egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztasz, egyes ételek és italok ugyanis befolyásolják a test hőháztartását.

A nagy hőségben egy felnőtt szervezetnek minimum 3l folyadékra van szüksége ahhoz, hogy a verejtékezéssel távozott mennyiséget pótolni tudja. Erre a legjobb a szénsavmentes ásványvíz/forrásvíz. Az izzadás során azonban nemcsak vizet, de ásványi anyagokat is veszítünk, amelyek többségét táplálkozással tudjuk a szervezetbe juttatni.

5 tipp, mit ne fogyassz a nagy melegben!

Mi az, amit kerüljünk?

  • Az édes íz – főleg hidegen – jólesik ugyan a nagy melegben, de bánjunk csínján vele. Ez vonatkozik a cukros üdítőkre is: szomjoltásra nem megfelelő választás. Ha mindenképpen valami édesre vágysz, egyél valamilyen magas víztartalmú gyümölcsöt. A görögdinnye vagy az őszibarack például magas víztartalmának köszönhetően hidratál, ráadásul finom, édes is – így két legyet ütsz egy csapásra.
  • Annak érdekében hogy elkerüljük a nyár közepén kialakuló torokgyulladást bánjunk csínján a jéggel és a fagyos finomságokkal (pl. a fagyival). A hőségben a langyos ételeket részesítsd előnyben.
  • Az alkohollal is érdemes csínján bánni: vizet von el a szervezettől és hamarabb a fejünkbe száll. Fogyassz mellé ásványvizet/forrásvizet, így elkerülheted a mámoros állapotot!
  • Kerüljük a fűszeres ételeket! Ezek többsége serkenti a vérkeringést, ami nagyobb fokú izzadáshoz vezet.
  • Hőségben ne terheljük meg az emésztőrendszerünket nehéz fogásokkal, például zsíros vagy olajban sült ételekkel, érdemes ezeket könnyű nyári salátákra cserélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top