Egészség

Plasztika, de mikor?

Előbb-utóbb majd minden nő életében eljön a pillanat, amikor a tükörbe nézve úgy érzi, szívesen igénybe venné plasztikai sebész segítségét. Azután vagy igent mond, vagy meggondolja magát. Cikkünk szereplőiről első látásra senki nem mondaná meg, hogy átestek esztétikai műtéten. Példájuk mind azt igazolja, hogy az igazán szép és sikeres plasztikai beavatkozás teljesen természetes hatást kelt.

A „plasztika” szóról elsőre általában lufiméretre felfújt keblek, extrémre duzzasztott ajkak, múmiaszerűre feszített arcok jutnak eszünkbe. Holott a valóság teljesen más: a legtöbb páciens nem playmate-külsőre, hanem harmonikusabb megjelenésre vágyik, vagy néhány évvel korábbi arcát szeretné viszontlátni a tükörben. Ha valaki Angelina Jolie fotójával felfegyverkezve érkezik a rendelőbe, és annak pontos mását akarja megrendelni az orvostól, akkor azt a lelkiismeretes szakember a műtő helyett a pszichológushoz küldi. Így aztán lassan a közfelfogás is megváltozik, és ma már egyre kevesebben csodálkoznak, ha megtudják, hogy harminc körüli unokahúguk felvarratta a szemhéját, vagy a szomszéd kismama implantátummal a mellében hordta ki és szoptatja a babáját.

Mellformálás, hasszépítés

„A leggyakoribb beavatkozás a mellnagyobbítás, illetve -felvarrás, amelyet implantátum behelyezésével is kombinálhatunk – említi dr. László Zsolt sebész és plasztikai sebész szakorvos.
– A többszöri terhesség, szoptatás, hízás-fogyás után gyakran elsorvadhat a mell állománya, ezt szépen helyrehozza a plasztika. Az emlő megnagyobbító műtéte során általában a sebészi metszést az emlőáthajlásban vagy a bimbóudvar körül, vagy a hónaljban vezetjük. Ezeken a helyeken nagyon szépen gyógyulnak a hegek, és általában egy évvel a beavatkozás után már nem látszanak. Ha valaki a közeljövőben tervez babát, akkor inkább érdemes a beavatkozást a szülés, szoptatás utáni időszakra halasztani, de számos olyan páciensem is van, akik megcsináltatták a mellüket, utána estek teherbe, és alig változott a mellük a szülést követően. Nehéz megmondani, hogy egy felvarrás eredménye milyen hosszan marad meg, hisz különböző mértékben öregednek a páciensek, de átlagban körülbelül 10 év, mielőtt újra hozzá kellene nyúlni, ekkor viszont a régi vágások nyomán haladunk, új hegek tehát nem képződnek. Az implantációval kombinált felvarrás tartósabb eredményt és szebb dekoltázst ad, de idővel ezt is meg lehet ismételni. A legújabb módszer a Macrolane nevű feltöltőanyaggal végzett mellnagyobbítás, ez ugyanolyan hialuronsav, mint amilyennel az arcon végeznek ráncfeltöltést. A sok előnye (ambuláns műtétként végezhető, nem jár hegekkel, sokkal rövidebb a gyógyulási idő, bármikor újra elvégezhető, kevesebb szövődménnyel jár) mellett egyetlen hátránya, hogy természetes anyag lévén két év alatt felszívódik – mutat rá László doktor, aki itthon elsőként használta a Macrolane-t mellfeltöltésre.

Plasztika, de mikor?

– A másik igen gyakran operált terület a has, ahol szülés vagy nagymértékű fogyás után könnyen kialakulhat a kötényhasnak nevezett jelentős szövetfelesleg – magyarázza dr. László Zsolt.
– A tornával vagy fogyókúrával nem befolyásolható testtájakról zsírszívással is eltávolítható a fölösleges zsírmennyiség, de ha a bőr ráncossá vált, megereszkedett, vagy striák jelentek meg rajta, akkor a hasplasztika lehet a megoldás. Itt is vigyázunk rá, hogy a beavatkozás nyomai strandolás vagy sportolás közben ne látszódjanak, a vágás a bikinivonal mentén halad, és fél-egy év múlva szinte nyoma sincs. Aki hamarosan babát szeretne, annak érdemes várnia a műtéttel, de egy hasplasztikát követő újabb terhesség után kevésbé ereszkedik meg a bőr, mintha nem operálták volna meg. Ezenkívül, formálható még sebészi úton a fenék, a vádli, a belső comb vagy a kar is, ezeket a műtéteket azonban sokkal ritkábban kérik, mint a mell vagy a has korrekcióját.”

Arcplasztika gravitáció ellen

Dr. Kárász Tamás plasztikai sebészt hallgatva egyre inkább meggyőződésemmé válik, nem is olyan rossz dolog űrhajósnak lenni. Eddig kevéssé vonzott ez a pálya, de egy nagy előnnyel tagadhatalanul jár: a súlytalanság állapotában nem öregszik a bőr. Ahogyan a kozmetikusom mondogatja, a gravitáció ellen nem lehet küzdeni, mert sajnos a nehézségi erő az, ami előhozza arcunkon az idő múlásának első jeleit.
„A legkorábban a szem öregszik – mondja Kárász doktor, aki többféle műtéttípust is elsőként végzett el Magyarországon, és nemrégiben tért vissza az Egyesült Államok egyik legismertebb plasztikai sebészeti magánklinikájáról, ahol a legmodernebb eljárásokat tanulmányozta.
 – Genetikai adottságoktól és külső tényezőktől (dohányzás, napozás, a bőrt megnyújtó hízás-fogyás) függően a felső szemhéj akár már 25 éves korra is megereszkedhet. A szemöldök megemelésével kombinált felsőszemhéj-plasztika tehát az egyik leggyakoribb, minimális beavatkozással járó és a megjelenésen sokat javító operáció. Első alkalommal 30 évesen is kérhető, és utána tízévenként megismételhető. Az alsó szemhéj plasztikája már óvatosabb megközelítést igényel, több szövődmény fordulhat elő. A legmodernebb eljárás során ezért már csak a szemhéjon belül ejtenek vágást, a bőrből nem vágnak, hanem lézerrel vagy peelinggel kezelik.”

A szakember szerint 35 éves kor táján már elérkezhet a klasszikus face-lifting ideje is. Minél fiatalabb valaki, annál kevésbé kiterjedt a műtét, és minél idősebb, annál mélyebb struktúrákat és nagyobb felületet érint. Az arcemelés modern formája rövid metszésekkel dolgozik, így is jól korrigálja a nyakon, az arc alsó részén vagy az állkapocs alatt megereszkedett bőrt. A kisebb vágás csökkenti a szövődmények veszélyét, rövidebb gyógyulási idővel jár, és egyben kevésbé feltűnő. És ez a lényeg. Elvégre a páciens nem tökéletesre operált szépség akar lenni, csupán önmaga – javított kiadásban.

Észre sem veszik az arcomon

„Nagyon hiú vagyok, de nem csak emiatt fordultam orvoshoz, amikor úgy éreztem, az arcom már nem a régi – meséli Bareith Éva (38).
– Olasztolmácsként dolgozom, vagyis nagyon sok ember lát elég közelről, hiszen mialatt fordítok, végig engem figyelnek. Konkrét elképzeléssel kerestem meg a plasztikai sebészt: a felső szemhéjamon lévő túl sok bőrtől szerettem volna megszabadulni, hogy újra tudjam magam szépen sminkelni, és ne legyen fáradt a tekintetem. Először botoxra gondoltam, de az folyamatos ismétlést igényel, ezért az orvos az endoszkópos homlokplasztikát javasolta, ami egyszeri beavatkozással ránctalanná tette a homlokomat és megemelte a szemöldökömet. A tekin¬tetem nyíltabbá vált, és az összbenyomás természetes. Nem is veszik észre, hogy bármi történt az arcommal, olyan, mintha kialudtam volna magam. A műtétet altatásban végezték, kétoldalt a homlokom felett emelték meg a bőrt, és a hajas fejbőr alatt egy apró csavarral rögzítették. Egy hétig kellett kötést hordanom, majd kiszedték a varratokat, és három héttel később a csa¬vart is. Mindössze két apró heg maradt a fejemen, de azt is eltakarja a hajam, semmi nem látszik belőlük. Fájdalmat nem éreztem, és ahogy levették a kötést, már újra smin¬keltem a szemem. Ha később mélyebb ráncaim lesznek, biztosan vállalkozom majd botoxra vagy más műtétre is. Az olyan beavatkozások híve vagyok, amelyek természe¬tesnek hatnak, és ápoltabbá teszik a megjelenést.”

A szoptatás sem volt gond

„Bár mindig szép volt a mellem, az alkatomhoz képest túl kicsinek találtam, és nem akartam folyton push-up melltartót hordani – mondja Papp Tímea (35).
 – Miután az összes barátnőm megcsináltatta a mellét, én sem tétováztam sokat. Fodrász vagyok, és a vendégeimnél is azt látom, hogy egyre többük számára természetes ez a beavatkozás. A műtéttel nagyon dekoratív lett a dekoltázsom, és mivel nem valami óriási implantátumot választottam, hanem csak A-ról C-kosarasra nőtt a mellem, természetes látványt nyújtott. Most azért estem át egy újabb operáción, mert tizenkét évvel az első műtét után szültem, és a szoptatástól megereszkedett a mellem. Nekem viszont fontos, hogy szép legyen, ezért kicseréltettem az implantátumot. A gyerekvállalás során semmiféle nehézséget nem jelentett, hogy implantátum van a mellemben, gond nélkül tudtam fejni, szoptatni, sőt rengeteg tejem volt. Szülés után nem azonnal kértem a második műtétet, körülbelül egy évet vártam vele. Ez alkalommal más helyre, az izom alá tették be az implantátumot, így ha újra szülni fogok, nem kell majd megint kicseréltetni. Egyik beavatkozás sem okozott semmilyen problémát, a vágás a mellem alatt halad, tehát a heg nem látszik, és a mellbimbóm is ugyanolyan érzékeny maradt, mint volt.”

„A Mellem és a hasam is szebb lett”

„Hosszas tépelődés után öt évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy megnagyobbíttatom a mellemet – avat be történetébe Kublik Noémi (31).
– Féltem belevágni, mert több ismerősömnél rosszul sült el a dolog, kétszer-háromszor meg kellett ismételni a műtétet, sok komplikáció adódott. Ekkor derült ki számomra, mennyire fontos az orvos, szerencsére sikerült olyat találnom, aki minden kérdésemre válaszolt, pontosan elmagyarázta az előnyöket, hátrányokat, elvégeztette a szükséges vizsgálatokat, és rendkívül precíz munkát végzett. Nem voltak irreális vágyaim, elvittem a kedvenc melltartómat, és megmutattam, hogy álljon a mellem. A legegyszerűbb megoldást választottam, nem izom, hanem mirigy alá kértem az implantátumot, és nem bántam meg, mert azóta is jól tart. Pedig közben másfél évvel ezelőtt megszületett a kislányom, akit hét hónapig intenzíven szoptattam, és előtte a terhesség alatt sem hordtam melltartót, mégis egyáltalán nem ereszkedett meg a mellem. Úgy érzem, mintha az implantátum megtámasztaná.
Amennyire féltem kezdetben a műtéttől, olyan lelkes szószólójává váltam. Azóta még egy, bár kisebb beavatkozáson is átestem: a kislányom császárral született, és a hasamon lévő heg fölött felgyűlt a zsír, azt távolították el zsírszívással. Erről a műtétemről kevesen tudnak, mert ugyanúgy nem feltűnő, mint a mellem. Az a jó plasztikai műtét, ami annyira természetes eredményt ad, hogy mások észre sem veszik.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top