Egészség

Izzad a lábad? Így szabadulj meg a kellemetlenségektől!

Ilyenkor nyáron előkerülnek a nyitott szandálok, saruk - de mit tehetsz, ha túlságosan izzad a lábad?

A túlzott lábizzadás hátterében számos ok állhat, az anyagcserezavaroktól, a stressztől és a rossz kondíciótól egészen az olyan egyszerű magyarázatokig, mint a rosszul szellőző cipő és zokni. Érdemes tudni, hogy a verejték önmagában szagtalan – csak attól lesz kellemetlen szagú, ha elszaporodnak benne a baktériumok, amelyek a nedves közegben különös előszeretettel tenyésznek.

Izzad a lábad? Így szabadulj meg a kellemetlenségektől!

A láb izzadása különösen ilyenkor nyáron okoz kellemetlenségeket, amikor a nyitott szandálok nem fedik el jótékonyan a problémát. Ha hosszú időn keresztül túlságosan verejtékezik a lábad, mindenképpen érdemes kikérni a háziorvosod tanácsát, gyorssegélyként pedig bevetni a szagtalanító, verejtéktermelést csökkentő lábdezodorokat. Naponta kétszer moss lábat, töröld szárazra, és ha csak lehet, húzz természetes anyagú zoknit – ebben ugyanis jobban lélegzik a bőr, mint a nylonharisnyában. Ugyanez vonatkozik a cipőre is: a bőr jobban lélegzik, mint a műbőr, és fel is veszi a láb formáját – különösen jó, ha a cipő talpa is bőrből van.

A legjobb, ha nem hordod több napig ugyanazt a cipőt: ha ugyanis van egy „pihenőnapja” a lábbelinek, megfelelően ki tud száradni, ez pedig segít megelőzni a baktériumok szaporodását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top