Egészség

Okozhat a naptej D-vitamin hiányt?

A D-vitamin képződéséhez napfényre van szükség. De vajon okozhat-e vitaminhiányt, ha erős naptejekkel minden napsugarat visszaverünk a bőrünkről?

Okozhat a naptej D-vitamin hiányt?Bár a 30-as fényvédő faktorral ellátott naptej a D-vitamin képződését elősegítő UVB sugarak 97 százalékát kiszűri, a kutatások szerint a normális, hétköznapi naptejhasználat nemigen eredményezheti a vitamin hiányát. Ennek oka rendkívül egyszerű: nagyon kevesen vannak, akik elegendő fényvédő szert kennek fel, és ezt a nap folyamán rendszeresen pótolják is.

Ennek ellenére érdemes odafigyelni a D-vitamin bevitelére, hiszen a legújabb hírek szerint nagyon értékes vitaminról van szó – akár az influenza, sőt, a daganatok elkerülésében is szerepet játszhat. Azon kívül, hogy minden nap sétálsz egy fél órát a szabadban (a kritikus déli órákat érdemes elkerülni, és elegendő, ha a szórt fényben, például fák lombjai alatt tartózkodsz), az étrendeddel is felveheted a vitamint: a legjobb forrásai a lazac és a sajt, de kapható vitaminozott narancslé is. Ha úgy érzed, többre van szükséged belőle, ne kezdj a saját szakálladra vitamint szedni, inkább konzultálj az orvosoddal – majd ő eldönti, szükséged van-e pótlásra. Naptej nélkül a tűző napon aszalni magad pedig eszedbe ne jusson – az esetleges D-vitamin hiánynál sokkal nagyobb bajt okozhatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top