2017. 08. 19. Huba

Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Kutyák, macskák, más házi állatok több száz, akár halálos betegség hordozói. A kötelező oltások, előírt kezelések, valamint az alapvető higiénés szabályok betartása szinte tökéletes védelmet adhat a betegségekkel szemben.

Kullancsok, veszettség, férgesség, vagy macskanátha a legismertebb és ránk nézve talán legveszélyesebb betegségek, amiket házi kedvenceinktől elkaphatunk. Ezeket a betegségeket szaknyelven zoonózisnak nevezik, a több mint 250 fajta betegséget állattal történő érintkezés, rovarcsípés vagy táplálék közvetítésével lehet elkapni. Az állatorvos szerint ugyan a terjesztett kórokozók akár halálos szövődményeket is okozhatnak, megfelelő védelemmel, szakértő segítséggel a gondos gazdák nemcsak állataikat, de saját magukat is megvédhetik.
- A veszettség, az egyik legfélelmetesebbnek gondolt fertőzés például már szinte egyáltalán ne fordul elő, hiszen kötelező védőoltással száműztük a betegséget - mondja dr. Jerzsele Ákos, a REX állatkórház orvosa, aki viszont a férgeket, a macskák által terjesztett klamídiát, vagy a macskanáthát már az emberekre ma is fenyegető veszélynek gondolja. - A galandféreg-fertőzés súlyos máj-, vese- és tüdőbetegségeket okozhat, akár észrevétlenül is. Gondozatlanul az állatok 90-95 százalékában élnek ilyen giliszták. Mivel a kórokozó nagyon veszélyes, az évenkénti féreghajtás kötelező valamennyi négylábú házi kedvencünknek - figyelmeztet az állatorvos.

Leggyakrabban harapással fertőződünk

Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!A zoonózisok átvitelének leggyakoribb módja az állati harapás, de élelmiszerek közvetítésével is megfertőződhetünk. A nyúlpestis, a szalmonellafertőzés és a campylobacter-fertőzést köztudottan tojáson, gyümölcsökön vagy tejtermékeken keresztül betegít meg. A házi- és vadon élő állatokkal összefüggésbe hozható betegségek egy harmadik módon, az állati ürülék vagy közvetlen érintkezés útján fertőznek. Emiatt különösen a kisgyermekek vannak kitéve a fertőzés lehetőségének, hiszen bennük még nem alakult ki a félelem a kóbor macskákkal, kutyákkal szemben.

Vidéken és városban egyaránt, a háztartásoknak harmadában tartanak legalább egy állatot. Előnyös lélektani hatása miatt nem szabad lebeszélni az embereket az otthoni állattartásról, de szem előtt kell tartani a veszélyeket is. Magyarországon évente 20–40 ezer alkalommal harapnak meg valakit háziállatok: leggyakrabban kutya, ritkábban macska. Utóbbi harapása után gyakrabban alakul ki fertőzés. Az infekcióban szerepet játszhatnak az állat szájában, a megharapott ember bőrén és a környezetből a sebbe kerülő baktériumok egyaránt. A macskák által terjesztett toxoplazmózis – amely egyébként az egyik leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség Magyarországon – különösen a várandósokat (a parazita, a méhlepényen áthatolva agyvelőgyulladást okozhat a magzatnál), a legyengült immunrendszerű felnőtteket és a még fejletlen immunrendszerű kisgyerekeket veszélyezteti. A macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan karmolással az ember szervezetébe kerülő baktérium lázas betegséget okozhat, helyi nyirokcsomó-duzzanattal, de járhat tartós hőemelkedéssel, vérszegénységgel, vagy akár szemgyulladással is.

Papagájkór, majomhimlő és a többiek…

A papagájkór, amelyet baktériumok okoznak, nemcsak érintéssel „kapható meg”, hanem belégzéssel is, hiszen levegő útján (is) terjed. Egyike azon ritka, állatról emberre terjedő fertőzéseknek, amelyeket egyik ember továbbadhat a másik embernek. A macskáknál és egyes rágcsálóknál gyakori bőrgombásodást ugyancsak elkaphatjuk. A kutyák és a rágcsálók által terjesztett leptospirosist baktériumok okozzák. A fertőzés a máj, a vese, a vázizmok, az agyhártya megbetegedésével járhat, illetve – súlyos esetben – máj- és veseelégtelenséghez vezethet. A különböző madarak tolla allergiás reakciót válthat ki. A díszpapagájoktól atípusos tüdőgyulladást, psittacosist lehet kapni.

Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!


Fertőző ürülék

A háziállatok és vadállatok ürülékében, vizeletében számos olyan kórokozó található, amely az embert is megbetegítheti. Ezeknek a fertőzéseknek egy része nem terjed emberről emberre, viszont némelyik, mint például a toxoplasmosis, akár a magzatot is megbetegítheti. A leptospirosis baktériumfertőzés, amelyben a máj, a vese, a vázizmok, az agyhártya megbetegedése jellemző. A baktériumhordozó állatok (patkány, sertés, kutya, szarvasmarha, rágcsálók) vizelete terjeszti. A betegség lefolyása nem súlyos, antibiotikumos kezeléssel maradandó károsodás nélkül gyógyul, a beteg pedig immunissá válik.

Leggyakoribb betegségek

 • Macska által terjesztett: toxoplasmosis, macskakarmolás-betegség, szalmonella, Campylobacter-fertőzés, orsóférgesség, rühesség, ótvar.
 • Kutya által terjesztett: orsóférgesség, leptospirosis, szalmonella, Campylobacter-fertőzés, rühesség, ótvar.
 • Kalitkamadarak által terjesztett: papagájkór, szalmonella.
 • Hörcsög által terjesztett: leptospirosis.

  Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!

A felelős állattartók 6 pontja

 1. A piszkos, elhanyagolt környezet, illetve a gondozatlan kedvenc sok élősködő (bélférgek, bolhák, tetvek) számára maga a Paradicsom. Takarítsd össze a kutya és a macska ürülékét (udvarban, utcán, parkban), cseréld naponta a macskaalmot, mosd ki hetente a kutya pokrócát, párnáját, havonta mosd át a kosarát, takarítsd ki a fekvőhelyét, pihenőhelyét.
 2. Rendszeresen bolhátlanítsd a kisállataidat!
 3. Ne engedd gyerekeidet olyan helyen játszani, ahová a kutyák, macskák piszkíthatnak!
 4. Féregtelenítsd négylábú barátaidat legalább negyedévente!
 5. Ne hanyagold el az oltásokat!
 6. Az állatok egészségének megőrzésében, a betegségek korai felismerésében és kezelésében fontosak a szűrővizsgálatok, ezért évente egyszer vidd el állatorvoshoz kutyádat, macskádat, egyéb szőrös emlőseidet!

A Viranti aciklovir hatóanyag-tartalmú gyógyszeres rúd. Vény nélkül megvásárolható a patikákban.


A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg

a kezelőorvosát,

gyógyszerészét!
Olvass tovább

Hozzászólások

Nyafkamacska 2010-07-23 18:42

Hogy lehet ennyi marhaságot összehordani?

A toxoplazmózissal legnagyobb valószínűséggel a kedves szomszédnénitől kapott  retektől, salátától lehet megfertőződni

Szalmonellával a háztáji baromfitól és tojástól.

A veszettség elleni kötelező védőoltás a kutyákra vonatkozik. Egy kóbor kutya viszont nyilván nincs beoltva. Akárcsak a rókák, denevérek, sőt a macskák túlnyomó része. Éppen ezért az állati marás jelentésköteles. Azt állítani, hogy Magyarországon a veszettség nem jelent kockázatot, súlyos felelőtlenség és félrevezetés. Ami életekbe kerülhet.

Torolt_felhasznalo_593150 2010-07-06 13:51

Na ez a cikk is csak riogatásra jó, egyébként semmi értelme.

Tényleg oltani meg parazitamentesíteni kell, ez az alap, ha valaki állatot tart.

 

Most aki eddig is veszélyes félelmetes koszos dögöknek tartotta az állatokat mégjobban megerősítve érezheti magát a cikk hatására.

Az ilyen hülye cikkek miatt dobálják ki a az állataikat a kismamák meg a hasonszőrüek.

 

butaság.

maci01 2010-07-06 13:16

Rendkívül sajnálatos,hogy manapság bárki lehet újságíró.De még rosszabb,hogy akármilyen marhaságot leírhatnak, a kutya nem ellenőrzi.
Legalább önmagával szemben lehetne annyi igénye,hogy utánajár mennyire hitelesek az információi.
A macskanátha macskabetegség és emberre teljesen veszélytelen!!!
Igaz,minek töröm magam,az életben nem olvassa a Kedves.

N?k Lapja Café 2010-07-06 13:16

Kutyák, macskák, más házi állatok több száz, akár halálos betegség hordozói. A kötelező oltások, előírt kezelések, valamint az alapvető higiénés szabályok betartása szinte tökéletes védelmet adhat a betegségekkel szemben.

Tovább a cikkre...