Egészség

Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!

Kutyák, macskák, más házi állatok több száz, akár halálos betegség hordozói. A kötelező oltások, előírt kezelések, valamint az alapvető higiénés szabályok betartása szinte tökéletes védelmet adhat a betegségekkel szemben.

Kullancsok, veszettség, férgesség, vagy macskanátha a legismertebb és ránk nézve talán legveszélyesebb betegségek, amiket házi kedvenceinktől elkaphatunk. Ezeket a betegségeket szaknyelven zoonózisnak nevezik, a több mint 250 fajta betegséget állattal történő érintkezés, rovarcsípés vagy táplálék közvetítésével lehet elkapni. Az állatorvos szerint ugyan a terjesztett kórokozók akár halálos szövődményeket is okozhatnak, megfelelő védelemmel, szakértő segítséggel a gondos gazdák nemcsak állataikat, de saját magukat is megvédhetik.
– A veszettség, az egyik legfélelmetesebbnek gondolt fertőzés például már szinte egyáltalán ne fordul elő, hiszen kötelező védőoltással száműztük a betegséget – mondja dr. Jerzsele Ákos, a REX állatkórház orvosa, aki viszont a férgeket, a macskák által terjesztett klamídiát, vagy a macskanáthát már az emberekre ma is fenyegető veszélynek gondolja. – A galandféreg-fertőzés súlyos máj-, vese- és tüdőbetegségeket okozhat, akár észrevétlenül is. Gondozatlanul az állatok 90-95 százalékában élnek ilyen giliszták. Mivel a kórokozó nagyon veszélyes, az évenkénti féreghajtás kötelező valamennyi négylábú házi kedvencünknek – figyelmeztet az állatorvos.

Leggyakrabban harapással fertőződünk

Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!A zoonózisok átvitelének leggyakoribb módja az állati harapás, de élelmiszerek közvetítésével is megfertőződhetünk. A nyúlpestis, a szalmonellafertőzés és a campylobacter-fertőzést köztudottan tojáson, gyümölcsökön vagy tejtermékeken keresztül betegít meg. A házi- és vadon élő állatokkal összefüggésbe hozható betegségek egy harmadik módon, az állati ürülék vagy közvetlen érintkezés útján fertőznek. Emiatt különösen a kisgyermekek vannak kitéve a fertőzés lehetőségének, hiszen bennük még nem alakult ki a félelem a kóbor macskákkal, kutyákkal szemben.

Vidéken és városban egyaránt, a háztartásoknak harmadában tartanak legalább egy állatot. Előnyös lélektani hatása miatt nem szabad lebeszélni az embereket az otthoni állattartásról, de szem előtt kell tartani a veszélyeket is. Magyarországon évente 20–40 ezer alkalommal harapnak meg valakit háziállatok: leggyakrabban kutya, ritkábban macska. Utóbbi harapása után gyakrabban alakul ki fertőzés. Az infekcióban szerepet játszhatnak az állat szájában, a megharapott ember bőrén és a környezetből a sebbe kerülő baktériumok egyaránt. A macskák által terjesztett toxoplazmózis – amely egyébként az egyik leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség Magyarországon – különösen a várandósokat (a parazita, a méhlepényen áthatolva agyvelőgyulladást okozhat a magzatnál), a legyengült immunrendszerű felnőtteket és a még fejletlen immunrendszerű kisgyerekeket veszélyezteti. A macska nyálából mosakodás közben a karmára, onnan karmolással az ember szervezetébe kerülő baktérium lázas betegséget okozhat, helyi nyirokcsomó-duzzanattal, de járhat tartós hőemelkedéssel, vérszegénységgel, vagy akár szemgyulladással is.

Papagájkór, majomhimlő és a többiek…

A papagájkór, amelyet baktériumok okoznak, nemcsak érintéssel “kapható meg”, hanem belégzéssel is, hiszen levegő útján (is) terjed. Egyike azon ritka, állatról emberre terjedő fertőzéseknek, amelyeket egyik ember továbbadhat a másik embernek. A macskáknál és egyes rágcsálóknál gyakori bőrgombásodást ugyancsak elkaphatjuk. A kutyák és a rágcsálók által terjesztett leptospirosist baktériumok okozzák. A fertőzés a máj, a vese, a vázizmok, az agyhártya megbetegedésével járhat, illetve – súlyos esetben – máj- és veseelégtelenséghez vezethet. A különböző madarak tolla allergiás reakciót válthat ki. A díszpapagájoktól atípusos tüdőgyulladást, psittacosist lehet kapni.

Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!

Fertőző ürülék

A háziállatok és vadállatok ürülékében, vizeletében számos olyan kórokozó található, amely az embert is megbetegítheti. Ezeknek a fertőzéseknek egy része nem terjed emberről emberre, viszont némelyik, mint például a toxoplasmosis, akár a magzatot is megbetegítheti. A leptospirosis baktériumfertőzés, amelyben a máj, a vese, a vázizmok, az agyhártya megbetegedése jellemző. A baktériumhordozó állatok (patkány, sertés, kutya, szarvasmarha, rágcsálók) vizelete terjeszti. A betegség lefolyása nem súlyos, antibiotikumos kezeléssel maradandó károsodás nélkül gyógyul, a beteg pedig immunissá válik.

Leggyakoribb betegségek

  • Macska által terjesztett: toxoplasmosis, macskakarmolás-betegség, szalmonella, Campylobacter-fertőzés, orsóférgesség, rühesség, ótvar.
  • Kutya által terjesztett: orsóférgesség, leptospirosis, szalmonella, Campylobacter-fertőzés, rühesség, ótvar.
  • Kalitkamadarak által terjesztett: papagájkór, szalmonella.
  • Hörcsög által terjesztett: leptospirosis.
    Állati betegségek! Ha őket véded, magadat is véded!

A felelős állattartók 6 pontja

  1. A piszkos, elhanyagolt környezet, illetve a gondozatlan kedvenc sok élősködő (bélférgek, bolhák, tetvek) számára maga a Paradicsom. Takarítsd össze a kutya és a macska ürülékét (udvarban, utcán, parkban), cseréld naponta a macskaalmot, mosd ki hetente a kutya pokrócát, párnáját, havonta mosd át a kosarát, takarítsd ki a fekvőhelyét, pihenőhelyét.
  2. Rendszeresen bolhátlanítsd a kisállataidat!
  3. Ne engedd gyerekeidet olyan helyen játszani, ahová a kutyák, macskák piszkíthatnak!
  4. Féregtelenítsd négylábú barátaidat legalább negyedévente!
  5. Ne hanyagold el az oltásokat!
  6. Az állatok egészségének megőrzésében, a betegségek korai felismerésében és kezelésében fontosak a szűrővizsgálatok, ezért évente egyszer vidd el állatorvoshoz kutyádat, macskádat, egyéb szőrös emlőseidet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top