Egészség

Szokatlanul agresszív allergiaszezon várható!

Idén az elmúlt éveknél is többen szembesülhetnek az allergia súlyos tüneteivel, mivel a május-júniusi esőzések után koncentráltabban és várhatóan hosszabb ideig lesz pollennel telített a levegő. Az ezzel párosuló kánikulai hőség pedig tovább fokozza a problémát.

A modern világban szinte népbetegségnek számító allergia egyre nagyobb mértékben keseríti meg az emberek mindennapjait. A környezetszennyezés, a szmog, a dohányzás, a felgyorsult életvitel mind hozzájárulnak a szabadgyökök felszabadulásához, melyek felborítják az immunrendszer egyensúlyát, és túlzott aktivitásukkal allergiás reakciót váltanak ki még a szervezetre egyébként ártalmatlan anyagokkal, például a pollenekkel szemben is. Ezért a hagyományos kínai orvoslás (TCM) tanításai szerint elsődlegesen az immunrendszerünk erősítése a feladatunk, melyet például gyömbér- és csipkebogyóteával, illetve galagonyával segíthetünk.
Szokatlanul agresszív allergiaszezon várható!
Mit tehetünk?

Idén a sok eső hatására megnövekedett pollenkoncentráció miatt egyéb óvintézkedésekre is szükség van. Dr. Chen Zhen (ejtsd: Csen Zsen) hagyományos kínai orvoslás (TCM)  szakértője szerint javasolt szőlőmag-, illetve aloe vera-kivanot tartalmazó teával inhalálni, mely stimulálja a felső légutak és a tüdő meridiánjait, ezzel aktivizálva a védekezést, emellett a modern kutatások eredményeképp tudjuk, hogy a szőlőmag-kivonat hatóanyaga, az OPC (oligometric proanthocyanidins) kedvező antioxidáns hatásával segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni védekezésben. Szintén ügyelni kell a fokozott kalciumbevitelre, melyet azonban a nyugati szemlélettel ellentétben a természetből, így például korallból a legcélszerűbb kinyerni a keleti tanítások szerint.

Szőlőmag-kivonat a megoldás?

A szabadgyökök főként a telítetlen zsírtartalmú sejthártyákat támadják meg, melyek sérülten már nem tudnak hathatósan védekezni a baktériumok és a vírusok ellen, így a szervezetben káros elváltozások alakulhatnak ki. Ezért azok számára, akiken nagyon erőteljesen jelentkeznek a szénanáthás tünetek, nélkülözhetetlen az orrnyálkahártya regenerálása, illetve ápolása. Erre a legalkalmasabb módszer a szőlőmag kivonat közvetlen, magas koncentrációjú használata, mivel a szőlőmag-kivonat antioxidáns hatóanyagai semlegesítik és kiűzik a szervezetből a káros szabadgyököket. A legtöbb allergia ellen alkalmazott gyógykészítménnyel szemben ez nem pusztán tüneti kezelésre alkalmas, hanem támogatja a sejthártya regenerálódását, mely így meg tudja akadályozni az allergiát kiváltó hisztamin szervezetbe jutását, ezzel visszaállítva a felborult egyensúlyt. A hatóanyag legkönnyebben szőlőmag alapú orrspray segítségével vihető fel a nyálkahártyára, amelyet még hatékonyabbá tesz, ha hagyományos gyógynövény-kivonatot és grapefruit-kivonatot is tartalmaz.

A szakember szerint az allergiától szenvedőknek érdemes minden nap a munkából hazaérve azonnal ruhát váltani, és a napközben viselteket elkülönítve kezelni, lehetőleg ki is tisztítani. A ruhán kívül a pollen rendkívül jól megtelepszik a hajban, vagy akár a bajszon is, így érdemes azokat minden este lefekvés előtt megmosni. A táplálkozáson változtatni kell: mindenképp kerüljük el a nehezen emészthető zsíros ételeket, illetve az allergiaszezonban érdemes elhanyagolni a túlzottan csípős, illetve fokhagymás ételeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top