Egészség

A nemi életre is hatással van az elhízás

Egy új francia kutatás szerint az elhízás csökkenti a nemi aktivitást és rontja a szexuális egészséget is. Az elhízott nők körében négyszer gyakoribb a nem tervezett terhességek gyakorisága, holott kevesebb partnerük van. A férfiak esetében az elhízás drámaian megnöveli az impotencia és a nemi úton terjedő betegségek átvitelének kockázatát.

Nathalie Bajos, a párizsi Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet kutatási igazgatója, a vizsgálat vezetője szerint az elhízás különösen a nők nemi életére van nagy hatással. „A társadalmi nyomás és megbélyegzés miatt az elhízott nők ritkábban szeretkeznek és gyakrabban keresnek partnert az interneten” – mondta el Bajos egy sajtóközleményben.
„Túlsúlyuk miatt nem mernek személyesen ismerkedni és gyakrabban élnek olyan párkapcsolatban, ahol partnerük is túlsúlyos vagy elhízott. A problémák gyakran a társadalmi megbélyegzésben gyökereznek és ezek a nők gyakran önbizalomhiánnyal is küzdenek.”

Bajos és munkatársai több, mint 12 ezer francia férfi és nő szexuális viselkedéséről gyűjtöttek adatokat, közülük 3651 nő és 2725 férfi volt normál súlyú, 1010, illetve 1488 túlsúlyos, továbbá 411, illetve 350 elhízott. A tanulmány szerint a plusz kilók kihatással voltak a nemi életre is. A normál súlyú nőkhöz viszonyítva az elhízottak 30 százalékkal kisebb valószínűséggel rendelkeztek partnerrel az elmúlt évben, míg az elhízott férfiaknál 70 százalékkal csökkent annak esélye, hogy egynél több partnert találjanak.

A nemi életre is hatással van az elhízás

Az elhízott férfiaknál 2,5-szörösére nőtt a merevedési zavarok előfordulása, a 30 év alattiaknál pedig gyakoribbak voltak a nemi úton terjedő betegségek. A 30 alatti elhízott nők jó része nem védekezett és gyakrabban esett akarata ellenére teherbe, továbbá ritkábban is jártak nőgyógyászhoz, valószínűleg azért, mert szégyellték magukat. A nőgyógyászok kevésbé szívesen írtak fel fogamzásgátlót az elhízott nőknek, akik viszont ötször gyakrabban kerestek szexpartnert az internet segítségével és gyakrabban néztek pornót is, miközben kevésbé tartották fontosnak a szexet életükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top