Egészség

Női vagy férfi orvos – Te kit választanál?

Figyelmesebbek, gondoskodóbbak és empatikusabbak a női orvosok. Igaz, a bizalomért jobban meg is kell dolgozniuk: az emberek ugyanis "szófogadóbbak", ha férfi orvos kezeli őket. A tekintélynek jóllehet inkább misztikus alapjai vannak, hiszen a női orvosok kevesebbet hibáznak, a munkájukkal szemben pedig sokkal kevesebb a panasz.

Belegondoltál már abba, hogy aszerint válassz orvost, hogy nő, vagy férfi az illető? Vagy másképp lépsz be a rendelőbe, ha a fehér köpeny más nemű doktort takar, mint amit elképzeltél? Valóban jogosak lehetnek a feltételezések, az esetleges előítéletek, amit egyikükhöz, vagy másikukhoz kapcsolunk?

Anna azt mondja, ő csakis női nőgyógyászt akar. Csak nem képzelem, hogy majd egy férfinak levetkőzik és mezítelen alsótesttel a vizsgálóasztalra fekszik? Hiába győzködöm, hogy hiszen ő is csak egy orvos, nem a nőt látja benne. De Anna hajthatatlan, semmi pénzért nem menne be egy férfi rendelőjébe. Szerinte ő sosem értené meg, mi is történik vele, mit jelent egy-egy nőorvosi vizsgálat, vagy például a szülés. Hiszen ő csak egy férfi.
Sokan gondolkodnak egyébként Annához hasonlóan, a kutatások szerint a nők 78 százaléka sokkal szívesebben megy női orvoshoz, és csak 22 százalék fordul férfi nőgyógyászhoz. De a férfiak is van, ahol bizalmatlanok, ki nem állnának egy női urológust. Még ha megértőbb vagy figyelmesebb is lenne, ők sem szívesen vetkőznek “hivatalosan” a másik nem előtt.

Inkább női orvost választunk?

Anyáskodóbb a női orvos
Pedig a női orvosok valóban figyelmesebbek, gondoskodóbbak a páciensekkel. Az erről készült felmérések mindegyike szerint átlagosan 10 százalékkal több időt töltenek a betegeikkel, többet kérdeznek, nem mellesleg foglalkoznak azzal is, hogy bátorítsák, megnyugtassák és biztassák őket. Ami pedig még érdekesebb, a páciensek viselkedése. A vizsgálatok szerint mind a nők, mind a férfiak sokkal öntudatosabbak és magabiztosabbak a női orvosok előtt, mernek kérdezni és többször meg is szakítják őket, ha valamit nem értenek, amit egy férfi orvos szobájában nem igen tesznek.
A magyarországi vizsgálatok is megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat. Dr. Ádám Szilvia, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa több tanulmányában is foglalkozott a női orvosokkal. Ő ugyan elsősorban egészségi állapotukat nézte, de a megkérdezések során átfogó képet kapott a hozzáállásukról is. Ő is azt mondja: míg a férfiakra sokkal inkább a teljesítményorientáltság jellemző, a nők elsősorban érzelmi alapon közelítenek a betegekhez.
– A családi gondoskodás itt is előjön, sokkal kevésbé tekintik tárgynak a pácienseket, jobban átveszik és átérzik problémáikat. Nem véletlenül választanak, választottak legalábbis korábban olyan szakterületeket, ahol az emberi tényezőnek nagyobb a szerepe. Mint a pszichiátria, a gyermekgyógyászat, vagy a háziorvosi praxis. A választást egyébként már a fizikális adottságok is befolyásolják, hiszen egy sebész, kardiológus vagy traumatológus sokszor olyan megterhelésnek van kitéve, amit egy nő alig-alig bírna – mondja a szociológus, aki szerint a különbség még a kiégésben is érezhető. – Az orvosok életében két kritikus időszak van, a rezidensi évek, illetve amikor már hosszabb ideje dolgoznak egy helyen, különösebb változások nélkül. Míg a férfiak kiégését a teljes elidegenedés, az érzéketlenség jelzi, s épp a számukra annyira áhított teljesítményük csökken rohamosan, addig a nők emocionálisan merülnek ki: hisztisebbek, ingerlékenyebbek lesznek, érzelmi kitörések kísérik a burn out szindrómát.

Nők hátrányban?
Tény azonban, hogy a nőknek sokkal többet is kell bizonyítaniuk, nemcsak a betegek, de férfi kollégáik, főnökeik felé is. Sokkal nehezebb a karrierépítésük is, a mindennapi munkában a gyerekvállalás többnyire komoly akadály. Éppen ezért döntenek végül sokan a könnyebb pálya mellett, gyógyszerlátogatónak állnak, vagy nem túl megterhelő szakterületen dolgoznak tovább. A tapasztalatok és a felmérések pedig egyértelműen azt mutatják, hogy a női hozzáállás nem csak a betegek lelkének tesz jót, de fizikálisan is segít a gyógyulásban. Az alaposabban kikérdezett, a döntésekbe bevont páciens egészségesebb és ritkábban válik orvosi tévedések áldozatává.

Inkább női orvost választunk?

Az Egyesült Királyságban készült eddigi legátfogóbb vizsgálat is ezt támasztja alá: A 2001 és 2009 közötti időszakban 3685 férfi doktornak és fogorvosnak kellett az ottani illetékes hatósághoz fordulnia, mert rosszul végezték munkájukat. Ezzel szemben a mindössze 873 női orvos ügye került a hivatal elé, pedig a doktorok és a fogorvosok 40 százaléka hölgy. De kiderült az is, hogy a háziorvosok, a kórházi doktorok és a fogorvosok között kevesebb az esély arra, hogy a nőket felfüggesztik állásukból, eltiltják a betegektől, vagy vizsgálóbizottság elé állítják őket. A háziorvosok közül például csak 29 nőt tiltottak el a betegek kezelésétől, míg a férfiak közül mintegy kétszázat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top