Egészség

Hajhullás, kopaszodás, korpa – Vajon mi áll a hajbetegségek hátterében?

Egyre több fiatal fordul szakemberhez fejbőrük betegségeivel és kopaszodással. A fej is a lélek és a test "tükre", az örökölt hajlamon kívül életmódunk és életkörülményeink is befolyásolják hajunk állapotát.

Bálint apukája és nagypapája is megkopaszodott a harmincas éveire, így tartott attól, hogy hamarosan hasonló problémáknak nézhet elébe. 23 évesen fordult szakemberhez, és egy gyors vizsgálattal kiderült: még 7-8 évig “húzhatja”. A felvételek megmutatták, hogy a hajhagymákban fogyatkoznak a hajtüszők: az egyikben három-négy, míg a másikban csupán egy-kettő volt, vagyis felborult az egyensúly, és hamarosan “kifogy” fejbőrének a készlete. A velünk született génekkel sok mindent nem tudunk kezdeni, az életünkön azonban tudunk változtatni, vagyis az “eleve elrendelteket” gyorsítani, vagy lassítani már lehet. Bálint életvezetési tanácsokat kapott: kerülje a stresszt, a mesterséges adalékanyagokat, gyógyszert – főként szteroidokat – is csak ritkán szedjen. Fontos a vérkeringést a fejbőrön masszírozással fokozni.

 A haj keratinból felépülő elhalt szövet. Akkor számít egészségesnek, ha gyökerénél jó a vérellátás. Havonta 1 cm-t nő, naponta kb. 100 hajszálat hullatunk el, de legalább ennyi új ki is nő. A haj problémái ott kezdődnek, ha kiszárad, törik, lassan nő és a fejbőr korpásodik.
Tünetek: korpa, hajhullás (főleg mosáskor és fésülködéskor), megváltozik a haj színe és állaga. A tünetek főbb okozói a stressz, a nem megfelelő étrend, a hormonváltozások (terhesség idején), pajzsmirigy-elégtelenség, immunrendszeri vagy genetikai problémák.

Az, hogy a férfiaknál lényegesen gyakoribb a hajvesztés, mint a nőknél, leginkább a hormonoknak köszönhető. A női hormonok (az ösztrogének) meghosszabbítják, a férfihormonok (androgének) pedig lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőkben mindkét típusú hormon megtalálható, és normál esetben a női hormonok jelentős túlsúlyban vannak. Amennyiben a hormonháztartás felborulásával több androgén hormon kezd el termelődni egy olyan nő szervezetében, akinek a hajgyökerei fokozottan érzékenyek a dihydro-tesztoszteron hormonra, férfias típusú hajhullás kezdődik.

A tesztoszteron a mellékvesékben és a petefészekben termelődik. Főleg azoknál a nőknél okoz problémát, akiknek a testszőrzete erősebb és mélyebb a hangfekvésük. A férfiak sokkal érzékenyebbek saját férfi hormonjukra, a tesztoszteronra, többségüknél negyven-ötven éves korukra borítékolható a kopaszodás. Ezt káros szokások – mint a cigaretta, túlzott sport – gyorsítják is. Például a testépítéshez használt szerek szteroidokat és férfi nemi hormonokat tartalmaznak, amelyek rontják a férfiak esélyeit a kopaszság elleni harcban. A női hormonok védik a szervezetet, az utóbbi években mégis mind több fiatal nő is szenved a hajvesztéstől, amely a fogamzásgátlók szedésének köszönhető. Ha ezek szedését abbahagyják, az egyensúly fokozatosan helyreáll.

Hajhullás, kopaszodás, korpa - Vajon mi áll a hajbetegségek hátterében?


Hajbeültetés, vagy beletörődés?

A szakemberek szerint a hajbeültetés nem az ördögtől való gondolat. A tarkó közelében általában dúsan megmaradó, ép hajhagymákat egyenként ültetik vissza előre, ez a folyamat is véges azonban, előbb-utóbb onnan is elfogy az utánpótlás. Kádár Adrienn hajgyógyász szerint a jövő a mesterséges hajhagymáé lesz. Hajszalonjába egyre több fiatal, már 14-16 éves páciens is érkezik hajproblémával: a hajhullás és a korpásodás okozza számukra a legtöbb kínt. Ha úgy látja, hogy a hajvesztési folyamat visszafordíthatatlan, segít, hogy ezt vendégei elfogadják. Filozófiája szerint a haj és a fejbőr is a test és a lélek “tükre”: kinek a gyomrán, kinek a fején hagynak nyomot a külső és belső ingerek.

Hiába a jó mag, ha rossz a talaj

– A stressz, egy tragédia megélése, túlhajszoltság, de a hiányos rossz táplálkozás sokak fején nyomot hagy. Akárcsak, ha veszünk egy répát. Lehet az a világ legízletesebb répája, ha rossz talajba ültetjük, a mag minősége semmit sem ér. Ugyanez van a hajhagymákkal is. Ha a fejbőr száraz, tápanyagokban, vitaminokban, nyomelemekben szegény, borítékolható, hogy problémás haj nő ki belőle. A hajgondok tükrözik az egészségi állapotot. Ha a hajgyógyászt erős hajhullás miatti panasszal keresik fel, az esetek 70 százalékában vérvételt javasol, ami a test, valamint panorámaröntgent, ami a fogak állapotát mutatja. – Az ilyen panaszoknál rendszerint gyulladás van a szervezetben. Elég egy gennyes fog, ciszta, krónikus gyulladás, a haj azonnal reagál. A napi 50-60 hajszál elvesztése normális, de ha a hajhullás ennél nagyobb mértékű és hetek múlva is fennáll, ki kell vizsgálni az okokat.

Hajhullás, kopaszodás, korpa - Vajon mi áll a hajbetegségek hátterében?

 

Viszkető fejbőr, korpa

A korpa a fejbőr válaszreakciója. A tévhitekkel ellentétben a korpásodást nem a száraz fejbőr, a fejbőr megfázása, a túl gyakori hajmosás okozza. Valódi oka egy olyan gomba, amely minden ember fejbőrén megtalálható, s bizonyos körülmények hatására elszaporodhatnak. A folyamatot külső és belső tényezők is kiválthatják, mint a hormonális változások (pl. serdülőkorban), stressz, legyengült immunrendszer, étkezési szokások változása, sapkaviselés. Amint a szervezetünk felveszi a harcot a túlszaporodott gomba ellen, felgyorsul a fejbőr sejtjeinek természetes megújulási folyamata, az elhalt hámsejtek gyorsabban, összetapadva válnak le a fejbőrről, azaz: hajunk korpásodni kezd.
– A rendszeresen uszodába járók feje folyamatosan érintkezik a klórral. Idővel a fejbőr már nem viseli ezt az irritációt és védekezni kezd. Hogyan? A gombák szaporításával, amelyek végül hámrétegeket képeznek, lerakódnak, majd leválnak a fejbőrről. Kérjük a szakember véleményét, ne üljünk fel a szemfényvesztő reklámoknak. Egy-egy korpádosás elleni csodasampon több kárt okozhat, többnyire “lesmirglizi” a fejbőrt, kipusztítva a természetes mikroflórát, amire a szervezet még lázasabb újratermelésbe kezd, hiszen megint védekezik – tanácsolja a szakember. A zsíros és a száraz korpa kezelése más-más terápiát igényel. A gyógysamponos mosást megelőzik speciális pakolások is. A mosásnál ne vakarjuk, ne dörzsöljük, vagyis ne sértsük meg a fejbőrt, csak kíméletesen masszírozzuk. Az eredmény akkor jelentkezik, amikor elfogy az első, a hajgyógyász által kiválasztott sampon, amit a korpa eltűnésétől még 3 hónapig ajánlatos használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top