Egészség

Gond az ágyban: A csodapirula tönkreteszi az illúziót?

A szexuális problémák sajnos még mindig tabunak számítanak a legtöbb házasságban. Pedig aki mer kérdezni, megoldást is talál. Szakértőnk várja a te kérdéseidet is.

1 probléma – 3 kérdés

• Jól oldottuk meg a problémát?
• Tényleg megváltoztatja a gyógyszer a szexualitást?
• Van-e lehetőség, hogy megtaláljuk az elveszett harmóniát?

„Tizenöt éve vagyunk házasok a férjemmel, van három gyerekünk, szép házunk, karrierünk. Boldogságunkat csupán egy dolog árnyékolja be: a férjemnek hat éve merevedési problémái vannak. Eleinte nem foglalkoztunk ezzel, próbáltunk tudomást sem venni a dolgokról. De ez nem ment sokáig, mert a szex folyton kudarcba fulladt.

Pedig próbáltunk sok mindent: nem erőltettük, csak simogattuk, szeretgettük egymást. Adtunk időt, odafigyeltünk a másikra. Aztán felkerestünk egy orvost, pedig nem volt egyszerű rávenni a férjemet, hogy segítséget kérjen. Nem találtak semmi szervi bajt, a szex mégse megy. Felmerült a csodapirula alkalmazása, és mi kipróbáltuk. Úgy tűnt, a dolgok egy csapásra megoldódtak, hiszen hirtelen lett erekciója, és lehetett szeretkezni. De nagyon megváltozott a szerelem ritmusa, minden bevezetés nélkül vágunk bele a szexbe. A férjem örül az újra megtalált férfiasságnak, nekem azonban jobb volt, amikor nem volt pirula.”

Bede Zsuzsanna szexológus válasza:

Gond az ágyban: A csodapirula tönkreteszi az illúziót?Sajnálatos tény, hogy senkinek, jellemzően az orvosoknak sem jutott az eszükbe – hat éven át – a szexuálpszichológiai megoldás…

A férfiak sokszor úgy gondolják, hogy a szex a teljesítményről szól, és a legtöbben ez alapján érzik magukat igazi vagy éppen rossz férfinak. Ha nem megy, az maga a csőd, és ennek a hatása sokszor még a munkahelyen is jelentkezik, kvázi impotens munkaerőnek gondolják magukat. Így aztán nem véletlen a gyors merevedést adó gyógyszerek világsikere! A Viagrát magam sem tartom rossz megoldásnak, sok kudarccal teli év után hatékony lehet, de szigorúan pszichoterápiás helyzetben, azaz terápiás beszélgetésekkel megtámogatva. Így egy idő után, az eredeti okok megszüntetésével, a sikeres szexuális együttlétek számának növekedésével, a szorongás csökkenésével el is lehet hagyni a „bogyót”. A legtöbben inkább arra panaszkodnak, hogy tervezni kell az együttléteket, várni kell egy-másfél órát, míg felszívódik, így megszűnik a spontaneitás. A nő azt érzi, most muszáj szexelni, mert a párja bevette a gyógyszer.  Elég drága ahhoz, hogy ne menjen pocsékba.

Az is bántja, hogy ő nem elég a vágy gerjesztéséhez, nem elég kívánatos ahhoz, hogy beinduljon a párja. Pedig lehetne másképp is kezelni a helyzetet! Nem kell előre megkérdezni, hogy „na, ma lesz-e szex, vegyek be gyógyszert?” Ehelyett egymás hangulatára figyelve gyengéden öleljék meg egymást. Amíg a meghitt előjáték, simogatás zajlik, mindkettőjük agya, lelke, teste egymásra hangolódik, a gyógyszernek is van ideje felszívódni. Persze ehhez fontos lenne, hogy erről tudjon a férjével beszélgetni, ő is legyen tisztában a maga vágyával. Nem szükségszerű, hogy a gyógyszer elvegye a szexuális intimitást!

Halmozott hátránnyal indult: Nő és cigányprímásA Nők Lapja Egészség áprilisi számából:

• Ki kerül ma oda? Gyermekpszichiátria másképp
• Használd a jóga gyógyító erejét!
• A horkolás még nem életveszély
• Új rovat! Vészhelyzet

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top