Egészség

Ez a szerelem felülírt mindent!

Akkor sem könnyű elfogadnunk párunk életmódját, rigolyáit és családját, ha azonos kultúrában váltunk felnőtté. Ehhez képest micsoda kihívás olyan társsal élni, aki egy másik országban cseperedett felnőtté!

Ha csak a dombtetőn magasodó mediterrán házat nézném, és a fiatal háziasszony karcsú alakját, fekete szemét, azt is gondolhatnám, hogy Andalúziában vendégeskedem. Ám ha lepillantok a teraszról – látom a fóti templom kettős tornyát -, majd meghallom a házigazda ismerős hangját, már nem gondolok Spanyolországra, inkább szeretettel köszöntöm a világbajnok bokszolót, Erdei Zsoltot és feleségét, Arabellát.

Szép pár. Zsolt szőkésbarna haja, világos szeme, Arabella latinos színei… A külső jegyek alapján remekül illenek egymáshoz, de vajon hogy fér meg a fóti otthonban Magyarország, Spanyolország és Ausztria? Arabella – osztrák apa és spanyol anya gyerekeként – a „sógorok” szokásait is magával hozta.

– Egy tiroli síparadicsomban voltam nyári edzőtáborban 2003-ban, és a helyi ötcsillagos szállodában láttam meg Arabellát, aki turisztika szakos főiskolásként a gyakorlatát töltötte ott – meséli Zsolt a házuk nappalijában. – Rögtön feltűnt a „jelenség”, Arabella is észrevett engem. Huszonkilenc éves voltam, ő huszonegy.

És a szerelem felülírt mindent. Távolságot, nyelvi nehézségeket, Zsolt korábbi kapcsolatát… Megismerkedésük után két évvel már az oltár előtt álltak Salzburgban. Azóta öt év telt el.

Ez a szerelem felülírt mindent!

 

– Amikor rátaláltam Arabellára, csak azokat a német szavakat használtam biztonsággal, amelyekre a hamburgi edzések során szükségem volt. Aztán folyamatosan tanultam tőle.

– És Zsolt ma tökéletesen beszél németül! – veszi át a szót Arabella -, én pedig lelkesen tanulok magyarul. Ez azért is fontos, mert Viktorral, a hároméves kisfiunkkal (tüneményes elegye a szüleinek, fehér bőr, angyalszőke haj, de sötét szempár) magyarul beszél a férjem és a családja, nem beszélve az óvónőiről és a kortársairól. Nekem értenem kell az ő magyarját, de közben fontos, hogy németül kommunikáljak vele. Hadd legyen kétnyelvű! – Arabella vidáman mesél, közben érzem, hogy nem lehetett egyszerű gyökeret verni egy idegen világban, ám ő a maga latinos temperamentumával nem panaszkodik.

– Nézd, én vegyes családban nőttem fel, egyformán ért spanyol és osztrák hatás, mindkét nyelv, kultúra, mozgékony életet éltünk. Vannak rokonaink Dél-Amerikában és Kubában is. Tehát a szüleim számára természetes volt, hogy külföldi férjet választok, ahogy nekem is. Persze, hiányzik a családom, jó lenne anyuval lekuporodni a sarokba, és meginni egy kávét… Szerencsére Ausztria közel van, ő kéthavonta meglátogat, karácsonykor például tizenheten álltunk a fa körül. Zsolték magyar karácsonyi dalokat énekeltek, mi osztrákokat…

Ez a szerelem felülírt mindent!– Valószínűleg több tolerancia kell ahhoz, hogy egy „vegyes pár” összecsiszolódjon, de nekünk nem volt nehéz, hiszen a magyar és az osztrák szokások nemigen térnek el egymástól – teszi hozzá Zsolt.

– És a spanyol? – kérdezem, mire ő nagyot nevet.

– Sok a kedves-babonás szokás. Például a mérkőzéseim idején az anyósom oltárt készít. Van azon tigris, hogy erőt adjon, ott vannak a fényképeink, van liliom, miegyéb. Ebből én a szeretetet érzem.

– Ha már szóba kerültek Zsolt meccsei, akkor elmondom, hogy ezeket nehezebb volt megszoknom, mint az új hazát, házat, embereket – jelenti ki Arabella. – Sosem felejtem el, amikor először láttam őt bokszolni! Ilyen fokú izgalmat-aggódást-féltést nem ismertem korábban. Ott vagyok a meccsein, csak őt nézem – az ellenfelet soha -, és igyekszem olyan „hullámokat” küldeni felé, amelyek erősítik őt.

– Tíz év múlva már biztosan nem bokszol Zsolt. Akkor a világ mely pontján talállak majd benneteket?

– Itt találsz majd Fóton, magunknak építettük ezt a házat – vágja rá Zsolt. – Valószínűleg edzősködni fogok, és remélhetőleg az üzleti életben is boldogulok.

– De az itteni életünket gyakran fogjuk kiegészíteni némi tengerezéssel, mert imádom a tengert – teszi hozzá Arabella.

– Szeretném, ha Viktor mellett egy-két testvér is játszadozna – fejezi be az álmodozást Zsolt, miközben átkarolja felesége vállát.

Halmozott hátránnyal indult: Nő és cigányprímásA Nők Lapja Egészség áprilisi számából:

• Ki kerül ma oda? Gyermekpszichiátria másképp
• Használd a jóga gyógyító erejét!
• A horkolás még nem életveszély
• Új rovat! Vészhelyzet

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top