A boldog párok hasonlítanak?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Örök kérdés, vajon jól választottunk-e párt magunknak. Miért is esünk valakivel első pillantásra szerelembe, mással meg soha, bármennyire lehozná nekünk a csillagokat is az égről?

A spekulatív házasságelméletek elsüllyedtek a múltban, és mára ipari méretekben indult be a tudományos házasságkutatás, amelynek óriási lendületet adott az evolúciós megközelítés. Az „ellentétek vonzzák egymást" szabálya igaz lehet a mágnesesség kutatásában, de a párválasztásban egyre inkább a „hasonló a hasonlót" elv igazolódik be.

Az evolúciós gondolkodás persze mindennek a hasznát firtatja: valaki nem azért vonzó, mert szép, hanem azért szép, mert termékeny. Csakhogy ha az emberek a hozzájuk hasonlót választják, akkor ezek szerint a hasonlót látják szépnek. A hasonlóság azonban látszólag nem sokat mond a termékenységről. Hogy lehet a szépet egyszerre kétféleképpen definiálni? Csakis úgy, ha azt feltételezzük, hogy a hasonló a hasonlóval fog sikeresebben szaporodni.

Hasonlóság és házasság

 

Belső hasonlóságuk miatt talált egymásra Sting és Trudi Styler. Huszonhét év után a külsejük is összeért
Belső hasonlóságuk miatt talált egy-
másra Sting és Trudi Styler. Huszonhét
év után a külsejük is összeért

Lilliana Alvarez és Klaus Jaffe szerint az emberek önmagukat keresik szerelmükben. Már Leonardo da Vinci felismerte ezt, amikor naplójába azt írta, hogy a festőnek olyan szép arcokat kell keresni, amelyek a közönségnek tetszenek, nem pedig magának, mert ha a festőnek netán csúnya arca van, akkor csúnya arcokat fog festeni. Alvarez és Jaffe véletlenszerűen kiválasztott harminchat házaspárt, lefényképezték őket, majd a képeket összekeverve arra kértek száz önkéntest, hogy állítsák párba a férfi- és női arcképeket aszerint, ki kihez illik. A kísérleti személyek meglepően jól eltalálták, hogy ki kinek a házastársa. Közelebb visz minket a hasonlóság mibenlétének megértéséhez az a részeredmény is, hogy a párosítás akkor is elég jól sikerült, ha az arcokat csíkokra vágták, és csak a szájakat, orrokat vagy szemeket kellett szájakkal, orrokkal, szemekkel párosítani.

A hasonlóság alapján való párválasztást először Konrad Lorenz írta le madaraknál még a harmincas években, s azóta már jól tudjuk, hogy az állatok a vizuális és szagingerek alapján ismerik fel rokonaikat. A rokonok felismerése több okból is hasznos, máskülönben nem is alakult volna ki ez a képesség. Mivel az evolúcióban génjeink elterjesztése a cél, rokonaink támogatásával génjeink fennmaradását segítjük elő. A hasonlóság mindig genetikai rokonságot is jelent. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a hozzánk hasonló emberekben jobban megbízunk. Hasznos a rokonok felismerése abból a szempontból is, hogy elkerüljük a belterjes szaporodást.  De nincs itt akkor ellentmondás? Miféle szaporodási előnyt jelent a genetikai rokonság esetén kötött házasság?

 Genetikai rokon ismeretségét keresem


Philippe Rushton gyerekkel rendelkező házaspárokat vizsgált meg, és genetikailag 52 százalékos rokonságot mutatott ki a párok közt, míg a véletlenszerűen összepárosított nők és férfiak közt csak 43 százalékos volt a rokonság. Megállapította, hogy a házasságok génrokonok közt köttetnek. Ennek egyik oka, hogy a túl nagy genetikai távolság terméketlenséghez vezethet.

A genetikai rokonnal kötött házasság más szempontból is előnyös. Ha két embernek közös gyereke születik, a genetika szabályai szerint a gyerek 50 százalékban az anyai, 50 százalékban az apai géneket hordozza. Mivel öntudatlanul mindenki a génjei elterjesztésén munkálkodik, a génrokonnal létrehozott közös gyerek evolúciósan jó befektetés, ugyanis az utód a szülők génjeinek több mint 50 százalékát fogja hordozni. 

 Az orránál fogva vezetett ember


Az állat vagy az ember illatát azok a gének határozzák meg, amelyek egyben immunsajátosságokért is felelősek. A Human Leukocyte Antigen (HLA) rendszer írja le, mi a saját és mi az idegen szövet. Mivel az immunrendszerünket meghatározó géneket részben apánktól, részben anyánktól örököltük, ezért illatunk is valamiféle keveréke az ő illatuknak. Mind a férfiak, mind a nők érzékenyek partnerük természetes szagára. A nők elsősorban olyan férfiakhoz vonzódnak, akiknek illata hasonlít apjukéra, de elüt anyjukétól. Mindez természetesen nem tudatos választás, de az így kiválasztott partner épp abba a sávba esik, amelyben a genetikai rokonság már előny, de még nem hátrány. A nők tehát kerülik az azonos HLA-jú férfiakat, és keresik azokat, akikkel részleges egyezést mutatnak.

A narcisztikus Tom Cruise teljesen a maga képére formálja a feleségét, Katie Holmest.
A narcisztikus Tom Cruise teljesen a maga képére formálja a feleségét,
Katie Holmest.

Persze van egy kis bibi. A fogamzásgátlót szedő nők szaglása a terhes nők szaglásának felel meg. A terhes nők ösztönösen keresik a velük genetikailag minél nagyobb rokonságban lévőket, így a férfiak közül a „nagyon rokonokat", azaz az azonos HLA-júakat választják, ami meddőséghez vezethet. Az a nő választ tehát a legsikeresebben, aki egyszerre hagyatkozik a szívére és az orrára.

A papa és a mama az etalon


Persze régen nem volt tükör, s az állatok - az emberszabású majmokat kivéve - fel sem ismerik magukat a tükörben. Honnan tudja tehát egy állat vagy egy ember, hogy a partnere hozzá hasonló?

Vizsgálatok sora jelzi, hogy szüleink vonásai beleégnek lelkünkbe. Hány kisfiú is akarta feleségül venni a mamát, és melyik kislány ne akart volna a papájához feleségül menni? Ha ez így van, akkor a feleségek és férjek nem is annyira egymáshoz hasonlítanak, hanem a feleség a férj mamájára, a férj pedig a feleség papájára. Bereczkei Tamás és kutatócsoportja pontosan ezt igazolta. Vizsgálatukban a férjek és feleségek átlagos hasonlósága 30 százalékos volt, a férjek azonban a feleségek papáira átlagosan 38 százalékban hasonlítottak. Egy másik vizsgálatukban a feleségek a férj anyjával 41 százalékos hasonlóságot mutattak.

A korai bevésődés hatását több dolog is jelzi. Ha az ellenkező nemű szülő nem vér szerinti, azaz beházasodás vagy örökbefogadás történt, az ugyanúgy befolyásolja a választást. A bevésődés szerencsére nem automatikusan irányítja választásainkat. Ha a fiúk viszonya rossz az anyjukkal, akkor a fiúk később kerülni fogják az anya vonásait leendő párjukban.

Mit is vonhatunk le tanulságként? Jung mondta egyszer, hogy mindenki feleségül veszi a saját anyját, illetve férjhez megy saját apjához. Igaza volt.

Halmozott hátránnyal indult: Nő és cigányprímásA Nők Lapja Egészség áprilisi számából:

• Ki kerül ma oda? Gyermekpszichiátria másképp
• Használd a jóga gyógyító erejét!
• A horkolás még nem életveszély
• Új rovat! Vészhelyzet

Itt tudsz előfizetni!»

 

Címkék: házasság, boldogság
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

kivi39 2010-04-28 11:56

Nekem már az is elég nagy baj, hogy a lányom az apjára hasonlít... Nem, én nem szeretnék rá hasonlítani.

gartner62 2010-04-28 10:29

jajj, nemáááá.....nem akarok hasonlítani, neeeeeeeem !:'(

artemis11 2010-04-27 17:23

Kellene , mi?:D

 

Egyébként szerintem van benne igazság.

Vattatyúk 2010-04-27 16:38

Egyszerű jól választani..............ha elég sokból lehet és ha megengedett a több is egyszerre .

Vagy úgy nem ér? 

Torolt_felhasznalo_770932 2010-04-27 15:34

:D:D:D:D

gartner62 2010-04-27 15:30

Húúúúúú, azannya ! kivert a vííííz,- nem mondanám, hogy szeretnék hasonlítttani, akármilyen jófej az én uram........most futok a tükörhöz, és jajjjjjjjj:'(:D

Torolt_felhasznalo_770932 2010-04-27 14:48

Elgondolkodtató...

N?k Lapja Café 2010-04-27 14:48

Örök kérdés, vajon jól választottunk-e párt magunknak. Miért is esünk valakivel első pillantásra szerelembe, mással meg soha, bármennyire lehozná nekünk a csillagokat is az égről?

Tovább a cikkre...

Pigmentfoltok?

Pigmentfoltok?

Próbálja ki az Eucerin Even Brighter termékeket az egyenletes tónusú, ragyogó bőrért!

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma
Forradalmian új felfedezés az anyatejről

Forradalmian új felfedezés az anyatejről

Tudományos kutatások a szoptatás számos, a gyermek...
Facebook lájkok száma
Feltalálták az érzelmek leplezésére alkalmas szemüveget

Feltalálták az érzelmek leplezésére alkalmas szemüveget

A szemüvegnek köszönhetően akár nyitott szemekkel...
Facebook lájkok száma
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő

Folytatódik az átlagosnál melegebb idő

A hét második felében is többfelé kell számítani...
Facebook lájkok száma
Szexoldalon hirdeti magát a Fat Phoenix dobosa, Gáspár Gergő

Szexoldalon hirdeti magát a Fat Phoenix dobosa, Gáspár Gergő

Egy barátja mesélt az alkalmazásról a Fat Phoenix...
Facebook lájkok száma
Csontsoványra fogyott az egykori műsorvezető, Nóci

Csontsoványra fogyott az egykori műsorvezető, Nóci

Tíz kilót fogyott az egykori RTL-es műsorvezető, Nóci.
Facebook lájkok száma
Folttisztítás húsvéti lakomák után

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság,...
Facebook lájkok száma
A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
Balesetben meghalt Károly herceg sógora

Balesetben meghalt Károly herceg sógora

A 62 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett,...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma501 Hozzászólások száma2
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma261 Hozzászólások száma4
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma207
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma121
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma111
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma102
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma101
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma60