Súlyos betegen is teljes élet

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
„Ezerarcú betegség” – mondja Kriszt Magdolna, a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének elnöke. Kiszámíthatatlan tünetei vannak ennek a furcsa nevű kórnak. Kezdődhet hasmenéssel, bőrtünetekkel, de akár ízületi gyulladással vagy szemfenékbetegséggel is. Ezért nehéz a diagnózis, és ezért nehéz megbecsülni, hány ilyen beteg él Magyarországon.

A Crohn-betegség legtöbbször súlyos hasmenéssel, fogyással, görcsös hasi fájdalommal kezdődik, ami olyan erős lehet, hogy a beteget azonnal meg is műtik, gyakran vakbélgyulladás gyanújával. Bármilyen furcsán is hangzik, ők a szerencsések. A betegségüknek neve és gyógymódja van. Szigorú diéta, gyógyszerek, esetleg műtétek. Kriszt Magdolnának azonban kanyargósabb út jutott.

- Ma már tudom, az első tünetekre tizenöt éves koromban kellett volna jobban odafigyelni, amikor a farokcsontom tájékán keletkezett egy kelés. Nem valami súlyos dolog, legyintett az orvos, valószínűleg ciszta. Én sem gondoltam volna, hogy ezzel kezdődik a kálváriám. Mert a gyulladások, kelések szaporán terjedtek, az arcomtól a talpamig, bárhol, de főként csípőtájékon. Orvostól orvosig jártam. Volt, aki másfél évig hormonzavarral és súlyos aknéval kezelt, aztán négy évig kaptam erős szteroidokat.

De azt senki nem gondolta volna, még az orvosai sem, hogy ez csak a kezdet, és hogy a valódi ok egy autoimmun betegség.

 Megvan a papír


- Harmincéves voltam, amikor a tízforintos nagyságú sipolyom egyszer csak terjedni kezdett. A gyulladt felület évekig nem akart begyógyulni, ekkor ismét több orvoshoz is elmentem. Mivel apám is Crohn-beteg volt, ezért kifejezetten ezt is vizsgálták, ám a betegséget kizárták, mivel az emésztőrendszerem ép volt. Három év után egy sima torokfájással kezdődő betegségtől szinte összeomlott a szervezetem. Ekkor kerültem a László-kórházba, és végül itt derítették ki, hogy én is Crohn-beteg vagyok, bár nem tipikus tünetekkel.

Van kiút a betegségből?

Hogy mitől lesz valaki Crohn-beteg, erre a mai napig nincs pontos válasz. Az biztos, hogy nem a stressz, és nem a helytelen táplálkozás okozza - bár később mindkettő ronthat a beteg állapotán. A legvalószínűbb, hogy genetikai eredetű autoimmun betegség, hiszen az esetek 20 százalékában családi halmozódás is megfigyelhető. A Crohn betegség a bélrendszer nyálkahártyájának súlyos gyulladásával jár, az elsődleges tünet a gyakori hasmenés (akár napi 10-12 alkalommal!), görcsös alhasi fájdalom, fekélyek, tályogok, csökkent étvágy és fogyás. A kezelés alapja a diéta és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az esetek egy részében azonban előbb-utóbb műtétre is szükség lesz, melynek során a károsodott bélszakaszt eltávolítják. A betegség gyógyítása nem lehetséges, ám megfelelő kezeléssel akár évekig tartó tünetmentesség is elérhető.

Ahogy közösen számolgatjuk, hány orvosnál járt, hányan küldték el karjukat széttárva, hogy nem tudják, hogyan tovább, riasztóan nagy szám jön ki.

- Az évek során legalább negyven orvosnál jártam. Nagyon kevesen voltak, akik arra biztattak, hogy járjak utána, vizsgáltassam ki magam, ne törődjek bele. De nem akarom csakis őket hibáztatni azért, hogy ez ilyen hosszú ideig tartott. Nyilván én is tehetek róla, hiszen féltem attól, hogy megtudjam, valami komoly bajom van. Attól tartottam, hogy nem lesz erőm majd végigmenni az úton, amit rám szabott a sors. Azóta már tudom, mindig van ereje az embernek, és a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalan, oktalan remény.

A diagnózis után Magdolna azt hitte, minden jobb lesz, de a javulás csak nem akart bekövetkezni. Két év állandó láz és fájdalom után ismét kórházba került. De most már, ahogy mondja, a legjobb helyre, a Margit-kórházba, Dobó István sebész főorvos kezei közé.

- Iszonyatos tályoggal kerültem be a kórházba, utána egy teljes évig ki sem engedtek. Tizennégy műtétre volt szükség, hogy a teljes fisztularendszert kitisztítsák, majd három radikális plasztikai műtétre, hogy helyrehozzák a betegség által okozott sérüléseket a bőrfelületen.

- Amikor már ott voltam a kórházban, és kiderült, mennyi nehézség vár rám, attól kezdve furcsa módon szinte az égből potyogott a segítség. Mindig jött valaki, valami, ami továbbvitt a legnehezebb pillanatokban. A kórházban volt olyan éjszaka, amikor az unokabátyám tizenegytől hajnali kettőig sakkozott velem, vagy Lázár Ervint olvasott fel esténként, s természetesen a szüleim állandó segítségére is számíthattam - egyszerűen jelen voltak az életemnek ebben a legnehezebb időszakában, és ez a legtöbb, amit ekkor adhattak nekem. Abban, hogy feldolgozza, amit átélt, sokat segített a jóga és az autogén tréning, ami tíz éve része Magdolna életének. Megtanult lazítani, kezelni az indulatait, érzéseit. Sokak szerint a Crohn pszichoszomatikus betegség, és tény, hogy egy tragédia, nagyobb veszteség előhozhatja a tüneteket, ezért különösen fontos, hogy a betegek megtanulják, miként kell önfegyelemmel és józansággal felülemelkedni a nehéz élethelyzeteken.

 Más úton kell járnom


Súlyos betegen is teljes életHa mérleget kell vonni, azt mondja, hogy bár a betegséget nehéz volt megélni, mássá vált általa, mint nélküle lett volna.

- A betegen töltött évek alatt nagyon bezárkóztam. Mióta meggyógyultam, legyen bármilyen átmeneti és törékeny is ez az állapot, kinyílt körülöttem a világ. Sokkal tudatosabban élek, tudom, hogy min szeretnék változtatni, és hogyan fogjak hozzá, nem várok arra, hogy helyettem mások intézzék a dolgokat. Hogy jó úton haladok, abban megerősített, amikor felkértek az egyesület elnökének. Nem szívesen szerepelek, állok ki „közönség" elé. Muszáj szót emelnem például amiatt, hogy az egészségügy átalakítása során a Margit-kórház sebészetén gyakorlatilag megszűnt az a szakmai team, ami az országban az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező, a betegségünket kezelő osztály volt. Először bezárták, majd újra kinyitották az osztályt, aztán csökkentették az ágyszámot, és hosszú kálvária után ma a tíz orvosból már csak három dolgozik ott. Hosszú ideig Dobó főorvos urat sem kereshettük, mert elment a Margitból, és nem volt kórház, ahol fogadni tudott volna minket. Mára, szerencsére, egy év szünet után újra dolgozik az esztergomi Vasary-kórházban. - A küzdelem ott csillog a szemében, nehéz felismerni mögötte azt a hajdani kislányt, aki annyit szenvedet.

- A betegség, és főleg a gyógyulásom mindent megváltoztatott. Próbálom meglátni a történtek jó oldalát, mi az, amit tanulhattam belőle. Korábban hajlamos voltam feladni, ha valami nem sikerült. Azt gondoltam, az élet ezzel jelzi, hogy más úton kell járnom. Ma már, nem adom fel egykönnyen. Tudom, soha nem leszek egészséges. A betegség itt lappang bennem, és bármikor kiújulhat. De most nincs lázam, nincsenek fájdalmaim, szabadon mozoghatok. Jól érzem magam, és normálisan élek.

Tipp: További információ: www.mccbe.hu»

 

A Nők Lapja Egészség márciusi számából:

• Tényleg jobb a bio? - Exkluzív laborvizsgálat
• Fáj a fogam! Pont a hétvégén!
• Hogyan gyógyít a hipnózis?
• A jobb jegyekért: Tanítsd meg tanulni!

Itt tudsz előfizetni!»

 

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

18+: Testi mesék – Közös gyönyör

Az orális beteljesülés a Férfit és a Nőt egyaránt...
Facebook lájkok száma
Veszélyeztette gyerekét Jessica Simpson vőlegénye

Durván játszik lányukkal Jessica vőlegénye

Komoly veszélyforrásnak tette ki lányát Jessica...
Facebook lájkok száma
Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Kylie Minogue ismét bebizonyította, hogy hiába telnek...
Facebook lájkok száma
Nézd meg Lady Gagát retus nélkül! - képek

Nézd meg Lady Gagát retus nélkül!

Bizony az ő szeme alatt is ott figyelnek a karikák.
Facebook lájkok száma
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma
Ő Tom Cruise új barátnője

Ő Tom Cruise új barátnője

Tom Cruise-nak végre sikerült megtalálnia Katie Holmes...
Facebook lájkok száma
Marcipános-csokis kalács húsvétra

Marcipános-csokis kalács húsvétra

Hogy ne csak a megszokott kalács kerüljön húsvétkor az...
Facebook lájkok száma

Képességfejlesztő játéko

Így válassz a gyermekednek hasznos, okos és...
Facebook lájkok száma

Apa lett olimpiai bajnok vízilabdázónk, Varga Dániel

Kisfiút szült Varga Dániel felesége, Varga-Dobár Éva.
Facebook lájkok száma

Magyar éttermek nyomában: így lesz a száraztésztából spenót

Mi történik, ha lop az alkalmazott? Inkább...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka – fotók!

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka

Nap mint nap kreatív módon szervírozott...
Facebook lájkok száma629
Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

„Banán Lady”-nek is hívják, hiszen csak ezen a...
Facebook lájkok száma363 Hozzászólások száma12
Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Már a végrehajtókat várták
Facebook lájkok száma109 Hozzászólások száma9
Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Egyik-másik csöppség szinte extázisba esik.
Facebook lájkok száma77
Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Mi lehet szebb egy virágzó, tavaszi kertnél? Ugyanez...
Facebook lájkok száma54
Hetven centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

70 centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

Kuthy Zsuzsa 62 éves, két évvel ezelőtt döntött úgy,...
Facebook lájkok száma40
20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

Ha házi kedvencek lennénk, biztos, hogy addig rágnánk...
Facebook lájkok száma39
Ilyen lehet a vasutasok új egyenruhája – képek

Ilyen lehet a vasutasok új egyenruhája – képek

100 önkéntes jegyvizsgáló, pénztáros és forgalmi...
Facebook lájkok száma29 Hozzászólások száma7

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem