Mi az oka, ha nehezen halad a gyerek? Kiderül!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az iskolaköteles korú gyerekek húsz százalékának gondja van az olvasással. Mindannyian diszlexiások? Mi a kudarc oka? Figyelmetlen a gyerek? Rossz a tankönyv? Tájékozatlan a szülő, felkészületlen a pedagógus? Orvosolható a helyzet valamiképp?

Minden ötödik gyerek nehezen tanul meg olvasni, de ez nem jelenti azt, hogy valamennyien diszlexiások. A diszlexia ugyanis az olvasási zavaroknak csupán egyik fajtája, amelyet a központi idegrendszer sérülései, megkésett fejlődése, működési zavara idéz elő, de genetikai, lelki és környezeti okok is állhatnak a hátterében.

Az oviban kezdődik

 

Adorján Katalin pszichológus
Adorján Katalin pszichológus

A diszlexia kapcsán főként az iskolásokról esik szó, holott a probléma szempontjából az óvodáskor a leglényegesebb. Ekkor kellene kiszűrni az erre hajlamos gyerekeket, ugyanis a baj általában megelőzhető. Sok óvodában foglalkoznak ezzel az óvónők, illetve a logopédusok, de Adorján Katalin pszichológus, a XIII. Kerületi Nevelési Tanácsadó munkatársa mégsem elégedett a módszerrel.

- A gond az, hogy nem egységesek a tesztek - mondja -, ezért az eredmények sem megbízhatók, ráadásul a vizsgálat nem is kötelező, mindenhol a helyi szokások döntik el, elvégzik-e vagy sem. Ha pedig egy gyerekről ki is derül, hogy diszlexia-veszélyeztetett, az óvónő csak javasolhatja, hogy a család keresse fel a nevelési tanácsadót. Ha azonban a szülők úgy döntenek, hogy nem tulajdonítanak ennek jelentőséget, akkor az óvónő tehetetlen.

- Bár nem szakemberek, mégis a szülők ismerik legjobban a gyereküket, ezért elsősorban nekik kell résen lenniük. Már egészen kicsi korban érdemes neurológushoz, gyógytornászhoz fordulni, ha úgy látjuk, a baba nem fejlődik a korának megfelelően - mondja Adorján Katalin. - A kúszás, a mászás kimaradása például megalapozhatja a későbbi részképességzavart, amely a tanulási problémák egyik lehetséges oka.

Árulkodó jelek

• "Ha az öt-hat éves gyerek beszédhibás, gyér a szókincse, nehezen tanul mondókákat, ügyetlenül mozog, gondja van a lépcsőzéssel, keveri a jobb-bal oldalát, nem szeret rajzolni, érdemes szakemberhez fordulni, és megkezdeni a diszlexiaprevenciót" - tájékoztat Sieglerné Bujdos Éva gyógypedagógus, logopédus, a Dyslexiás Gyermekekért Egyesület elnöke. A gyerekeknek heti hatórás iskola-előkészítésre volna szükségük: beszéd- és mozgásfejlesztésre, valamint olvasás- és írástanításra már nagycsoportosként.
• "Régen a Fővárosi Beszédjavító Intézetben lehetőség volt ilyen komplex terápiára - mondja Adorján Katalin pszichológus -, ma azonban már a szülők éberségén (hogy felfigyelnek-e a bajra és komolyan veszik-e), valamint, sajnos, anyagi helyzetén múlik leginkább a sikeres felzárkóztatás. A tapasztalat az, hogy a gyerekek többségéről hét-nyolc évesen, sok-sok felesleges kudarcélmény után derül ki, hogy diszlexiás. Mivel buktatni alsó tagozatban nem lehet, átcsúsznak másodikba, harmadikba úgy, hogy nem tanultak meg olvasni, ezért a többi órán sem tudnak együtt haladni többiekkel."

Hogy mi is az a részképesség-zavar? Részképességnek nevezik például a különféle jelek felismerését, a térbeli tájékozódást, a ritmusérzéket, a jobb és bal oldal megkülönböztetését, a test határainak érzékelését vagy a kéz és a szem működésének összehangolását - e lista valamennyi eleme fontos szerepet kap az olvasás képességének kialakulásában.

- Fontos megjegyezni, hogy attól, hogy kimaradt egy fázis (például a mászás) a mozgásfejlődésben, még nem biztos, hogy diszlexiás lesz valaki, és ez fordítva is igaz: lehet, hogy rendben a mozgás, mégis gond lesz az olvasással - figyelmeztet Adorján Katalin. - A diszlexia kialakulásához több negatív tényező együttes megléte vezet általában. A genetikai háttér, a különféle (például születéskor) szerzett sérülések, egyes anyagcserezavarok valószínűleg szintén okolhatók. Sokszor nemzedékről nemzedékre öröklődik az olvasási nehézség. Felesleges pánikba esni, de a fejünket sem szabad a homokba dugni. Azt javaslom a szülőknek, mutassák meg gyereküket szakembernek, ő majd irányt mutat a fejlesztésben, ha szükség van rá. Senki ne érezze kínosnak felkeresni kérdéseivel a Korai Fejlesztő Központokat.
További információ, intézménylista ITT található»

 Biztos, hogy diszlexia?

 

Sieglerné Bujdos Éva gyógypedagógus
Sieglerné Bujdos Éva gyógypedagógus

A legfontosabb figyelmeztető jel, ha a családban másnak is gondja van vagy volt az olvasással. A diszlexiás gyerek általában helytelenül bontja szavakra az összetett szót, hangokra a szavakat. Keveri a hasonló hangokat, például a b-t és a d-t. Fáradékony, gyakran követ el olyan hibát, amelyből az derül ki, hogy a szövegösszefüggésből próbálja meg kikövetkeztetni az egyes szavakat. Szereti a szüleivel felolvastatni a leckét. Nehezen tanul idegen nyelvet. Gondot okoznak neki az alapműveletek (ezt diszkalkuliának nevezik). Nagyon csúnya a kézírása.

Felmerül a kérdés: tényleg ennyi diszlexiás van, vagy az olvasókönyvek és a tanítók is hibáztathatók az olvasási nehézségekért? - A szóképes olvasástanítás kudarcot vallott - állítja Sieglerné Bujdos Éva, aki a hetvenes évektől foglalkozik diszlexiás gyerekekkel. - Az iskolákban tíznél is többféle tankönyvből tanítanak olvasni, állítom, hogy valamennyi korszerűtlen, mert nem alkalmazkodik sem a gyerek életkori adottságaihoz, sem a magyar nyelv szerkezetéhez. Mégsem cserélik le őket, pedig lenne helyettük jó! Volt nekünk egy Meixner Ildikónk, aki diszlexiások nemzedékeit tanította meg olvasni, és írt egy csodálatos könyvet, a Játékházat 1994-ben, amely sajnos nem lett általánosan használt eszköz. Adorján Katalin pszichológus szerint nem a tankönyv a lényeg. Szerinte egy átlagos képességű, nem diszlexiás gyerek meg tud tanulni olvasni a forgalomban lévő könyvekből.

- Alapvető, hogy az elsősnek tanítónőt keresünk, nem iskolát, és nem könyvet - tanácsolja. Ha pedig kiderül valakiről, hogy diszlexiás, minél előbb kezdjék el a fejlesztését (segítséget, tanácsot, iránymutatást a nevelési tanácsadóban adnak egyénre szabottan), mert ez nem kinőhető állapot, sem a súlyos, sem az enyhébb változatai, és minél jobban rögzülnek az olvasási hibák, annál nehezebb lesz változtatni rajtuk.

Mi lesz velük?


A diszlexiás gyerekek terápiája igazi csapatmunka: tanító, logopédus, gyógytornász, néha pszichoterapeuta munkájára is szükség lehet. Folyamatosan segíteni kell őket az általános iskola alsó és felső tagozatában is. Ha súlyos gondot jelent az idegen nyelv tanulása, a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság adhat szakértői véleményt az esetleges felmentéshez. (A felsőoktatásban is, ahol a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga.) Az általános iskolából kikerülve a súlyosabb fokon diszlexiás gyerekeknek speciális továbbtanulási lehetőségeik vannak, például az Öveges Gimnáziumban.

Mi az oka, ha nehezen halad a gyerek? Kiderül!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a diszlexiások nagy részének nincs gond az értelmi képességeivel, sőt sokuk kifejezetten magas intelligenciával rendelkezik, az egyéni különbségeket is figyelembe vevő oktatás hiánya miatt sajnos sokan elkallódnak. Szerencsére akadnak olyanok is szép számmal, akik szorgalmuk és környezetük támogató odafigyelése révén eljutnak a felsőoktatásig, és sikeres, boldog életet élhetnek.

A Nők Lapja Egészség márciusi számából:

• Tényleg jobb a bio? - Exkluzív laborvizsgálat
• Fáj a fogam! Pont a hétvégén!
• Hogyan gyógyít a hipnózis?
• A jobb jegyekért: Tanítsd meg tanulni!

Itt tudsz előfizetni!»

 

Címkék: gyerek, iskola, diszlexia
Ajánlott oldalak: Gyerek, Gyerekprogram, Diszlexia, Gyerekágy
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_770932 2010-03-22 16:54

 

Sziasztok. 

 

 

Amikor kis iskolás voltam ,gyengének és butának nevezték ,most diszlexia.És ilyen a nagyobik fiam is. És az az érdekes,hogy a gyerekeim szeretik ahogy olvasók. Persze ahoz előtte elkel olvasnom legaláb kétszer,hogy megértsék. Mikor nekem a gyerek elsős volt 8 éve, már akkor ezt a tanulási broblémát  ismerték. Az akkori tanára mindig azt mondta,hogy buta,rossz és keveri a betüket,gyakoroljon.

Majd amikor elvégezte az ötödik osztályt új osztályfönököt kapot aki a magyart is tanitóta. Észre vette,hogy valami nincsen rendben a gyerekell,akkor én elmondtam neki,hogy az elöző tanár miként reagált és hatodik elején kezelésbe veték .Ha akkor valaki jóbban felvilágosit négy ével korábban elkezdik a vele való foglalkozást. Most idegen nyelvből teljesen fel van mentve,olvasásból és helyes írásból is.És amikor kis iskolás ként a társai kopogással jelzik a gyerek olvasási hibáit akor még azt is eltéveszti amit tud.Szernitem sok mulik a tanáron is.Persze lasitani kéne a tempon,mert az tényleg nem természetes,hogy felkerül szeptemberben a suliba és 4 honap végére olvasnia kell.Én mind akét tanulási részében benne vagyok.A nagy amint írtam tanulási gondokkal küszköd,Az elsösöm meg kitünő.Azt mondják,hogy örökölhető.


Nekem is ezekell van gondom.Az olvasás,helyes írás,és a matek.De viszont van még két kicsim és a kis elsősőm kitünő tanuló.A legrosszab felmérője 96% lett.Igaz más az apa de álitolag tőlem örökölte a nagy.

 

 

Torolt_felhasznalo_900022 2010-03-22 16:43

Nálunk sajnos a kis Navának is gondjai vannak az olvasással.

Bár ha adunk neki papírt, ősi indián hieroglifákat írkál folyton, azt meg mi nem értjük. 

frue 2010-03-22 16:31

Figyelmetlen a gyerek? Rossz a tankönyv? Tájékozatlan a szülő, felkészületlen a pedagógus?

 

Na ez mind lehet a kudarc oka.:D:D:D

 

 

almart 2010-03-22 16:21

egyetertek

enci001 2010-03-22 16:03

Amíg a régi módszerrel tanultunk, A-B, C, betűk, szótagok, szavak- addig nálunk nem volt népbetegség a diszlexia. Amerikában már akkor sem tudott a felnőtt, érettségizett lakosság 30 %-a jól írni, ill. olvasni. A nyugatról átvett képolvasás, a számtanban a 2x2 helyett a halmazelmélettel kezdés- csak rontott a tanítás minőségén. És lett a diszlexia.

Miért kell a nyugaton sokszor már megbukott, újragondolva is rossz módstereket benyalni, átvenni, és elrontani az addig tényleg jól menő oktatási rendszert???

(aki 14-18 éves kora között járt Mo-on És 1-1 évet Amerikában (USA) - is gimnáziumba- azok nagyobb része nem azt vette észre, hogy hú, milyen állati jó és fejlett az oktatás odaát- hanem azt, hogy amikor visszajött, nem győzte pótolni a lemaradásait- nem csak a speciálisan magyarhoz kötött tárgyaknál)

Aki ezt észleli, tudja, és sokan tudják- miért nem vonják le a következtetést: jobb volt az alapozó tanulás, mint az elhíresült, divatba jött -nem sorolom- módszerek.

Miért nem hisz itt senki a saját tapasztalatának, a saját szemének? Vagy ha hisz, akkor aki illetékes, miért nem mer lépni....nem vissza, hanem a megfelelő módszerre térni újra. Ami bevált nagyon sokáig, mindaddig, amíg a divatirányzatok el nem rontották ezt is.

terőke 2010-03-22 15:44

Óriási eredményeket lehet elérni abban az esetben is, ha a gyereknek semmi baja. Mégis logopédushoz kell mennie, AKI PÖSZÉN BESZÉL.

 

Hát a javulás az kézzel fogható!

 

(Innentől a t. szülő vért izzad, míg újra normálisan beszél, olvas a gyerek.)

Torolt_felhasznalo_770932 2010-03-22 15:32

ovi...

N?k Lapja Café 2010-03-22 14:59

Az iskolaköteles korú gyerekek húsz százalékának gondja van az olvasással. Mindannyian diszlexiások? Mi a kudarc oka? Figyelmetlen a gyerek? Rossz a tankönyv? Tájékozatlan a szülő, felkészületlen a pedagógus? Orvosolható a helyzet valamiképp?

Tovább a cikkre...

Kapcsolódó tartalmaink

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

18+: Testi mesék – Közös gyönyör

Az orális beteljesülés a Férfit és a Nőt egyaránt...
Facebook lájkok száma
Veszélyeztette gyerekét Jessica Simpson vőlegénye

Durván játszik lányukkal Jessica vőlegénye

Komoly veszélyforrásnak tette ki lányát Jessica...
Facebook lájkok száma
Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Szexi ruhában domborít Kylie Minogue

Kylie Minogue ismét bebizonyította, hogy hiába telnek...
Facebook lájkok száma
Nézd meg Lady Gagát retus nélkül! – képek

Nézd meg Lady Gagát retus nélkül!

Bizony az ő szeme alatt is ott figyelnek a karikák.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma
Ő Tom Cruise új barátnője

Ő Tom Cruise új barátnője

Tom Cruise-nak végre sikerült megtalálnia Katie Holmes...
Facebook lájkok száma
Marcipános-csokis kalács húsvétra

Marcipános-csokis kalács húsvétra

Hogy ne csak a megszokott kalács kerüljön húsvétkor az...
Facebook lájkok száma

Képességfejlesztő játéko

Így válassz a gyermekednek hasznos, okos és...
Facebook lájkok száma

Apa lett olimpiai bajnok vízilabdázónk, Varga Dániel

Kisfiút szült Varga Dániel felesége, Varga-Dobár Éva.
Facebook lájkok száma

Magyar éttermek nyomában: így lesz a száraztésztából spenót

Mi történik, ha lop az alkalmazott? Inkább...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka – fotók!

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka

Nap mint nap kreatív módon szervírozott...
Facebook lájkok száma773
Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

„Banán Lady”-nek is hívják, hiszen csak ezen a...
Facebook lájkok száma420 Hozzászólások száma17
Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Már a végrehajtókat várták
Facebook lájkok száma129 Hozzászólások száma9
Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Egyik-másik csöppség szinte extázisba esik.
Facebook lájkok száma105
20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

20 kreatív fekhely házi kedvenceknek

Ha házi kedvencek lennénk, biztos, hogy addig rágnánk...
Facebook lájkok száma70
Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Szívderítő fotók: cukiságok a kertben

Mi lehet szebb egy virágzó, tavaszi kertnél? Ugyanez...
Facebook lájkok száma61
Hetven centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

70 centis ágyon alszik Európa legidősebb kamionsofőrnője

Kuthy Zsuzsa 62 éves, két évvel ezelőtt döntött úgy,...
Facebook lájkok száma48
Videó: így vághatsz félbe a leggyorsabban egy tányér paradicsomot

Videó: így vághatsz félbe a leggyorsabban egy tányér paradicsomot

Íme, egy igazán praktikus konyhai trükk.
Facebook lájkok száma47

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem