Egészség

Meddig tartanak még bolygónk tartalékai?

Szomorú tény, de igaz: Földünk javainak 80 százalékát a teljes népesség mindössze 20 százaléka, az úgynevezett "fejlett országok" használják fel. Mi, magyarok is közéjük tartozunk. Ha azonban a világ teljes lakossága európai színvonalon élne, hamar kifogynának bolygónk készletei. Van megoldás?
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Egyetlen emberre bolygónk területéből hozzávetőlegesen 75 000 m2 jut, amelyből csupán 22 000 m2 a szárazföld.
Úgy tíz focipálya nagyságú terület.

Így védjük a FöldetMit tennél, ha megkapnád ezt, akár a kis herceg a mesében? Kihasználnád-e a javait, amit adni tud? Kivágnád-e a fáit? Kifognád-e a halait? Halmoznál-e fel rajta Holdig érő szemétdombot? Telepufognád-e autóddal a levegőjét? Ha pedig szükséges, átlopakodnál-e a szomszéd bolygóra fáért, halért, friss levegőért, vagy csak azért, hogy egy kevés szeméttől megszabadulj? És mit tennél, ha a szomszédod lopakodna át hozzád hasonló céllal? Az ökológusok válasza az, hogy mindez nem fikció, hanem hétköznapi valóság.

– A példa kissé faramuci, viszont nagyon látványos – mondja Kertész Miklós ökológus. – Az úgynevezett ökológiai lábnyom kiszámítása rámutat arra, mi történne, ha a teljes emberiség olyan életmódot folytatna, mint mi.

Ez az átlagos magyar fogyasztási szokásokat alapul véve azt jelenti, hogy körülbelül két Föld lenne elég a szükségletek kielégítésére. Ugyanez amerikai viszonylatban öt bolygót jelent! Hogy miért nem omlott még össze a rendszer?

Egyrészt azért, mert az úgynevezett harmadik világ lakóinak többsége kevesebb mint egy bolygót használ. Másrészt pedig azért, mert az összeomlás folyamatos. Nem egyik napról a másikra következik be, hanem fokozatosan. És már nyakig benne vagyunk.

Fontos tudnunk, hogy az összeomlás lassítható, megállítható, módosítható. Már néhány apró változtatással jelentősen csökkenthetjük saját ökológiai lábnyomunkat, anélkül, hogy megszokott kényelmünkből engednünk kellene. A változások lényegét angolul 4R-nek mondják: ez könnyen megjegyezhető, és a lényeg benne van.

A 4 „R”
REDUCE   Csökkentsd a fogyasztást, vásárolj tudatosan!
REUSE      Használd, ami még használható!
REPAIR    Javítsd, ami javítható!
RECYCLE  Hasznosítsd újra, gyűjtsd külön!

Használd! – Folyamatosan vándorolnak a ruháscsomagok

Így védjük a FöldetKalmárné Bársony Mariann adósságkezelési tanácsadó, három (12, 10 és 3 éves) lány édesanyja

A lányaim ruhásszekrénye dugig van szebbnél szebb ruhákkal, mindig kedvükre válogathatnak, mindig csinosak és divatosak. Aki azt hiszi, hogy mindez azért van, mert telik rengeteg új ruhára, az bizony téved.

Az igazság az, hogy a ruháik többségét már legalább hárman hordták, és még legalább ennyien fogják is viselni.

A tágan értelmezett családon belül folyamatosan vándorolnak a ruháscsomagok. Amennyire tudunk, vigyázunk rájuk, és természetesen – főleg a nagymamáknak köszönhetően – időről időre egy-egy ellenállhatatlan darabbal bővül is a készlet.

Így aztán azok közül a ruhák közül, amiket most a legkisebb lányom visel, jó néhányat már a nővérei is hordtak, míg más részük az újdonság erejével hatott: ezeket a sógornőm vagy a barátnőm
helyezte a „körforgásba”.

Csökkentsd! – Kötelességem odafigyelni, mennyit és mit vásárolok

Így védjük a FöldetAszalós Réka biológus, egy ötéves kisfiú és egy hároméves kislány édesanyja

Mivel magam is biológus vagyok, és két gyerek anyukája, úgy érzem, kötelességem odafigyelni arra, mennyit
és mit vásárolok. Például igyekszem minél kevesebb előrecsomagolt terméket venni, mert azzal csak a kidobásra váró szemét mennyiségét növelem. Tartós fogyasztási cikk vásárlása előtt kétszer meggondolom, valóban szükségem van-e az adott tárgyra.

Ezenkívül amiből csak lehet, helyben készült terméket választok. A nyáron a körülmények úgy hozták, hogy többször is nagyáruházban vásároltunk, pedig én többnyire kerülöm az ilyen helyeket. Őszintén megdöbbentett, hogy a termékek igen kis százaléka volt magyar, még egy kis részük kelet-közép-európai, a többi mind távoli import.
A barack egyenesen Dél-Afrikából érkezett! Lehet, hogy pár forinttal olcsóbb, mint a helyi termés,
de egy darabot sem vettünk belőle. Egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni attól, mennyi kipufogógáz terhelte meg a környezetet, amíg ez a barack Dél-Afrikából ideért. Hát ez nekem nem éri meg!

Javítsd meg! – A férjem mindent megcsinál a ház körül

Rybka Mercédesz pénzügyi előadó, két gyerek édesanyja

A férjem igazi ezermester, szinte mindent megcsinál a ház körül, a festéstől a villanyszerelésen át a bútorszerelésig. Ezzel egyrészt komoly összegeket spórolunk meg, hiszen nem kell minden apróság miatt szakemberhez fordulnunk.
Másrészt a fiaink is jó példát látnak, a nagyobbik már gyakran segít is az apjának. Harmadrészt pedig ezzel
gyakran el tudjuk kerülni azt, hogy újat kelljen vennünk ahelyett, amit első pillantásra már nem tudunk használni.
Persze a tévét vagy a hűtőt muszáj lecserélnünk, ha elromlott, de például a kisfiam rácsos ágyát ügyes
trükkel átalakítottuk, így még évekig használható, nem kellett újat vennünk helyette. Mondjuk, ehhez szükség volt arra is, hogy előrelátóan picit tartósabb és nagyobb méretű rácsos ágyat vásároltunk neki annak idején.


Hasznosítsd! – A szemét és a hulladék nem azonos fogalmak

Így védjük a FöldetHankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. marketingmenedzsere

Évek óta foglalkozom a szemét és a hulladék problematikájával. Az emberen múlik, hogy miből lesz szemét és miből hulladék! Előbbi a szeméttelepre kerül, utóbbi pedig hulladékhasznosítókhoz, ahol a megfelelően, szelektíven gyűjtött hulladék nyersanyagnak számít, és praktikus használati tárgyak készülnek belőle.

Az évek óta hatalmas sikerrel bemutatott, Hulladékból termék című kiállításunkon mindenki végignézheti, mennyi minden készül a műanyag palackból, a rengeteg papírhulladékból, a sörösüvegből vagy a konzervdobozból.

A most bemutatkozó, Tükörben a világ című kiállításunkon pedig az ökológiai lábnyom jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, illetve arra, hogy cselekvéseink milyen hatást gyakorolnak szűkebb és tágabb környezetünkre.

Közhasznú tevékenységünket a közelmúltban jelentős európai uniós támogatás is elismerte.(www.hulladekboltermek.hu)

TUDTAD?
  • Ausztriában a fiatalok az első lakás vásárlásához jelentős állami támogatást kapnak, de csak akkor, ha megújuló energiát is használó épületbe költöznek.
  • Nyugati mintára hamarosan nálunk is elérhető lesz a városon belüli telekocsiközvetítés szolgáltatása. Ennek segítségével nő az egyes személygépkocsik kihasználtsága, és csökken az egy főre eső benzinköltség és szén-dioxid-kibocsátás.
  • Kínában hamarosan megkezdik egy hatalmas naperőmű építését. Az erőmű kapacitása a paksi atomerőművével lesz azonos.
  • Ugyanannyi fehérje növényi táplálék formájában nagyságrendekkel kevésbé terheli meg a környezetet, mint ha húsként fogyasztjuk. Az állattenyésztés lábnyoma sokkal nagyobb, mint a növénytermesztésé.
  • Egy kanadai reklámszakember kezdeményezése nyomán minden év novemberének utolsó péntekén, ebben az évben 27-én tartják az úgynevezett „Ne vásárolj semmit!” napot, amellyel a fölösleges fogyasztásra kívánják felhívni a figyelmet. Idén próbáld ki te is: ezen a napon ne vásárolj semmit!
  • November 19-20-án Budapesten a Syma Rendezvényközpontban Ökoindustria néven nemzetközi környezetipari seregszemlére kerül sor.

Apró lépések

  • Ha egy műszaki cikket nem használsz, ne csak kikapcsold, hanem áramtalanítsd is! Így nemcsak magadnak spórolsz, hanem a természetnek is.
  • Ha építkezel, felújítasz, figyelj a hőszigetelésre, a nyílászárókra, a megújuló energiaforrások beépítésének lehetőségére. Ezekre jelentős állami támogatás is igényelhető.
  • A napi bevásárlást ne nagyáruházban, hanem útközben, a helyi kisboltban intézd! Ezzel elkerülheted, hogy olyasmit is vegyél, amire nincs szükséged, és nagyobb eséllyel vásárolsz hazai terméket.
  • A szelektíven gyűjtött palackokat, konzerv-dobozokat kidobás előtt taposd laposra, hogy a szemétszállító minél kevesebb levegőt szállítson!
  • Ha családi házban vagy kertes társasházban laksz, a szerves hulladékot komposztáld!
  • Locsoláshoz gyűjts esővizet! Ezzel nemcsak vizet spórolsz, hanem a növények is jobban érzik magukat tőle!

Laborba vittük - szaloncukorA decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top