Tények és rémhírek a H1N1-oltásról

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A legtöbben elég furcsán viszonyulnak a H1N1 vírushoz. Rettegnek, nehogy elkapják. De ha szóba kerül az oltás, mindenki ódzkodik tőle. Pedig első alkalommal az emberiség történetében itt lenne a lehetőség, hogy ne a betegség után kullogjunk, hanem megelőzzük a terjedését.

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!
Múltkor sorban állás közben köhögni kezdtem. A szomszédos pénztárnál sorban álló anyuka rémült tekintettel nézett fel, majd kisgyerekét kézen fogva inkább gyorsan két sorral arrébb állt. Megijedt. Normális emberi reakció. Minél messzebb akart kerülni egy potenciális vírusgazdától. Még így is jobban jártam, mint az a lány, akit megvertek a buszon, amikor rájött a köhögőroham.

Pedig a szakemberek szerint nem félni kellene, hanem lépni. És a háziorvostól oltást kérni. Mert azon ugyan lehet vitatkozni, hogy a háromévesnél fiatalabbakat és a kismamákat biztonságos-e beoltani, azt azonban, hogy felnőtt, egészséges emberek nem teszik ki különösebb kockázatnak magukat, ép elmével senki nem vitatja.

Tények és rémhírek a H1N1-oltásról

Aki azonban járt már háziorvosánál, és kérte a vakcinát, furcsa dolgot tapasztalhatott. A legtöbben ugyanis azt válaszolják, hogy inkább ne. És bár Székely Tamás egészségügyi minisztertől Barack Obamáig mindenki lelkesen kampányol az oltás mellett, Magyarországon a háziorvosok ellenállása miatt megbukni látszik az általános védelem.

Sok munka, kevés pénz

– Pedig a mostani oltásban nincs semmi különleges, új vagy riasztó. Az influenza elleni oltást ugyanis 1962 óta ugyanezzel a gyártási technológiával készítik, minden évben a várható új vírustörzshöz igazítva – tárja szét a kezét dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. – Az egyetlen újdonság, hogy az eddigi közel másfél millió ember helyett idén ötmillió embert kellene beoltaniuk a háziorvosoknak, ez pedig tagadhatatlanul sok pluszmunkával jár.

Tény, hogy a háziorvosok nincsenek felkészülve arra a tömeges oltásra, amit a szakemberek javasolnak. Bár minden oltott ember után kétszáz forintot kapnának (és ez orvosonként átlagosan 120 ezer forintos pluszbevételt jelentene), munkaidejük is növekedne. Az előírások szerint külön egészségesrendelési időt kell megadniuk, hiszen csak egészséges embereket lehet beoltani, akiket természetesen meg is kell vizsgálni az oltás beadása előtt, és jó lenne, ha ők a váróteremben sem kapnának el semmiféle kórt. Aztán ott van még a felvilágosítási kötelezettség, ami, különösen akkor, ha kérdez a beteg, jó néhány percet igénybe vehet. Ez azonban az orvosnak nem választható feladata, hanem kötelessége, amelynek elmulasztásáért be lehet perelni.

– Néhány éve volt is ilyen per amiatt, hogy a pneomokokkusz elleni, akkor még választható oltásról nem kapott felvilágosítást az egyik család. Így nem adatták be, ám hét hónapos gyerekük belehalt a fertőzésbe. A szülők beperelték a gyermekorvost. Azt gondolom, hogy a pácienseiket az influenza elleni oltásról lebeszélő háziorvosok néhány hónapon belül ugyanilyen perekre számíthatnak. Hiszen az ő felelősségük lesz, ha ennek hiánya miatt valamelyik páciensük komolyabban is megbetegszik, ne adj’ isten belehal a fertőzésbe – magyarázza dr. Ócsai Lajos.

Buta rémhírek

Csakhogy a védekezés felelőssége nem egyedül az orvosoké, hanem mindannyiunké. Azoké is például, akik gondolkodás nélkül lövik tovább az interneten kapott hírleveleket. Merthogy a H1N1 annyira népszerű téma, hogy minden eddiginél több hamis e-mailt írtak már róla. Ha rendszeresen internetezel, naponta kaphatsz leveleket arról, hogy a H1N1 mesterségesen előállított vírus, amellyel a föld lakosságának felét ki akarják irtani a multik, és hogy csak az lesz beteg, aki beoltatja magát. Vagy hogy az egész oltásnak más értelme sincsen, csak az, hogy a gyógyszergyártók extraprofithoz jussanak. A legvadabb teória pedig talán az, hogy az oltás nem más, mint egy mikrocsip hordozója, amivel majd irányítani lehet az egész emberiséget.

Ezek a rémhírek egyfelől nevetségesek, másfelől veszélyesek, hiszen megrendítik az oltási hajlandóságot. Márpedig most az is elég nagy falat az embereknek, hogy elhiggyék: nemcsak azok vannak veszélyben, akik eddig is minden évben (krónikus betegek, idősek, kismamák), hanem a 30-40 közötti, egészséges, életerős felnőttek is.
– Az egész világ most tanulja ezt a járványt, és még nem tudhatjuk, hogy mit tartogat számunkra – állítja dr. Mészner Zsófia infektológus, az Országos Gyermekegész-ségügyi Intézet főigazgatója. – A gyermekorvosok, akik rendszeresen oltanak, nem félnek az oltástól, számukra csak annyi az újdonság, hogy most már az influenza elleni oltást is fel kell venniük a palettájukra. A felnőtt-háziorvosoknak azonban jóval kisebb a tapasztalatuk ezen a téren, ezért is tartanak tőle. Azt mondják, ez ugyanolyan influenza, mint amit eddig minden évben átvészeltünk, pedig ez nagy tévedés.

Az eddigi adatok szerint jóval több ember fog megbetegedni, így jóval több szövődményre és betegre számíthatunk.
Ráadásul sok még a nyitott kérdés, amelyekre csak az elkövetkező hónapokban fogunk választ kapni. Nem lehet tudni, hogy milyen súlyossá válik, hány embert fog érinteni, milyen lesz a halálozási rátája. Azt azonban tudjuk, hogy az oltásnak nincs komoly kockázata. Tavaly az 1,3 millió oltott közül mindössze négy-hat esetben fordult elő oltási szövődmény, de például a sajtó által oltási szövődményként emlegetett Guillain–Barré-szindrómából az elmúlt években egyet sem diagnosztizáltak Magyarországon. A legtöbb, amire számíthatsz, kis bőrpír, végtagfájdalom. A kérdés csak az: megér-e neked ennyit, hogy biztonságban légy?

Laborba vittük - szaloncukorA decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_770932 2009-11-29 09:30

Én nem érzem hisztériakeltésnek, egyszerűen csak közlik a tényeket. Hány ember van intenzíven, hányan haltak meg, hány iskolát zártak be, stb.

 

Ezen azok kezdenek el hisztizni, akik nem oltatták be magukat és félnek a következményektől. Ennyire eccccerű. 

 

Tehát ne hisztizz, döntöttél, majd esetleg lehet, hogy vállalnod kell a következményeit...

Torolt_felhasznalo_770932 2009-11-29 08:56

Volt aki azt írta, hogy bezzeg régen nem voltak oltások, meg gyógyszerek, mégis rendben volt minden.

Hát ekkora hülyeséget..

Régen még a  tüdőgyulladásba is rengetegen belehaltak, volt akik meg sem tudták fizetni az orvoságot, mikor már volt is rá gyógyszer! Azért ég és föld a külömbség az akkori és a mostani helyzet között .

 

Torolt_felhasznalo_770932 2009-11-29 08:49

Nekem rengeteg ismerősöm, hozzátartozóm beoltatta magát, köztük a férjem, a 20 éves lányunk, aki kollégista és pollen allergiás, volt már bronchitise többször, úgyhogy neki főleg ajánlotta az orvos.

Kapásból 15-20 embert tudok, akik beoltatták magukat és egyikünél sem lett semmi probléma.

 

Anyukám nem meri beoltatni magát, mivel pár éve oltás után lett lázas,infulenzás, de lehet akkor már benne volt a vírus. Le volt gyengülve az immunrendszere, mert sokat dolgozott és idegeskedett.

 

Most a házi osvosunk azt mondta neki, hogy jó lenne ha mégis beoltatná magát, mert már többször volt tüdőgyulladása.

Meg félő, hogy ha beindul a járvány, nem lessz elég lélegeztető gép.Ha ez így van, bele sem merek gondolni, mi lessz?!Remélem, akkora járvány, azért nem lessz...nagyon remélem..

renoci 2009-11-29 00:00

Na ez az elég idióták azok az orvosok akik nap mint nap betegekkel, fertőző emberekkel vannak körülvéve és nem oltatnak. Bocs, de így járt ez is, most már elhiszi.

renoci 2009-11-28 23:54

jéééééézusom. megint a vitaminok, nem ér semmit fogjátok már fel.

csak a baj az, hogy sima influnál simán segítenek rajtad ha erős az immunrendszered, de itt nem tudnak gyakran. Durva a szövődmény. 

virológus mondta, igenis hatásos az oltás még most is hogy mutálódott. 

szed áldozatokat a sima flu is, igen az idősebb, betegesebb embereket. de nem mindegy, hogy itt erős immunrendszerű fiatalokat, kismamákat, gyerekeket. 

Ha nem lettek volna ők is kételkedők...

renoci 2009-11-28 23:49

teljesen jogos

A vitamin itt semmit nem ér. semmi köze az immunrendszerhez. Ha átlagosan étkezel, változatosan, nincs gond, de attól még influenzát elkaphatsz. 

renoci 2009-11-28 23:47

Én is így vagyok, sok ismerősömről most látom mennyire gyagyás..összeesküvés-elméletek minden hülyeségnek bedől.

nagy az isten állatkertje..