Egészség

8 dolog, amiről senki sem mondta, hogy hizlal!

Aki a sokadik diéta kipróbálása után csalódottan tapasztalja, hogy a súlya nem változott, rosszabb esetben még nőtt is, kétségbe esetten keresi az okokat. Állandó szakértőnk, Kiss Erika dietetikus néhány, eddig kevésbé ismert szempontra is felhívja a figyelmet.
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

1. Kevés vitamin

Azoknak a nőknek, akik elegendő mennyiségű vitaminhoz jutnak, kisebb az étvágyuk, mint azoknak, akik nem. Arra még nem sikerült rájönni, hogy ez miért van így, de szakértőnk szerint az ok valószínűleg abban rejlik, hogy testünk megérzi, amikor az alapvető tápanyagok szintje alacsony a szervezetben, és arra ösztönzi az embert, hogy addig egyen, amíg hozzá nem jut a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.

Megoldás:
Zöldségek, gyümölcsök, hal és olajos magvak de persze multivitamint is elkezdhetsz szedni!

8 dolog, amiről senki sem mondta, hogy hizlal!

2. Túlsúlyos barátok

Ha a legjobb barátnőd meghízik, 57 százalék az esélye arra, hogy követni fogod. Ennek fő oka, hogy a legtöbb ember a barátairól másolja a követendő viselkedésmódot, és ha ők repetáznak, vagy desszertet rendelnek a főétel után, nagy valószínűséggel te is ezt fogod tenni.

Megoldás:
Ha megtörtént a baj, kezdj közös fogyókúrába a barátnőddel. Javasolj olyan közös programokat, amelyeknek nincs közük az étkezéshez, esetleg járjatok együtt tornázni. Ha mégis közös étkezésre kerül a sor, menj elébe a problémának, és rendelj te először, hogy kevésbé befolyásoljon a másik ételválasztása.
– Ha minden kötél szakad, füllents! – javasolja Kiss Erika. – Mondd azt a barátnődnek, hogy
ég a gyomrod, ezért most kisebb adagot eszel, vagy fáj az epéd, ezért kerülöd a zsírosat. Ha egészségügyi okok miatt utasítod vissza az ételt, könnyebb elfogadni.

3. Kalóriatörténelem

Tegyük fel, hogy gyerekkorod óta minden napot egy tányér reggelizőpehellyel kezded. Meglepő tény, de ugyanaz a 28 grammos adag tíz kalóriával többet tartalmaz ma, mint 25 évvel ezelőtt, ami elegendő ahhoz, hogy évente fél kilót hízz. És ez sok más, régóta fogyasztott élelmiszerre is igaz lehet.

Megoldás: 
Akkor is nézd meg egyes termékek kalóriatartalmát, ha régóta rendszeresen fogyasztod őket! – tanácsolja Kiss Erika. – Időről időre változnak az összetevők, de ezt nem mindig jelzik külön.
Mostanában számos cég nem tesz sót termékeibe, ugyanakkor az ízfokozás érdekében sokszor több zsír vagy cukor kerül bele.

4. Lassú májműködés

A máj szervezetünk legfőbb zsírégető szerve, ha azonban túlterheljük különféle mérgekkel, mint amilyen az alkohol vagy egyes szennyezőanyagok, túlságosan elfoglalttá válik ahhoz, hogy a tisztítómunka mellett még hatékony zsírégetéssel is foglalkozzon, így súlyunk nem változik, sőt emelkedhet is. Egyes felmérések szerint az emberek 15 százalékának lassú a májműködése, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

Megoldás:
Csökkentsd a májat terhelő tápanyagok arányát, és fogyassz naponta májtisztító hatású étrend-kiegészítőket, például máriatöviskivonatot – tanácsolja dietetikusunk.

5. Adagok

Az elmúlt harminc év alatt az átlagos lapos tányér átmérője 23 centiről 33 centire nőtt, és ez bizony azt is jelenti, hogy az adagok is nőttek. – A legtöbb ember már nem is emlékszik, mekkora is egy normális adag étel – állítja szakértőnk.

8 dolog, amiről senki sem mondta, hogy hizlal!


Megoldás: 
Tányér helyett használd mértékegységként a saját öklödet! Étkezéseink köret- vagy fehérje-adagja ne legyen nagyobb saját öklünknél, a tányér fennmaradó részére pedig tegyünk inkább zöldséget vagy gyümölcsöt.
Ez már önmagában heti egy-két kiló fogyást eredményezhet.

6. Az agy

Azok az emberek, akik pozitívan gondolkoznak, amikor diétába fognak, könnyebben szabadulnak meg a kilóktól, mint azok, akik kétkedve kezdenek fogyókúrázni. Ha ugyanis az agya azt gondolja, hogy olyasmit tesz, amitől  szerencsétlenül érzi magát, megpróbálja megállítani a folyamatot. Tehát ilyenkor minden egyes cukrászdát és pékséget észreveszünk, ami utunkba kerül.

Megoldás: 
Szakértőnk azt tanácsolja, hogy összpontosíts arra, miért is szeretnél lefogyni, és ismételgesse magának, hogy képes rá. Ha sikerül átprogramozni az agyadat, lehet, hogy legközelebb nem a pékséget, hanem a mellette megnyílt edzőtermet veszed észre.

7. Diétás italok

8 dolog, amiről senki sem mondta, hogy hizlal!A light termékek fogyókúrás csodának tűnhetnek, de valójában napi egyetlen diétás üdítőital elfogyasztása nem kevesebb mint 31 százalékkal növeli az elhízás kockázatát. – A mesterséges édesítőszerek, mint például a szacharin vagy az aszpartám fogyasztása tulajdonképpen nagy kalóriabevitelre készíti fel a szervezetet. Amikor ez mégsem történik meg, a szervezet követeli magának a többletbevitelt azzal, hogy éhségérzetet kelt, vagy kevesebb kalóriát kezd el égetni – állítja szakértőnk.

Megoldás: 
Üdítőitalok helyett igyál természetesen alacsony kalóriatartalmú italokat, mint például a víz, a zöld vagy gyógynövényteák, esetleg feketekávé. Emellett célszerű minden mesterséges édesítőszert tartalmazó ételt kerülni, hogy helyreálljon a szervezet jóllakottságérzetet szabályozó rendszere.

8. Bélbaktériumok

Ne ijedj meg, nem gyomorfertőzésről van szó, hanem a bélrendszerben élő természetes baktériumokról.
A Washington Egyetem Orvostudományi Karának tudósai két, a bélrendszerben megtalálható baktériumot vizsgáltak, a bacteroidetes és firmicutes baktériu-mokat. Kutatásaik eredménye azt
mutatta, hogy a túlsúlyos emberek bélrendszerében nagyobb arányban volt jelen a firmicutes baktérium.
Miután azonban diétába kezdtek, a firmicutes baktérium mennyisége csökkent, a bacteroidetes baktérium mennyisége pedig az elvesztett zsír mennyiségével arányosan növekedett.

Megoldás: 
Bár speciálisan a bacteroidetes baktérium szintjét nem lehet semmiféle táplálékkiegészítővel megemelni, de jó módszer lehet, ha arra törekszel, hogy az összes bélbaktérium általános mennyiségét növeljd.
Ennek legjobb módja pedig a probiotikus ételek fogyasztása, melyek elősegítik az egészséges baktériumszint kialakulását a szervezetben. Ilyen étel például a joghurt, a póréhagyma, a vöröshagyma, a fokhagyma és a banán. Emellett, ha csak lehet, kerüld az antibiotikumok használatát, mivel a széles spektrumúak megölik a bélbaktériumokat is.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top