Egészség

Szürke hályog? Van megoldás!

A látás romlása természetes folyamat. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne tenni ellene. Az egyik leggyakoribb szembetegség, a szürke hályog egy új műtéti technikával könnyen és gyorsan gyógyítható.
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

A szemlencse feladata, hogy a fényt a retinára fókuszálja. Idősebb korban szürkévé, homályossá válhat, így meggátolja, hogy a fény és a képek a retinára vetüljenek.

Ez a szürke hályog. Ennek következtében a korábbi éles látás életlenné, homályossá válhat, és az éjszakai látás is nehezebb lesz. Sajnos a szürke hályog sem lézerrel, sem gyógyszerrel nem szüntethető meg, és kezelés nélkül vaksághoz vezet.

Jelenleg egyetlen, de tökéletes eredményt nyújtó gyógymódja ismert:
az elszürkült lencse műtéti eltávolítása és egy speciális műanyag lencsével való pótlása.
Riasztónak tűnik, hogy a szemhez szikével nyúljanak, de valójában ez az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb sebészeti beavatkozás.

– A műtét során mesterségesen előállított lencsét ültetnek a szembe, hogy azzal pótolják a szürkehályogműtét során eltávolított borús szemlencsét – magyarázza dr. Németh Ilona szemsebész specialista. – A mű-lencséknek két típusuk van.
A régóta ismert és alkalmazott, úgynevezett monofokális lencse, amelynek beültetését a társadalombiztosítás támogatásával végzik. Ezzel a betegek a távollátásukat kaphatják vissza. Ehhez képest újdonság a multifokális műlencse, amely a látás összes – közeli, távoli és köztes – tartományában biztosítja a látást. A szemész dönti el a megfelelő vizsgálatot követően, hogy kinek a szemébe lehet beültetni ilyen multifokális műlencsét.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a taj-számmal rendelkező betegeknek jelenleg a legtöbb kórházban költségtérítés-mentesen biztosítja a hagyományos műlencse beültetésével kombinált szürkehályogműtétet. Ám aki a multifokális szemlencsét szeretné beültettetni, annak többletköltséggel kell számolnia, amelyet nem térít meg az OEP.
A szürkehályogműtét gyors, tizenöt-húsz perces szemészeti rutinbeavatkozás. Előtte a beteg szemét szemcseppekkel és érzéstelenítővel kezelik, hogy a műtét közben a lehető legkevesebb legyen a kellemetlenség.

Gyógyító lencse

Németh doktornő így magyarázza a műtétre érkezőknek a beavatkozás menetét:

– Egy apró vágást ejtünk a szemen. Egy precíz, kisméretű, leginkább töltőtollhoz hasonló eszközzel távolítjuk el az elszürkült szemlencsét, majd beültetjük a műlencsét a szembe.
A műtét nem terheli meg a szervezetet, de fontos, hogy a beteg a szürkehályogműtétet követően pihenjen. Még aznap vagy legkésőbb másnap hazamehet. Utána már csak a szemcseppek rendszeres otthoni adagolására van szükség, hogy a beteg ezzel is megelőzze a fertőzéseket és segítse a gyógyulást.

Az eredmény látványos és gyors. A beültetett multifokális műlencse a műtét után kiváló közeli és távoli látást ad, gyakran szemüveg viselése nélkül is. Ezt a lencsét használva a műtét után sokaknak még olvasószemüvegre sem lesz szükségük. A műlencsét viselők jogosítványt is kaphatnak, így a műtét után felgyógyulva autót is tudnak vezetni.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top