Egészség

“Rutinműtét nincs”

Egyesek különös bizalommal, mások bizalmatlanul tekintenek azokra, akik az emberi test belsejét gyógyítják. A sebész szó önmagában félelmet kelt, miközben léteznek sebészek, akiknek az első perctől megadjuk a bizalmat. Dr. Bálint András ilyen.

A szelíd, kék szemű emberről első ránézésre senki sem gondolná, hogy izmokba metsz, és olyan műtéteket is elvállal, amelyeket kollégái nem. Hogy sokan éreznek iránta bizalmat, abból tudható, hogy tavaly – betegei ajánlása alapján – egyike volt azoknak, akik Astellas-díjat, „Az év orvosa” címet kaptak a Magyar Tudományos Akadémián.
A jó negyven évvel ezelőtt szegény, de annál szeretetteljesebb keszthelyi családban cseperedő fiú nem tudott maga mögött orvos felmenőket. Gyerekkorát átszőtte a béke, a nyugalom és a hit, amely e pálya felé sodorta.

– Azt tanultam a szüleimtől, bármit tegyen az ember, azt totális odaadással, lelkiismerettel és maximális tudással tegye. Ez vezérelt, amikor az orvosi egyetemre jelentkeztem. Véletlenül terelődtem a sebészi pályára.
A műtő atmoszférája már a gyakorlatok alatt megfogott. A nagy mestereket figyelve éreztem, egyszerre van szükség tudásra, kézügyességre, jó fizikai állapotra és erős emóciókra. Az orvos sok mindent tudhat, de az első, amit meg kell tanulnia sebészként, hogy rutinműtét nincs! Az adott szituációhoz igazodva pillanatok alatt kerül döntési helyzetbe, tehát óriási a felelőssége. Kihívás ez, a stressz és az öröm különös párosítása.

„Rutinműtét nincs”Egy többórás, nehéz műtét után csodálatos  látni, hogy a beteg jár, beszél, mosolyog, gyógyul. Ilyenkor kiengedek, könnyűnek, boldognak érzem magam. Mások ezt az extrém sportokkal, stimulálószerekkel érik el, nekem megadatott, hogy a munkám adjon örömet, én pedig életet a hozzám fordulóknak.
Bálint doktort egy huszonöt éves lány ajánlotta az Astellas-díjra, akinek a gyomorműtétjét a daganat mérete miatt sehol nem vállalták. A lány azonban nem az operációt nevezi igazi orvosi bravúrnak, hanem a doktor viselkedését, a betegekhez való viszonyát, ami szerinte a műtőben töltött hat-nyolc óra után maga a csoda.

– Betegszeretet, beteglélektan, őszinteség a kulcsszavak – mondja Bálint András. – Nem könnyű egy fiatal teremtésnek úgy beszélni kockázatokról, halálról, hogy közben megmaradjon a gyógyu-lásba vetett hite, ne rendüljön meg a bizalma. Márpedig az igazat kell mondani. Lehet, hogy ez olykor fáj, mégis szükségszerű. A mellébeszélés, a hazugság mindent tönkretesz.
A mély, őszinte beszélgetés része a munkámnak. Gyakran fontosabb az igazi műtéti előkészítésnél – véli Bálint doktor, aki szerint a beteg lelke legalább annyira fontos, mint a teste.

 – A lelkiismeretesen végzett orvoslás gyönyörű. Örömöt, sikerélményt ad, de óvatosan kell kezelni. Óvatosan, mert ott a másik véglet, a kudarc, a halál, amivel szintén szembe kell nézni, amit nem lehet megszokni. Amikor tíz-tizenöt operáció, emberfölötti csapatmunka után elvesztünk egy fiatalt, mondjuk hasnyálmirigy-gyulladásban,
küzdök a könnyeimmel. Nyugalmat a tudat ad, hogy mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges, és ezt a hozzátartozók is tudják.
Ám a biztos kéz mellé még sok minden kell. Bálint doktor számára a pontos szakmai felkészültség, tudás mellett fontos a beteg személyisége, lelke is.
– Az alázat minden emberi kapcsolatot meghatároz, és ez különösen igaz az orvos-beteg kapcsolatra. Alázat a szakmával szemben, alázat a beteggel szemben.
És Bálint András két – ma már felnőtt – fiát is ebben a szellemben nevelte. Számára a család, a háttér rendkívül fontos.
Orvos felesége megteremti a lehetőséget a tudományos munkához, a külföldi előadásokra való fölkészüléshez. Testi erejét a rendszeres sportnak, tenisznek köszönheti. Szellemét a zenehallgatás, az olvasás, a meditáció tartják karban, lelkének pedig ott a lankadatlan hit.
– Gyerekkoromban vallásosan neveltek a szüleim, akik nehéz életükhöz mély hitükből merítették az erőt. Megtanították, az emberekben egyszerre van jelen a rossz és a jó, de hinni kell, hogy a jó dominál.
És én  hiszem, keresem, gyakorlom  – mondja, és talán ebből merít erőt a műtétekhez, türelmet a betegekhez, időt a beszélgetésekhez.

-1 ruhaméret 3 vagy 7 nap alatt
A májusi szám tartalmából:

• Memóriavédő ételek
• Anyák a boldogabb világért
• Párt találni 40 felett
• Varázslás lombikban

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top