Egészség

Amiért érdemes sokáig élni…

A világ megannyi csodálatos élményt tartogat számunkra. A legkülönlegesebbek megismerésére egy átlagos emberöltõ alatt sincs lehetõségünk, mert ritkán ismétlõdnek, vagy csak a jövõben élvezhetnénk õket elõször.

Egy hónapon át tartó cikksorozatunkban hétről-hétre bemutatunk egyet a világ azon csodáiból, amiért valóban érdemes sokáig élni. A dátumok ne szegjék kedvét! Kövesse inkább a kaukázusi emberek példáját, akik kiegyensúlyozott életmódjuknak és egészséges táplálkozásuknak köszönhetően a világon a legmagasabb átlagéletkort érik el.

2. Nappali sötétség

A teljes napfogyatkozás az egyik leglátványosabb természeti jelenség. Alkalmával a Föld felszínének egy adott pontjáról nézve a Hold teljesen eltakarja a Napot – azaz a Hold árnyéka a Földre vetül. A rendkívül ritka jelenség hazánkban legutóbb 1999. augusztus 11-én látszott, legközelebb pedig 2081. szeptember 3-án lesz megfigyelhető.







A teljes napfogyatkozás csúcspontján (totalitás) a Hold teljesen eltakarja a napkorongot, így szűrő nélkül is figyelhetjük a jelenségeket. Az égbolt elsötétül, láthatóvá válik a Naphoz közeli Merkúr és Vénusz, valamint a Szaturnuszt is megpillanthatjuk. Emellett feltűnik pár az égbolt legfényesebb csillagai közül. A totalitás alatt általában több fokot esik a hőmérséklet, gyakran feltámad a szél, és hirtelen feltűnő csönd lesz. Az állatok már a totalitás előtti utolsó percekben furcsán kezdenek viselkedni: az „estét” érzékelve többjük fekvőhelyet keres magának, az éjszakai állatok élelemért indulnak, a madarak pedig esti koncertbe kezdenek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top