Egészség

Mi fán terem a kefir?

Hogyan fedezte fel magának az emberiség a savanyított tejtermékeket? Mi a különbség a joghurtok és a kefirek között?Miért élnek tovább az emberek a Kaukázusban? Miben más a kaukázusi kefir, mint a többi?

Ha már erre a pár kérdésekre megismeri a választ, biztos lehet benne, hogy sokat megtud az egészséges táplálkozásról és életmódról… De Ön ennél most sokkal több kérdésre kap választ…


Isteni szerencse




A savanyított tejtermékek kialakulásával kapcsolatban számos legenda, okfejtés és találgatás létezik. Egy biztos. A kifejt tejet őseink kezdetben nem tudatosan savanyították, hűtés hiányában magától megsavanyodott. Ha úgy tetszik, egy szerencsétlen esetnek köszönhetjük szerencsénket, vagyis a felfedezést, hogy a „savanyú tej” is fogyasztható. Sőt, később elődeink arra is rájöttek, hogy szomjoltóbb hatású a tejnél, ráadásul eltarthatóság tekintetében is felülmúlja azt.
Mindezek után nem csoda, hogy az emberiség tudatosan is foglalkozni kezdett a tej savanyításával, illetve jótékony hatásainak kutatásával.


Savanyítás felsőfokon
A savanyú tejtermékek mai változatai szabályozott körülmények között, különleges tejsavbaktérium-tenyészetek, úgynevezett kultúrák felhasználásával készülnek. A savanyítási művelet – amelyet akár otthon is elvégezhetünk – nagymértékben megnöveli a tej egyébként is jelentős táplálkozás-biológiai értékét. Mivel ilyenkor a tejcukor részben lebomlik, a savanyú tejtermékeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják.

Törököt fogtunk!
A savanyított tejtermékek egyik, napjainkban talán legnépszerűbb fajtáját, a joghurtot valószínűleg az egykori törökök kísérletező kedvének köszönhetjük. Erre utal a mai, már a XI. századtól használt elnevezés, amelynek eredete a török “yogurut” szóból származik.
A joghurtokat és a joghurthoz hasonló savanyú tejkészítményeket tejsavbaktériumokkal állítják elő. Ezért is oly savanyúak natúr állapotban, hiszen a tejcukorból nagyobb mennyiségű tejsav képződik. Ugyanakkor éppen ez teszi őket alkalmassá ízesítésre, hiszen a nagyobb tejsavtartalom mellett jobban érvényesül a gyümölcsök jellegzetes íze. Nem hiába oly népszerűek mai, gyümölcsös változataik.






Még egy török!
A joghurthoz hasonlóan, valószínűleg a kefir is török „találmány”. Az elnevezés a “keif” szóból származik, mely ma is létezik a török nyelvben, jelentése kellemes, élvezetes.
A kefir nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz, amely következtében a tejsav mellett széndioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne. Ez utóbbi bár nem több 0,8 százaléknál, de bőséges, kb. 1 liternyi kefir fogyasztása után akár szondával is kimutatható.
A közepes hőmérsékleten szaporodó tejsavbaktériumokkal és élesztőgombákkal erjesztett kefirben közepes mennyiségű sav képződik, emiatt kellemesen savanyú ízű. Hazánkban egyelőre csak natúr változatban kapható, de egyes országokban ízesített változatai is léteznek.

A kaukázusi rokon
A kaukázusi kefir a normál kefirekhez hasonlóan tejsavbaktériumokat, és élesztőgombát tartalmaz. Speciális összetevőinek köszönhetően azonban lényegesen több szén-dioxid keletkezik benne, mely folyamat még a hűtés és a csomagolás után sem áll le. Ezért is van, hogy a Milli Kaukázusi Kefir doboza csak úgy duzzad az „életerőtől”.
A szén-dioxidnak köszönhetően a kaukázusi kefir nemcsak ízletes, és rendkívül frissítő, hanem egészséges is. A természetesen képződő szén-dioxid ugyanis pozitív hatást gyakorol az emésztésre. Felbontás előtt ezért ne felejtsük el jól felrázni a dobozt, mert így keverhetjük össze az italt a szén-dioxiddal, és érhetjük el az egyedülállóan friss, pezsgő ízt.

Bizonyított életerő





Köztudott, hogy a Kaukázusban az átlagosnál sokkal magasabb kort élnek meg az emberek. És ezt nem csupán jó szerencséjüknek köszönhetik! A stressz-mentes, aktív és tevékeny életmódjuk mellett, kulcsfontosságú szerepet tölt be életükben a helyes táplálkozás: ezen belül is a kaukázusi kefir rendszeres fogyasztása.

Mára a tudomány minden kétséget kizáró bizonyítékokkal támasztotta alá a Nobel-díjas tudós, Ilja Mecsnyikov állítását, miszerint egészségünk megőrzésének, illetve a magasabb életkor elérésének egyik alapvető feltétele a savanyú tejtermékek rendszeres fogyasztása. És hogy mi ennek a magyarázata?

Egy kis tudomány senkinek sem árt!
A tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontás miatt a kaukázusi kefirben megnő az egészségvédő anyagok száma.

Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá karbantartják bélműködésünket. Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és gátolja a rákkeltő anyagok képződését. A vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció, és javul az összes ásványi elem felszívódása. Továbbá kisebb lesz a csontritkulás kialakulásának veszélye, hiszen a kalcium jobban épül be a csontokba, valamint a savanyú közeg miatt lassul a szervezetünkbe került C-vitamin lebomlása is.









E jótékony hatásokat Ön is bármikor élvezheti, hiszen az eredeti receptúra alapján készülő Milli Kaukázusi Kefirben megtalálja mindazokat a természetes összetevőket, amelyek hozzájárulnak egészsége és vitalitása megőrzéséhez. Minden Milli Kaukázusi Kefir váljék egészségére!

 

 





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top