Egészség

Kefir kaland

Ismerje meg a Kaukázusi Kefir kalandos történetét a legenda születésétõl, a titkos receptúra kálváriáján át, egészen az ipari gyártás beindításáig. Sõt, még egy kicsit azon is túl...





Mohamed adománya

A legenda szerint Mohamed próféta adományozta a „kefirmagvakat” a Kaukázusban élő, hívő embereknek, és Ő tanította meg nekik, hogyan készíthetnek belőle kefirt. A próféta ajándékát az ott élők féltve őrizték, mivel úgy tartották: elveszti éltető erejét, ha nem-hívő emberek kezébe kerül. A kefirgombát a törzs, illetve a család legfontosabb értékei között tartották számon, a receptúra titkát pedig generációról generációra adták tovább.


A csodának híre megy…
A Kaukázusokban élő emberek évszázadokig élvezték a kefir jótékony hatását anélkül, hogy azt megosztották volna bárkivel is. A nyugati emberek, akik a Kaukázusba utaztak, csak hallomásból ismerték az italt, amely a szóbeszéd szerint “mágikus” hatással volt az emberi szervezetre. Még Marco Polo is említést tett a kefirről, az utazásairól készült krónikákban. Mindezek ellenére a kefir a Kaukázusokon kívül egészen a XIX. század végéig ismeretlen maradt, csak ez idő tájt kelt szárnyra a hír, hogy sikeresen kezelhető vele a tuberkolózis, valamint a bél- és krónikus megbetegedések.

Felfigyel az orvostudomány
Mivel a Kaukázus akkoriban orosz fennhatóság alá tartozott, az ott dolgozó orosz orvosoknak már jelentős ismerete volt a kefir jótékony hatásairól, de magához a kefirgombához ők sem jutottak hozzá. Egyikük, Dr. Kanschlikow élete nagy részét a kefir tanulmányozásának szentelte, 1893-ban publikálta első tanulmányát a kefir egészséges hatásairól.
Az Orosz Belgyógyászok Szövetségének tagjai idővel elhatározták, hogy szereznek a kefirgombából, és elérhetővé teszik a kefirt pácienseik számára. Az 1900-as évek elején a Szövetség képviselője a moszkvai tejüzemet vezető Blandov-fivéreket bízta meg a feladattal, vagyis a kefirgomba megszerzésével, majd az ipari gyártás elindításával. A Blandov-testvérek kapva-kaptak a lehetőségen, mivel tudták: ha megszerzik a receptet, ők lehetnek a csodaszerként emlegetett kefir kizárólagos gyártói.







A Blandov-trükk
A fivérek, az ígéretes üzlet reményében, merész tervet dolgoztak ki. Nikolai Blandov egyik feltűnően csinos alkalmazottját, Irina Sakharovát küldték a helyi herceg, Bek-Mirza Barchorov palotájába, hogy csábítsa el őt, és szerezzen a család által évszázadok óta őrzött kefirgombákból.
A herceget bár elkápráztatta Irina szépsége, mégis megtagadta, hogy adjon az értékes gombából: félt, hogy a vallásos törvények megszegésével átok száll rá. Amikor Irina és kísérői számára kiderült, hogy nem járhatnak sikerrel, visszaindultak Moszkvába. Ekkor azonban hegyi nomádok rabolták el a lányt, és újra a herceghez vitték. Mivel a leányszöktetés abban az időben élő helyi hagyomány volt, ezért Irina semmit sem tehetett a kényszerházasság ellen. Később, pusztán a Blandov-testvérek merész akciójának köszönhetően sikerült megmenekülnie. A fivérek támogatásával a lány az uralkodó cár udvarába is elutazott, hogy elpanaszolja a herceg „emberrablását”. A herceg bűnbocsánat gyanánt aranyat és ékszereket ajánlott a lánynak, de ő visszautasította azt, és továbbra is az értékes kefir kultúrából követelt magának, amelyből végül közel 1 kilogrammnyi mennyiséget kapott. A kefirmagok így a Blandov-testvérekhez, majd a moszkvai Tejüzembe kerültek, ahol 1908 szeptemberében előállították az első üveg kefirt.


Kefirt a kefirgyárból!




A nagyüzemi gyártás – az eredeti receptúra ipari előállításának nehézségei miatt – csak az 1930-as években kezdődött meg. Addig a kefirt kisebb mennyiségekben, a térség kisebb településein gyártották a régi, jól bevált módszerek szerint. Később, az 1950-es években a Szovjet Tejipari Kutató Intézet új gyártási technológiát fejlesztett ki, amellyel tovább tökéletesítette a kefirgyártást.
1973-ban a Szovjetunió Élelmiszeripari Minisztere levelet írt az akkor 85 éves Irinának, amelyben megköszönte, hogy közreműködésével a kefir az orosz nép kincsévé vált.


Köszönjük, Irina!
Irinának, mi magyarok is köszönettel tartozunk. Hiszen a Milli Kaukázusi Kefirt gyártó Friesland Hungária zRt. jogelődje a terméket egészen 2000-ig egyedüliként gyártotta és forgalmazta Magyarországon – megteremtve ezzel a Kaukázusi Kefir fogyasztásának magyarországi hagyományait. Sőt, ezen felül még egy dologra büszkék lehetünk: a Milli Kaukázusi Kefir a mai napig is az eredeti receptura alapján készül!




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top