Egészség

Kefir? Egészségére!

A tej és a belõle készült tejtermékek, így a Milli Kaukázusi Kefir is számos jótékony élettani hatással rendelkezik. Hogy milyen egészségügyi problémák megelõzésére vagy enyhítésére al- kalmasak, megtudhatja cikkünkbõl.

Hogy pontosan mik ezek a hatások, milyen különbségek vannak az egyes tejtermékek között, illetve milyen egészségügyi problémák megelőzésére vagy enyhítésére alkalmasak, megtudhatja cikkünkből.


Gyógyír a gyomornak antibiotikumos kezelés után




Az antibiotikumos kezelésektől a legtöbb esetben károsodik az emberi bélflóra. A kefir fogyasztása azonban hozzájárulhat a regenerálódásához, és a további bélpanaszok megelőzéséhez. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy támogatja a természetes, bélazonos baktériumok elszaporodását, és mert a savanyított termékekben lejátszódó biokémiai változások rendkívül jó élettani hatással bírnak.
A kefir például még a tejhez képest is értékesebb B1-, B2-, B6-vitaminforrás.


Koleszterinszint-csökkentő hatás
Több állaton és emberen végzett kísérletben kimutatták, hogy a tej koleszterincsökkentő hatása valószínűleg nő az erjedés hatására. Ennek következtében a savanyított tejtermékek rendszeres fogyasztásakor, a vér koleszterinszintje is kedvezően alakul, mert a tejsavbaktériumok a savanyítás során megemésztik a tej koleszterin-tartalmának hozzávetőlegesen egyötödét-egyharmadát, másrészt csökkentik a szervezet belső koleszterin-képződését, illetve növelik az érvédő HDL-koleszterin arányát.

Kiemelkedő egészségmegőrző szerep
Bizonyítottan kedvező élettani hatásai folytán a tejnek és az abból készült savanyított termékeknek, így a kaukázusi kefirnek is, egészségmegőrző szerepe is van: javítja a szervezet immunrendszerét, illetve jótékonyan befolyásolhatja a táplálkozással összefüggő betegségek java részét, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást vagy a vastagbél daganatos betegségeit. A csontritkulást vagy a fogszuvasodást illetően betegségmegelőző hatása is kimutatható. Rendszeres fogyasztása továbbá gátolja a rákkeltő anyagok képződését a szervezetben.

Magas táplálkozásbiológiai érték
A savanyított tejtermékek emészthetősége jobb, mint az alapanyagukként szolgáló tejé. Ennek két oka van. Az első, hogy az előállítás során keletkező tejsav kicsapja, kiválasztja a fehérjét, így lehetőséget ad az emésztőenzimek számára a fehérje gyorsabb, egyszerűbb lebontására. A második ok, hogy a folyamat alatt a mikroorganizmusok a fehérjét elkezdik lebontani, amit előemésztésének is nevezünk.
Mivel a savanyítási folyamatban a tejcukor részben lebomlik, a savanyú tejtermékek a tejcukor-érzékenyek számára is fogyaszthatók.














 


 


 


 


 


 


 


 


Finom kis fogyókúra!
A tejben található zsírsavak gyorsan felszívódnak szervezetünkben, így könnyen emészthető energia- és zsiradékforrást jelentenek. Emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció, és javul az összes ásványi elem felszívódása.
A tejjel és más tejtermékekkel számos vitamin bevitele is biztosított a szervezetbe: a tejtermékek elsősorban a B-vitamin csoport tekintetében igen értékes vitaminforrások. Mindezek miatt a kefirek, és így a Kaukázusi Kefir is kiváló kiegészítői a fogyókúrás étkezésnek.

Igazi kalciumforrás csontritkulás ellen!






A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a savanyított tejtermékekben, így a kaukázusi kefirben is, a tejsav, a laktóz, a D-vitamin és a kalcium speciális kombinációja különösen optimális feltételeket teremt a kalcium felszívódására, amely így sokkal nagyobb arányban épül be a csontokba.


Ennek egyenes következménye, hogy szervezetünkben kisebb lesz a csontritkulás kialakulásának veszélye!


Kellemes, frissítő hatás
Végül, de nem utolsó sorban nem elhanyagolható a kaukázusi kefir kellemesen frissítő hatása sem. A hagyományos kefirrel ellentétben ugyanis a kaukázusi kefir élesztőgombái enyhén szénsavas ízt kölcsönöznek a kefirnek, mivel az erjedési folyamat közben szén-dioxid és kevéske alkohol is fejlődik. Szénsavas jellege és természetes alkoholtartalma miatt a Milli Kaukázusi Kefir igazán frissítő, pezsgő élménnyel ajándékozza meg.

Forrás:
– Csapó János és Csapóné Kiss Zsuzsanna: Tej és tejtermékek a táplálkozásban
– Országos fogyasztóvédelmi egyesület honlapja: http://www.ofe.hu/teka/t9  Írta :Dr. Merényi Imre
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/dieta/2002/8/Kauk.htm  – készítették: Dr. Varga László – Dénes Vanda
– A magyar dietetikusok lapjának honlapja: http://www.ujdieta.hu/index.php?content=93  – szerzők: Dr. Bíró Lajos, Dr. Antal Magda – OKK-OÉTI)



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top