Egészség

Amiért érdemes sokáig élni…

A világ megannyi csodálatos élményt tartogat számunkra. A legkülönlegesebbek megismerésére egy átlagos emberöltõ alatt sincs lehetõségünk, mert ritkán ismétlõdnek, vagy csak a jövõben élvezhetnénk õket elõször.

Egy hónapon át tartó cikksorozatunkban hétről-hétre bemutatunk egyet a világ azon csodáiból, amiért valóban érdemes sokáig élni. A dátumok ne szegjék kedvét! Kövesse inkább a kaukázusi emberek példáját, akik kiegyensúlyozott életmódjuknak és egészséges táplálkozásuknak köszönhetően a világon a legmagasabb átlagéletkort érik el.


1. A Halley-üstökös


A Halley-üstökös 1758-as „felbukkanása” volt az első üstökös látogatás, melyet előre megjövendölt az emberiség. Az érdem Edmond Halley (1656-1742) angol csillagászé, aki 1705-ben közzé tett számításaival igazolta, hogy az 1531-es, 1607-es és 1682-es megfigyelések valójában ugyanannak az üstökösnek a 76 évenként ismétlődő megjelenései. E tanulmányában megjelölte az üstökös felbukkanásának következő időpontját is, amely a csillagász halála után, 1758-ban be is következett. Az angol csillagász tiszteletére az üstököst Halley-üstökösnek nevezték el.







Később egyébként kiderült, hogy a Halley-üstököst már jóval korábban is megfigyelték: a ma ismert legrégebbi feljegyzés i. e. 476-ból, Kínából való.

A Halley-üstökös legutoljára 1985-1986-ban láthattuk, legközelebb pedig 2061-ben tér vissza a Naprendszer belsejébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top