Egészség

Mesterséges barnaság

Csábítóan gyors az eredmény a szoláriumban, nem igaz? Nyárt idézõ barnaságod könnyen visszaszerezheted, ráadásul a bikini helye sem marad világítóan fehér. A szolárium jó. Barnít, és a téli depresszió tünetein is képes enyhíteni. Mértékkel. De az hol van?






Mesterséges napfény


Magyarországra a nyolcvanas években érkezett meg a mesterséges napozóágy, akkoriban igencsak piperkőc dolognak számított a téli barnaság. Ma már természetes, de nem mindegy, milyen áron. Ugyanis valóban kevésbé káros, mint a mértéktelen napozás, de a szoláriumozóknál tízszer nagyobb a bőrrák kialakulásának az esélye, mint azoknál, akik nem napoznak. Ezeknek a gépeknek bizonyítottan bőrrák-képző hatása van, s minél többet használod, annál inkább veszélyeztetett leszel.





Teljesen mindegy, hogy fekvő- vagy állószoláriumról van szó, a legtöbb szalon gépei a hosszabb hullámhosszú, mélyebbre hatoló UVA-sugarakat bocsátják ki. A fekete festékanyagot, a melanint képző sejtek a bőr mélyebb rétegeiben találhatók, az ultraibolya fény fokozza keletkezésüket, és a sötétebb bőr hivatott védeni a testet az ultraibolya-sugaraktól. Egy idő után azonban a szervezet nem képes már megvédeni bőrt, ilyenkor alakulnak ki a különféle jó- vagy rosszindulatú elváltozások: pigmentfoltok, anyajegyek.





Természetes tippek


A betegség elkerülésének számos módszere van. A legbiztosabb, hogy soha nem mész a napra és soha nem mész szoláriumba… de ha okosan csinálod, nem kell ilyen drasztikus módszerekhez folyamodnod. Itt, a kontinentális éghajlaton lehetetlen is volna betartani.

A sápadt arcszín a rendszeres mozgásnak köszönhetően eltüntethető, és ha sok narancsszínű dolgot eszel (sárgarépát, narancsot, mandarint), akkor a bennük található karotin is egészséges bőrszínt nyújt. Ha eztán barnulni szeretnél, a szolárium előtt is kend be magad magas faktorszámú napozókrémmel, és ha lehet, állj meg heti egy alkalomnál. A természetes, rendszeres napozást követően pedig 2-3 hónapig ne feküdj napozógép alá!





Elő a kémiával!


Ha gyors és veszélytelen barnaságra vágysz, ha már a nyaralás első napjaiban is napbarnítottan ücsörögnél a strandon, vagy nem bírod, esetleg félsz a szoláriumtól, válaszd az önbarnító krémeket. Az utóbbi években ezekből is nagy lett a kínálat, széles választékot találsz a drogériák polcain, hatásuk biztos, de ha tartós színre vágysz, néhány naponta meg kell ismételned a kenegetést, mert viszonylag rövid ideig tart a hatása. Az önbarnítóknak azonban az a hátránya, hogy roppant körültekintően kell bánni velük, hiszen ha nem egyenletesen viszed fel a bőrödre, könnyen foltossá válhat! Különösen figyelj az ujjaid között maradt krémre, ha nem vigyázol, másnap sötét foltokkal ébredsz, és nincs az a szer, amivel egyszeriben lemoshatnád.

Tévedés azonban, hogy az önbarnító használatakor nem kell védened a bőröd, ha napozol. Ezek a készítmények csak megfestik a hámot, s ugyanúgy leéghetünk, ha a barnaságunkat egy krémnek köszönhetjük.





Figyelj arra, hogy a barnító felvitele előtt legyen sima, zsír- és nedvességmentes, s mindig szőrtelen a bőröd, mert különben egyenetlen lesz a szín, érdemes tehát használat előtt testradírt alkalmazni. Ne a fürdőben kenegesd magad, mert ott nedves és párás a levegő, s ez nehezíti a krém felszívódását. Ahol durvább, vastagabb a bőröd (könyök, sarok), oda a barnító után vigyél fel hidratáló testápolót, amely meglágyítja a barázdákat, s így nem marad a mélyedésekben az önbarnító. Türelmesen meg kell várnod a felszívódási időt, mert ha már előtte felöltözöl, az elkenheti a krémet, és egyenetlen felületeket okozhat.

A tartós, valódi és veszélytelen barnaságot nem érheted el egy hét alatt. Sokszor kell keveset, óvatosan napoznod ahhoz, hogy ne okozz a bőrödnek visszafordíthatatlan károsodást. Ne feledkezz meg arról, az első intenzíven szoláriumozó generáció még fiatal, nem tudhatjuk, mekkora arányban betegszenek meg a későbbiekben. Vigyázz, nehogy te is köztük légy!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top