Egészség

Illatrengeteg

A parfümériákban százával sorakoznak a szebbnél szebb csomagolású, s ezért vonzó, életstílust ígérõ illatszerek. Igen, de mi alapján válaszd ki magadnak a megfelelõt? Hogyan igazodj el az illatok rengetegében? Mi segítünk.




Az illatok beszélni ugyan nem tudnak, de korántsem szótlanok, ugyanis kiválóan tudnak üzenni. Láthatatlanul hagyják ott nyomukat mindenhol. Nem véletlen hát, hogy már az ősi kultúrák is felismerték az illóanyagok értékeit. Diadalmenetük azóta is tart, s egy darabig még biztosan nem ér véget. Fontos azonban, hogy mindig személyiségednek, igényednek és üzenetednek megfelelő parfümöt válassz.

A női és férfi illatok természetesen lényegesen különböznek alkotóelemeik bázisa szempontjából. A nemzetközileg legelterjedtebb H&R (Haarmann és Reimer) osztályozási rendszer a következő kategóriák szerint csoportosítja az illatokat: a női parfümöket három nagy típusba sorolja, vannak virágos, orientális, vagyis keleti és ciprus kompozíciók. Ezen belül a virágosak: zöld, gyümölcs, friss, virágos, aldehides és édes, a keletiek: ámbrás és fűszeres, a ciprus család: gyümölcs, virágos-animális, virágos, friss és zöld típusúak lehetnek.
A férfiillatoknak is számos alfaja létezik, de többnyire levendula, fougere (vagyis páfrány), orientális, ciprus és citrus alapúak.

A tendencia azt mutatja, hogy a női illatoknak több mint a fele virágos, vagyis alapvetően a különféle virágszirmok és gyökerek aromáiból tevődik össze. Ennek hagyományai nagyon régre nyúlnak vissza, hiszen az első női parfümök is többnyire különböző virágokból készültek.





Az egyik leghíresebb és legkedveltebb virágalapú parfüm a N°5 a Chanel divatháztól, amelyet még 1921-ben alkotott meg Ernest Beaux és a felmérések szerint a világon a legnépszerűbb, leggyakrabban vásárolt női illat. Titokzatossága a jázmin, a rózsa és az ylang-ylang aromájából származik, amelyet kellemesen és izgalmasan egészít ki a szantálfa, pézsma és vanília.

A keleti illatok egzotikusak, izgalmasak, felidézik az érzékiséget, a szerelmet, a vágyat, sőt még a bujaságot is. Megjelenítik a mesés kelet misztikus világát, elvarázsolnak. Az egyik leghíresebb ilyen illat az Yves Saint Laurent nevéhez fűződő Opium vagy a Guerlain-ház közel 80 éves Shalimarja, amely a világ második legkedveltebb női parfümje.

A könnyed, kissé fás, vízalapú illatok a higiéniát hangsúlyozzák, távol áll tőlük az erotika, és azt sugározzák, hogy viselőjük jól érzi magát a bőrében.

Fontos megemlíteni, hogy egy egész iparág szakosodott az üzletasszonyok rétegére. Egyrészt fizetőképes csoportról van szó, másrészt nekik különösen fontos, hogy mindennapjaikban mit üzennek magukról, milyen benyomást keltenek üzletfeleikben. A számukra készült illatok általában friss, kissé sportos, ám mégis rafinált összetevőkből állnak, és egészen nőies árnyalatokat is találhatunk közöttük. A legújabbak olyan erőteljes alkotóelemeket tartalmaznak, mint a ribizli és a vérnarancs, amelyek energikus hatást váltanak ki.





Mindannyian jól ismerjük az uniszex illatokat, amelyeket férfiak és nők egyaránt viselhetnek. Sok nő azonban azért nem kedveli ezeket, mert nem eléggé nőiesek, sok férfi pedig azért, mert számukra túlságosan is azok. Elsősorban a fiatalok kedvelik, mert általában friss, citrom alapúak, de nem emelik ki viselőjük egyéniségét. Ezt a fajtát elsősorban nappal érdemes hordani, estére, szórakozáshoz vagy különleges alkalomra nem ez a megfelelő.


Okosan válassz!

A jó parfüm pontosan olyan, mint a viselője. Éppen annyira sportos, éppen annyira szemérmes, titokzatos, érzéki, energikus és éppen annyira hivalkodó. Fontos hát a körültekintő kiválasztás, s az sem árt, ha egy darabig kitartasz a becses darab mellett, s csak akkor cseréled le, ha „kinőttél” belőle. Ha gyakran változtatod az illatod, olyan, mintha te magad változnál kaméleongyorsasággal. Az a tendencia persze megfigyelhető, hogy a fiatalabbaknak a könnyedebb, lágyabb, míg az érett hölgyeknek a kissé nehezebb, rafináltabb, mélyebb illatok ajánlatosak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top