Egészség

Leonardótól a szilikonig

A kontaktlencsék története hosszú utat járt be, amíg a kényelmetlen üvegdarabokat felváltották a lágy lencsék.

Napjaink újdonsága a szilikon alapú kontaktlencse, amely sokkal több oxigént enged a szemhez, mint elődei. Ilyen a CIBA Vision O2OPTIX™ is.





A kontaktlencsék története a XV-XVI. században kezdődött, amikor a tudósok, – köztük a polihisztor Leonardo da Vinci – megfogalmazták az optika alapelveit. Ezzel megteremtették a kontaktlencse-készítés elméleti hátterét. Persze ekkoriban még a szem elé helyezett csiszolt üveglencsékkel segítették a látást.
Az első, közvetlenül a szemfelszínnel érintkező lencsét a XVIII. században készítete Thomas Young angol fizikus és orvos. Ő saját rövidlátását próbálta meg korrigálni egy vízzel megtöltött, lencsében végződő fémtubussal, amit a szemére helyezett. Bár az 5 mm vastag szerkezet nem lehetett túl kényelmes, mégis a mai kontaktlencsék ősének tekinthetjük.

A XIX. század második felében készítették az első, üveg kontaktlencsékket. Ezek használata nehézkes volt, illesztésük sokszor nehézségekbe ütközött, ráadásul az opikájuk sem volt tökéletes. Később a szemgolyóról vett lenyomat alapján egyedi lencséket gyártottak. Az üvegből készült lencsék kemények, nagyon törékenyek és veszélyesek voltak.

Az újabb áttörést a „szerves üveg”, a metil polimetakrilán (PMMA) jelentette a kontaktlencse készítés történetében. Ez az anyag praktikusabb, kezelhetőbb lencséket tett lehetôvé. A következő nagy lépést a ’60-as évek elején a hidrogél alkalmazása jelentette. Ez száraz állapotban a szerves üveg tulajdonságaival rendelkezik, nedvesen lággyá és rugalmassá válik.






A legutóbbi, forradalmi áttörést a szilikon hidrogél lencsék bevezetése jelentette. Napjaink legmodernebb kontaktlencséi, mint a CIBA Vision O2OPTIX™ jóval több oxigént engednek a szaruhártyához, mint az eddigiek. Emiatt jóval hosszabb ideig viselhetőek, mint a hagyományos lágy lencsék. Használatuk közben a szem nem vörösödik be, nem szárad ki, mivel a szilikon alapú lencsék nem képeznek gátat a szem és az oxigén között. Használatukkal akár alvás közben is elegendő mennyiségű oxigén jut a szembe. Ezért akár éjszakára is fent hagyhatjuk őket. A CIBA Vision O2OPTIX™ ideális választás azoknak, akik tovább szeretnék hordani a kontaktlencsét, mit az eddig ajánlott 12 óra, vagy aludni szeretnének benne napközben, esteleg a nap végén nincs lehetőségük kivenni a szemükből a lencsét.

További információért klikkelj ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top