Egészség

Válassz sportot jellemedhez!

Tudod, hogy mozognod kéne, mégis csak halogatod? Ahhoz, hogy választásod sikeres legyen, nem árt lelki alkatodhoz illõ mozgásformát választanod. Nem kell hozzá más, csak egy kis önismeret.

Íme, a négy altípus, csupán el kell döntened, melyikkel tudsz leginkább azonosulni.





1. Maximalista típus

Mottód: Mindig minden a helyén legyen!

Jellemzőid: Akkor érzed jól magad, ha katonás rendben alakulnak dolgaid. Minden perced be van osztva, és nem engedsz meg magadnak kilengéseket. Kissé merev vagy, és nehezen kezdesz bele új és számodra ismeretlen tevékenységekbe. Olyan testedzésre van szükséged, amely aktív kikapcsolódást ígér, ugyanakkor koncentrációt is igényel, hogy ne érezd elvesztegetett időnek.

Mit sportolj?
Tenisz, strandröplabda, drilling, kiképzés-jellegű aerobik órák, hip-hop, táncos aerobik, harcművészetek (kung-fu, kick-boksz, judo, aikido, taekwondo, krav-maga), csapatjátékok.

Hogyan kapcsolódj ki?
Ajánlott az összpontosítást igénylő, mégis kikapcsoló power jóga, a ¾-es sztep vagy a pilates.






2. Áldozat típus

Mottód: Mindent megoldok egyedül!

Jellemzőid: Vágyod az elismerést, és azt, hogy figyeljenek rád. Szükséged van sikerélményekre, amelyeket könnyedén meríthetsz a sportból. Fontos, hogy mások elvárásaival szemben előtérbe helyezd saját vágyaidat. Lelked mélyén stabilitásra vágysz, többnyire mégis azon kapod magad, hogy csak úszol az árral.

Mit sportolj? Minden olyan mozgásforma szóba jöhet, ami kikapcsol, ugyanakkor fizikailag is próbára tesz, hiszen ettől te magad is erősebbé válsz. Ilyen a futás, az aerobik, a kondizás, a túrázás, a walking, a görkorcsolya vagy az úszás.

Hogyan kapcsolódj ki? Jóga, autogén tréning, masszázs.


3. Vágyakozó típus

Mottód: Még több van bennem…

Jellemzőid: A kötelességekről szól az életed, különösen fontosak számodra a célkitűzések, és az az út, amely a megvalósulásukhoz vezet. Mindig bizonyítani akarsz.

Mit sportolj? A kitartást igénylő sportok kedveznek, amelyek segítségével felmérheted és kitágíthatod határaidat. Például a hosszútávfutás, a kerékpározás, az úszás, az evezés, a görkorcsolyázás vagy a fallabda.

Hogyan kapcsolódj ki? Fontos, hogy ekkor is szabadon szárnyalhasson a fantáziád: kikapcsolnak a relaxációs technikák, az autogén tréning vagy a tai-chi.






4. Vakmerő típus

Mottód: Mindenre képes vagyok!

Jellemzőid: Folyton változatosságra vágysz, rettegsz az unalomtól, a sarokban olvasgatás nem a te műfajod. Célod, hogy újabb és újabb területeken próbáld ki magad, és lelked mélyén mindig szabad lehess.

Mit sportolj? Neked kedveznek az extrém sportok: a rafting, a sárkányrepülés, a hegyi kerékpározás, a wakeboard, a falmászás, a búvárkodás és a kanyoning.

Hogyan kapcsolódj ki?
Lazítás esetén is a mozgalmasabbak variációkat fogod igazán élvezni, ilyen a tai-chi, chi-kung vagy a capoeira.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top