Egészség

A „még sosem indult versenyen” nõ gondolatai a nagy döntés elõtt

Mit szólnak? Ki lát majd a célban – esetleg – négykézláb? Ki szól be az útvonalon az ismerõsök vagy ismeretlenek közül? Mi lesz, ha én leszek az utolsó?

Kibírom-e a célig? Milyen sportöltözetben induljak? Mit egyek előtte? Mit vigyek magammal? Hová álljak a rajt sokaságában? Lesz WC valahol? Kell ez nekem?!?


Igen, döntöttem. Nevezek és indulok. De még nem készülök. Majd meglátjuk. Esetleg mégis, a hétvégén gyalogolok egy félórát. Az hány méter lehet? Persze nem sietek. Vagy mégis?!





Kinek ajánlható a 2-3-4-5 km-es rövidebb futótáv vagy a gyaloglás? Minden nőnek, aki:

• egészséges;
• nyitott a világra és észreveszi a kihívásokat;
• hosszú évek óta nem sportol semmit sem;
• eddig és még most is kevés szabadidőt szán a rendszeres testedzésre;
• csak néha felejti el, hogy a testkultúra része a kultúrának;
• életmód-váltással akar fogyni és nem csoda kapszulával, tablettával vagy injekció-kúrával;
• szereti a kikapcsolódást, a társadalmi együttlétet és a közösségi, közös eseményeket (bal láb után a jobb lábbal lép közösen mindenki);
• szereti a kicsit „nem normális” megoldásokat, például esőben is sportol vagy a középiskolás torna-trikójában feszeng;
• stresszben és napi problémákban gazdag életet él munkahelyen és/vagy otthon;
• állandó időhiányban szenved
– s talál heti 2-3 félórát: futhat
– nem tud, illetve nem akar időt szakítani edzésre: gyalogolhat





Gyalogolhat kortalanul mindenki. Még az is, aki testnevelésből felmentett volt az iskolában, de nem szív- és keringési betegség miatt. Egyes betegségekkel együtt élők is jöhetnek, ha kezelőorvosuk ezt engedi és tanácsolja. Sőt, a túlsúlyosak gyaloglással kezdhetnek – itt a helyük a rajtvonalnál.

A rövidebb futótávokon célba ér minden 35 évnél fiatalabb, nem nagyon túlsúlyos és nem kimondottan akaratgyenge nő. Ők válasszák a futást, és ne a gyaloglást. Nem baj, ha bele-belegyalogolnak a versenytávba a saját tempójú futásaik között. Biztosan célba érnek, akár csak pár hetes felkészüléssel. Ha eleinte többet, majd egyre kevesebbet gyalogolnak a felkészülés heti 2-3 edzésén, még élvezni is fogják a versenyt. Nemcsak a célba érést!

Minden egészséges nő kortalanul elhatározhatja, hogy részt vesz a legközelebbi női versenynap gyalogló vagy rövid távú futószámán. Tesz az egészségéért, a jó közérzetéért. Biztosan élvezi a versenyt a rajttól a célig, valamint előtte és utána a társadalmi eseményt, melynek maga is cselekvő részese. Ez a verseny nem üldözés! Ez nem rohanás a kifulladásig. Ez egy jó sportbalhé! Elsősorban önmagunk, majd a táv legyőzése a cél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top