Egészség

Tavaszi megújulás a kalcium jegyében

Ma Magyarországon a napi normál étkezés során 600-800 milligramm kalciumot fogyasztunk, míg az orvosilag javasolt napi kalciumbevitel kortól, nemtõl, állapottól függõen 1000-1500 mg. lenne.

Dr. Stella Péter
Dr. Stella Péter belgyógyász szakorvos arra figyelmeztet, hogy gyermekkorban, a csontfejlődés idején, de különösen a serdülőkorban ajánlott a napi 1500 milligramm kalcium bevitel.

Fiatalabb hölgyeknek (a menstruáció elmaradásáig) elég lenne a napi 1000 milligramm is, de az idősebbeknek, a klimaxon átesetteknek már feltétlenül 1500 milligramm kalciumra van szükségük. Az “erősebb” nemnek átlagosan 1200 milligramm, a fejlődő magzat miatt a várandós anyáknak 1500 milligramm kalciumot igényel a szervezete.

– Sajnos világszerte kalciumhiányosak az átlagos étrendek, mert az élelmiszerek között viszonylag kevés az, aminek magas a kalciumtartalma.
A tejben, tejtermékekben, különösen a sajtokban, tojásban, a zöld leveles növényekben (vagyis a spenótban, a sóskában, a brokkoliban, a babban, a borsóban, a szójababban, karfiolban, kelkáposztában), továbbá a szardíniában, a dióban, a napraforgómagban, a mogyoróban, a mákban, a mazsolában az átlagosnál több kalcium található – magyarázza a szakember.

További gondot jelent, hogy a táplálkozással a szervezetbe jutott kalciumból átlagosan csupán annak 30-35%-a szívódik fel a belekből. Tehát nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy miután kalciumhiányosan étkezünk, az oly fontos ásványi anyagot mindenképpen pótoljuk.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy hogyan pótoljuk az elvesztett kalciumot. Az orvosi ajánlások azt javasolják, hogy elsősorban ne mesterséges táplálékkiegészítőkkel oldjuk meg a hiányt, hanem a megfelelő étkek fogyasztásával. Miként Stella doktor fogalmaz, ha a táplálékkiegészítőkkel túlzottan sok (napi 2000 milligrammnál több) kalciumot juttatunk a szervezetünkbe, akkor elképzelhető, hogy nemhogy csökken, hanem inkább nő a csontok törésének kockázata. Arról már nem is szólva, hogy a többletkalcium a vesekőképződést fokozhatja, valamint a mesterséges kiegészítők mellékhatásaként székrekedés, felfúvódás jelentkezhet. A túlzott mesterséges kalciumbevitel a szervezet számára szintén fontos vas- és magnéziumfelszívódást gátolhatja.

Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top