Baba

A kisbabasírásról

Új sorozatunkban Békés Emõke dúla válogat a hozzá érkezõ levelek közül. A várandósság, a szülés, a születés és a nevelés problémáival kapcsolatos kérdéseidet, problémáidat oszd meg vele!

Kedves Emőke! 
 

Én egy 3 hetes kisbaba anyukája vagyok. Szegeden szültem, nagyon meg voltam elégedve mindennel, bár így utólag azt hiszem, néhány problémánk forrását ott kellene keresni.
Például hogy a pici babánk miért ordít minden fürdetésnél. Már az esti vetkőzéskor ordít és kapálódzik, mint aki tudja, mi következik. Illetve lehet, hogy tudja is. Elképzelhetőnek tartom, hogy még a klinikán érték ezzel kapcsolatban rossz hatások.
A legnagyobb problémánk azonban most nem is ez, hanem hogy nem alszik. Sem éjjel, sem nappal. Ha lerakom, ordít, csak kézben érzi jól magát. Mintha minden percben igényelné a testi közelségünket. Így én sem tudok pihenni soha, ezáltal a tejem sem elég már neki. A tápszertől viszont fáj a hasa.
Éjszakánként addig szunyálunk egy kicsit, amíg cicin van, ez lehet kisebb megszakításokkal 3-4 óra is. Már mindent kipróbáltam az altatásra, egyedül a babakocsi jelent megoldást, abban alszik kicsit, de tologatás közben én nehezen tudnék pihenni.
Borzasztó ez a helyzet, nem tudom, mit tehetnék.
Kérem, segítsen, ha tud.

Előre is köszönöm!                                            Krisztina

 
Kedves Krisztina!

 

A kisbaba sírásának különböző okai lehetnek, de ez mindenképpen azt jelzi, hogy nem érzi jól magát, szüksége van valamire. Az első hetekben, az összehangolódás időszakában, nem is mindig könnyű megfejteni, hogy mi ez az ok. A leveledből kiderül, hogy te pontosan érzed, hogy mire vágyik a kisbabád: a testi közelségre.
De vajon hogyan pihenhetsz, ha a babád a folyamatos testi kontaktust kívánja?

Ha figyelembe vesszük, hogy az újszülött eleinte akár 8–12-szer is igényelheti a szoptatást, valamint az anya állandó, szoros közelségét, ugyanakkor a mamának szüksége van a pihenésre is, a legjobb megoldás az lehet, ha magad mellé viszed az ágyba.
Természetesen minden családnak magának kell kialakítania azokat a szokásokat és módszereket, amelyek mindannyiuk számára a legmegfelelőbbek, így a megnyugtatásnak ez a módja is csak egy lehetséges alternatíva. A leveledet olvasva mégis ez volt az első, ami az eszembe jutott. A leírtak alapján ezt a módszert érzem számotokra a legkedvezőbbnek, mert több problémára is megoldást jelenthet.

A baba szempontjából:

A baba nem csak azért sírhat, mert éhes, fáj valamije vagy tiszta pelusra van szüksége. Vannak csecsemők, akik nagyon érzékenyen reagálnak a környezet ingereire, és nehezen dolgozzák fel azokat. Az intenzív bőrkontaktus kiváló lehetőség a babád megnyugtatására.
Az én első gyermekemnek a szülés utáni hónapokban az jelentette a legnagyobb vigaszt, ha a hasamra fektettem úgy, hogy a feje a mellkasomon nyugodott, és így hallhatta a már a magzati korából jól ismert hangot, a szívverésemet.
A kisbaba nagyon igényli a testkontaktust, hiszen a köldökzsinór elvágásával nem szűnik meg számára ez a szimbiotikus kapcsolat.
A külvilághoz való alkalmazkodás nem könnyű feladat. Amíg az anya testében volt, szervezete „teljes ellátást” kapott, most már önállóan kell ellátnia magát: szopnia, emésztenie, lélegeznie és kiválasztania kell, és emellett meg kell birkóznia a külvilágból érkező ingerekkel, de sírásának oka lehet a születés alatti élményekre adott reakció.

A tejtermelés szempontjából:

Ha a baba a mamája mellett alszik, igény szerint tud szopni, és ez segíti a kereslet-kínálat elvén alapuló tejtermelést. Ha a baba gyakran szopik, ezzel stimulálja az anyatej termelődését, és ezáltal hozzájut a számára megfelelő mennyiségű tejhez. Az éjszakai szoptatás különösen hatékony ebből a szempontból, mert a tejtermelő hormon (a prolaktin) éjszaka nagyobb mennyiségben termelődik. A fekve szoptatás előnye az is, hogy pihentető, nem kell a babához felkelni az ágyból.

Az anya szempontjából:

A tejtermelés legnagyobb ellenségei közé tartozik a stressz és a fáradtság. Az állandó készültség és a szülővé válással együtt járó felelősségérzés mellett a szülés utáni testi, hormonális visszarendeződés is megterhelő. Fontos, hogy a gyermekágy időszaka (szorosan véve az első 6 hét) valóban a pihenés időszaka legyen. Maga a kifejezés is mintha ezt sugallná: a gyermekkel ágyban töltött idő.

Természetesen manapság sok minden befolyásolhatja, hogy ez mennyire megvalósítható. Ha nincs a közelben rokoni, baráti segítség, akik a háztartás ellátásába vagy a főzésbe besegítenének, akkor is fontos, hogy ne tűzz ki magad elé túl nagy elvárásokat. Ebben az időszakban nem a kitakarított lakás és az elmosogatott edény a legfontosabb, hanem a nyugalom és a pihenés.

Ha a család együtt alszik, akkor fontos a megfelelő méretű ágy, de jó megoldás lehet az is, ha a baba kiságyát az egyik oldali rács leszerelése után a sajátotok mellé toljátok.

Mit lehet még tenni a baba megnyugtatása érdekében?

• Sok kisbaba szereti a mozgást, mert az az anyaméhben eltöltött időre emlékezteti őt. A ringatás egyik legkényelmesebb módja, ha beültök egy hintaszékbe. Ez mindkettőtök számára megnyugtató lehet.

• Kipróbálhatod az ún. hasfájós tartást is, melynél a babát az alkarra kell fektetni (az apa erős karja különösen kényelmes lehet), a mellkasát megtámasztva. Ebben a helyzetben a baba a padlót nézi, és a keze, lába lecsüng.

• A hordozókendő használata is nagy segítség lehet. A hordozás a csecsemő alapvető lelki szükségleteit is kielégíti és biztosítja a testi kontaktust. Érdemes egy több mint 4 méter hosszú kendőt venni, mellyel minden megkötési mód alkalmazható a kisbaba korától függően.

• Ellazíthat és pihentethet, ha beültök egy kád meleg vízbe. Ha a kádban ülve teszed a mellkasodra, és így locsolgatod, könnyen lehet, egészen más élmény lesz neki a fürdés. A kiskádban való fürdetésről amúgy is azt gondolom, hogy teljesen szükségtelen naponta végezni, különösen, ha a baba tiltakozik ez ellen. Ennek a tiltakozásnak az is lehet az oka, hogy nem szeret meztelenül lenni. Nem azért, mert fázik, hanem mert hiányzik neki, hogy a bőre és a levegő között legyen valami.

Mindezek ellenére az is előfordulhat, hogy éppen semmi sem használ. Ha már mindent kipróbáltál, ami csak eszedbe jutott, és a kisbabád még mindig sír, az bizony nagyon embert próbáló lehet.
Nem könnyű egy egyfolytában síró kisbabával, de talán pont neki van a legnagyobb szüksége a szeretetre.
Ha a szülei válaszolnak a sírására, akkor azt érzi, hogy bízhat bennük. Ennek a bizalomnak a kialakulása pedig nélkülözhetetlen a gyermeknevelésben.

Röviden összefoglalva tehát: sok-sok bújás, nyugalom, szoptatás.

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg. 
Emőke bemutatkozása »   

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top