Dobd fel a napod!

Repítsd a lelked muzsikával!

Mitől van az, hogy ha boldog vagy, legszívesebben táncra perdülnél? Ha jó a kedved, dudorászol vagy énekelsz, de akkor is jót tesz a muzsika, ha éppen szomorú a hangulatod. Mi az az erő a zenében és táncban, ami bármikor képes magával ragadni a lelket és kiemelni a hétköznapok gyarló világából? Nem számít, ha nem tudod erre a választ, a lényeg, hogy a zene akármikor feldobhatja a napod!
Repítsd a lelked muzsikával!


Nem hiányzik valami?

Monoton ritmusban múlnak napjaid, az unalomig ismert rutin elcsüggesztő kiszámíthatósággal emészti fel percről percre az időd. Máshol és mással szeretnél inkább lenni. Az elméd és a tested korrektül leszabályozva teszi a dolgát, munkád és életviteled makulátlan, szíved és lelked biztonságos béklyók szegezik a földhöz. Kívülről csodálnivaló vagy, de ha a szívedbe látnának, egy kétségbeesett nő nézne velük szembe, aki a zsigereiben érzi, hogy ki kell törnie, fel kell szabadulnia, hogy a lelke ne sorvadjon tovább. Szomjazol egy kis önfeledtségre, boldogságra, szabadságra, de nincs, aki segítene neked. Ilyenkor nyúlj a muzsikához, engedd át magad a dallamoknak és ritmusoknak, hagyd, hogy a tested az ütemre elkezdje a maga életét élni. Táncold és énekeld ki magadból, ami fáj, és azt is, aminek örülsz. A tánc gyógyít, a muzsika kiemel a profán hétköznapokból és segít újra önmagadra lelni. A zene feldobja a napod!

Lopj időt magadnak a tánchoz!

Mit tehetsz, ha arra vágysz, hogy a lehangoló napod felderítsd a muzsika segítségével? Hála a technikának, egy kis zenéhez ma már bármikor hozzáférhetsz. Szólhat útban hazafelé a kocsiban, a munkahelyeden a számítógép előtt ülve egy fülhallgatóból, séta közben a telefonodról, az edzőteremben, otthon… A zenehallgatás önmagában is áthangolja a gondolataid és érzelemvilágod, de igazán jó eredményt akkor érsz el, ha szakítasz egy kis időt rá, hogy zavartalanul átadhasd neki ne csak a füleid, de az egész tested is. Keress alkalmat és helyet rá, hogy táncolj! Akár egyszeri esemény is lehet ez – például magadra zárod a lakásajtót, felhúzod a zenelejátszót és gátlástalanul kitáncolod magadból minden érzésed. Vagy elmész a barátnőkkel, szerelmeddel egy zenés-táncos helyre, ahol ugyanezt széles nyilvánosság előtt, közösségben teszed meg. De lehet ebből rendszert is csinálni: iratkozz be például egy tánciskolába! Kezdj el salsázni, vagy tanulj klasszikus táncokat, esetleg vágj bele valami szabad stílusú táncba. Talán a legjobb, ha a táncot ötvözöd az énekkel, és nemcsak hallgatod, hanem magad is “előállítod” a zenét. Csodálatos élményeket szerezhet így neked például egy táncházas est, ahol hagyományos zenére népi táncokat és énekeket tanulhatsz. Talán nem is hinnéd, milyen népszerű szórakozás ez még ma is: több mint negyven éve töretlenül gyarapodik a táncházak és az itt szórakozó lányok és fiúk száma. Ne aggódj: a táncházakban nyoma sincs az ódon skanzenhangulatnak, bő gatyás népieskedésnek. Sőt! Ez az egyik legpezsgőbb, legélettelibb szórakozóhelyek manapság, telve vidámsággal, jókedvvel, pajkossággal.

Repítsd a lelked muzsikával!


Ahogy a költő mondja…

“A lábad már nem éri a földet, de a sebesség már szédületes, a ritmus szinte követhetetlen. Fájdalommal és örömmel vegyesen érzed a megtisztulást. A ritmus hirtelen csökken, feloldó motívumok következnek. Előkészíti leszállásod a földre. Egy lágy dallam még, amire ráhuppansz a földön ez egyben a búcsúzás is. S te ott fekszel boldogan és tisztán. A zene azért hasznos az emberiség számára, mert általa megismeri az isteni harmóniát.” (Fenyvesi Miklós: A zene hatalma) Hát nem pont erre van neked is szükséged, hogy a napod szebb legyen?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top