Diabétesz percek

Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?

Ha az orvosi vizsgálatok egyikén kiderülne, hogy fennáll a cukorbetegség gyanúja vagy egyértelműen diabéteszt diagnosztizálnak, akkor sem kell rögtön kétségbe esni, hiszen egyéni terápiákkal az esetek nagy részében megfelelő ellenőrzés alatt tartható a vércukorszint.

A gyógyszeres kezelés és a szükséges életmódbeli változtatások mellett azonban egy diabéteszes betegnek – és a hozzátartozóiknak más dolgokra is oda kell majd figyelnie. Az alábbiakban olyan praktikákat javaslunk, amikkel kényelmesebbé és biztonságosabbá teheti egy cukorbeteg a mindennapjait.

Az elsődleges tanács, amely szinte valamennyi cukorbetegre érvényes az, hogy vezessen be rendszert az étkezési szokásaiba, és körültekintően válogassa meg a napi menüjét. Ha egy diabéteszes kihagy egy étkezést, megnöveli annak kockázatát, hogy a vércukor szintje hirtelen megváltozik, ami rosszullétet válthat ki. Az állandósult rendszertelen táplálkozás pedig legtöbbször súlygyarapodáshoz vezet, ami szintén a cukorbeteg állapotának romlását okozhatja. 

Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?

Általában elmondható, hogy a diabéteszesek diétájának fontos része, hogy kerüljék a zsíros ételeket, a főzéshez pedig lehetőleg többszörösen telítetlen zsiradékokat (növényi olajokat) használjanak. Emellett a legtöbb orvos javasolja, hogy teljes kiőrlésű lisztből készítsék az ételeiket, mert ezek felszívódása lassabb, és így nem okoz hirtelen vércukor emelkedést. A zöldségfélék és gyümölcsök alapvető részét kell képezzék a napi étkezéseknek, mert a belőlük nyerhető vitaminok, rostok és ásványi anyagok rendkívül fontosak a szervezet működéséhez, ráadásul ezek közül az 5 grammnál alacsonyabb szénhidrát tartalmú “tételeket” bele sem kell számolni az étkezésbe; ugyanakkor a magas cukortartalmú gyümölcsöket – például banán és aszat gyümölcsök fogyasztását – kerülni kell.  

Sok víz, kevés alkohol

Rendkívül fontos emellett a folyadékbevitel mennyisége, ami ideális esetben napi 2-3 liter vizet jelent. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a húsok és tejtermékek fogyasztását nem szokták ellenezni az orvosok, ezekből a beteg különösebb korlát nélkül ehet. Ugyanakkor az alkohollal igen körültekintően kell bánni: nap egy-két dl vörösbor még jót tesz az egészségnek, de ezen felül már kevés alkoholtól is gyorsan zuhan a vércukor szintje, ami fokozza a diabétesz gyógyszereinek hatását, növeli a kiszáradás veszélyét és hipoglikémiás rosszulléthez vezethet.

Naplózd a betegséget

Már önmagában is megkövetel némi fegyelmezettséget a megfelelő étrend követése, de ezen felül egy cukorbetegnek hasznos, ha más területeken is rendszerető. Például a cukorszint mérésében és a gyógyszerek adagolásában, valamint ezek “adminisztrációjában”. Egy diabéteszes és a kezelőorvosa számára nagyon hasznos lehet egy napló vezetése, amelyben rendszeresen feljegyzi a mérési eredményeket, étrendet, a napi testmozgások adatait, a testsúlyra, vérnyomásra vonatkozó számokat, a szedett gyógyszerek mennyiségét és az adagolás időpontjait. Ez alapján kielemezhető, ha valamilyen rendellenesség merül fel. Az elemzés és a következmények levonása már természetesen az orvos dolga, ilyen kérdésben sose döntsünk önhatalmúlag. Ugyanakkor hasznos, ha nem egyszerűen fegyelmezett végrehajtói vagyunk a terápiának, hanem aktív partnerként viszonyulunk az orvoshoz is, és konzultálunk vele az aktuálisan elérhető legkorszerűbb terápiás módszerekről. Ma már számos olyan modern, innovatív gyógyszer van forgalomban, amelyekkel személyre szabott kezelést lehet végrehajtani. Ezek az úgynevezett okos gyógyszerek rendszerint jóval kíméletesebbek, mellékhatásaikban visszafogottabbak, így a beteg életviteléhez, egyéni jellemzőihez is jobban igazíthatók. 

Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?

Szükség esetén fontos lehet, ha a beteg személyi igazolványába elhelyez egy “cukorbeteg vagyok” feliratú kártyát, vagy a csuklójára erősít egy ilyen pántot, mert ez megkönnyíti rosszullét esetén a segítségére siető dolgát. Ugyancsak nélkülözhetetlen, hogy a diabéteszes beteg mindig magánál hordja a glukagon injekciót tartalmazó kis csomagot. Ez vész esetén életmentő is lehet!

A megfelelő életmódhoz nem elegendő az előírt terápia követése és a helyes táplálkozás. Fontos részét képezi a cukorbeteg mindennapjainak a testmozgás és a kielégítő mennyiségű, nyugodt alvás is. A felmérések szerint a rendszeres napirendet követő betegek, akik alvási szokásaikban sem hektikusak és naponta legalább 8 órát pihennek, zavartalanul stabilabb vércukorszintet tudnak “produkálni”. A túlsúly a cukorbeteg állapotát negatívan befolyásoló tényező, ezért a rendszeres mozgás – legalább napi 20 perc aktív kardió edzés – előnyösen járul hozzá a betegség kontrollálásához. 

Keresd a diabéteszesek társaságát

Nem hangzik túl tudományos tanácsnak, mégis elképesztően sokat lendíthet egy kezdő cukorbeteg helyzetén, ha rájön, rengetegen járnak még hozzá hasonló cipőben. A rutinosabb cukrosok sokat segíthetnek neki abban, hogy elfogadja a betegségét és minden egyebet, ami azzal jár. Önmagában már az erőt ad, hogy az újdonsült diabéteszes képes megbékélni a kialakult helyzettel, ha látja, hogy mások egészen jól tudnak a cukorbetegségükkel együtt élni. Ezért érdemes tudatosan is keresni a cukorbetegek ismeretségét, a diabéteszes társaságokat, klubokat.

Szerencsére az internet korában sokkal könnyebben megy ez a keresés és kapcsolatfelvétel. Számos szervezet foglalkozik azzal, hogy közösségeket építsen, és ezeket a közösségi oldalakon, honlapjaikon könnyű szerrel megtalálhatjuk. Ilyen csoport például az Európai Ifjúsági Diabétesz Hírnökök Társasága, akik különféle kampányok, rendezvények útján próbálnak segítséget nyújtani diabéteszes sorstársaiknak. Ennek a társaságnak a magyar tagja az IDB-Ifjúsági Diabétesz Blog, amely elsősorban a fiatalabb cukorbetegek számára kialakított közösségi médiafelület. 

Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top