Diabétesz percek

Legjobb gyógyszer a megelőzés

Bár a cukorbetegség kutatásában és a gyógyszerek fejlesztésében sokat lépett előre a tudomány, a diabétesz ellen még mindig a megelőzés a leghatékonyabb módszer.

Sajnos 1-es típusú diabéteszre ez nem érvényes, és ebben az esetben a betegek kénytelenek támaszkodni a modern okosgyógyszerekre, a 2-es változat kialakulása ellen viszont már sokat tehetünk, és a megfelelő életmóddal jó eséllyel elkerülhető, hogy ezzel a betegséggel kelljen felnőtt életünk jelentős hányadát leélnünk.

Míg az 1-es típusú cukorbetegség a szervezet immunrendszerének egy olyan hibájából fakad, amelynek pontos kiváltó okát még ma sem ismerik a tudósok – a test elpusztítja a vércukor-felhasználásban létfontosságú inzulintermelő sejteket –, addig a 2-es típusú diabétesz ennél összetettebb okok miatt alakul ki, amik között az egyik legfőbb tényező az életvitel. Az elhízás, az egészségtelen és rendszertelen táplálkozás és a stressz például mind a kiváltó okok között szerepel, ami abból a szempontból jó hír, hogy megváltoztatásukkal mi magunk is sokat tehetünk a diabétesz kialakulása ellen.

Legjobb gyógyszer a megelőzés

A túlsúly szempontjából már 5-6 extra kiló is káros hatással lehet arra, akinek öröklött hajlama van a diabéteszre, ezért először ezt a veszélyfaktort kell minimalizálni. Magyarul fogyókúrázni kell addig, amíg a súlyunk eléri a magasságunknak, nemünknek és életkorunknak megfelelő ideális mértéket. Hogy az mennyi? Ezt akár magunk is kiszámíthatjuk egy nem túl bonyolult képlettel: a centiméterben kifejezett testmagasságunkból levonunk 100-at, majd a kapott értéket további 10 százalékkal csökkentjük, s eredményként megkapjuk az ideális testsúlyunkat. Ez a képlet hozzávetőleges értéket ad, ám ha ennél pontosabb számot szeretnénk, akkor megkérhetjük a háziorvost is, hogy számítsa ki a ránk vonatkozó értéket.

Mozgás nélkül nem megy

Ha kiderülne, hogy a súlyunk nem ideális, és ezért fenyeget minket a cukorbetegség kialakulása, akkor diétával és testedzéssel el kell kezdeni a súlycsökkentést. Mindkét dolog fontos részét képezi a diabétesz elleni harcnak, azonban jobb, ha a megfelelő diéta beállítását és a szükséges edzésprogramot összeállítását is szakemberre bízzuk. Általánosságban elmondható, hogy minimálisan napi 20-30 perc mozgás szükséges a hét öt napján az egészség fenntartásához (valószínűleg a fogyáshoz ennél több kell majd), a táplálkozás tekintetében pedig a zsírszegény, rostokban, vitaminokban gazdag ételeket gyakoribb, de kevésbé kiadós étkezéseket (napi 3-5 alkalom, lehetőleg minden nap ugyan abban az időben) kell előnyben részesíteni. Egyszóval a diabétesz kialakulása elleni lépések kulcsa a rendszeresség és mértékletesség. Ugye, ismerős ez a bölcsesség? Talán közhelynek tűnik, de attól még igaz, és érdemes komolyan venni…

Legjobb gyógyszer a megelőzés

A diabétesz elleni harcban az egészséges táplálkozás és a testmozgás mellett rendszeres orvosi kontrollra is szükség van, mert a diabétesz lassan, lappangva kialakuló betegség, amelyet az esetek többségében csak azért derül fény, mert a beteget egyre jobban zavarják a vele járó tünetek, és mire ezekkel orvoshoz fordul, a betegség már vissza nem fordítható stádiumba lép. Ezért évente egy-két alkalommal látogassuk meg az orvost, térképezzük fel vele az egészségi állapotunkat, és konzultáljunk arról, hogy megfelelő életmódot követünk-e, valamint arról is faggassuk ki, hogy milyen terápiák, kezelések, esetleg gyógyszerek állnak rendelkezésre a betegség gyógyításában. Nem örömhír, de azért nem is tragédia, ha kiderül valakiről, hogy diabéteszes, hiszen ez a betegség a megfelelő életmóddal és a mai okosgyógyszerekkel már jól kordában tartható.

További információkat itt találsz

Legjobb gyógyszer a megelőzés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top