Diabétesz percek

Amit a diabéteszről mindenkinek tudni kell

A cukorbetegséget a világon előforduló leggyakoribb anyag-csere zavar, amely milliók életét nehezíti meg, és évről évre egyre nagyobb számban szedi áldozatait.

Csak hazánkban megközelíti az egymilliót a diabéteszes betegek száma, világszerte pedig lassan eléri a négyszáz milliót is. Ennek ellenére is még mindig számos tévhit övezi ezt a betegséget mind a megelőzése, mind a kezelése szempontjából. Sokan nem is tudják, hogy mennyi mindent tehetnének hozzátartozóik és saját egészségük érdekében a diabétesz kialakulása ellen, mint ahogy azt sem, hogy megfelelő terápiák mellett némi körültekintéssel és önfegyelemmel hogyan élhető teljes élet diabéteszesként.

A diabétesz az inzulin hiánya vagy az inzulin hatásának csökkenése miatt alakul ki. Az inzulin egy nagyon fontos hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. Ha nem termelődik, vagy ha az inzulin hatása nem kielégítő a szervezetben, akkor az ember sejtjei nem képesek megfelelő mennyiségben felvenni a vérből a szőlőcukrot, ezért “éheznek” és működésükben különféle zavarok állnak elő. Eközben pedig a felhasználatlan glükóz (szőlőcukor) a vérben marad. Szélsőséges esetben, ha a vércukor szintje nagyon magasra emelkedik vagy drámaian lecsökken a vérben, ezek a problémák együttesen eszméletvesztéshez és halálhoz is vezethetnek. Az inzulin problémák miatt kialakuló egészségtelen vércukorszint azonban lassan, hosszú távon is árthat: ha állandóan túl magas, akkor veseelégtelenséghez, látás- és halászavarokhoz, idegrendszeri károsodáshoz, bőrbetegségekhez, szívelégtelenséghez, vaksághoz vagy akár olyan keringési zavarokhoz is vezethet, amely végtag amputációt tesz szükségessé.

Amit a diabéteszről mindenkinek tudni kell

Így alakul ki a betegség

A cukorbetegség kialakulásában szerepet játszhatnak az örökletes genetikai tényezők éppúgy, mint vírusos fertőzések, az állandó stressz, a káros vegyi anyagok, és az egyik legfőbb kiváltó ok, az egészségtelen életvitelből adódó elhízás is. Megjelenhet már egészen kis korban, gyermekeknél is (náluk rendszerint a hirtelen kialakuló, 1-es típusú diabétesz a jellemző), és lassan, évtizedek alatt is (2-es típusú cukorbetegség). Ez utóbbinál akár 15-20 év is eltelhet a betegség indulásától kezdve, mire felfedezik a problémát. Mindkét típus kezelhető, és az elmúlt évek kutatásai nyomán olyan új, modern terápiák és innovatív okosgyógyszerek is forgalomba kerültek, amik kíméletesebb, hatékonyabb és személyre szabottabb gyógyítást is lehetővé tesznek. Fontos azonban tudni, hogy míg az 1-es típusú diabétesz kialakulása ellen nem sokat tehetünk, és ezért csak a gyógyszerek segítségére támaszkodhat a beteg, addig a 2-es típus hatékonyan megelőzhető életmód változtatással, sőt kezdeti stádiumában felismerve akár még vissza is fordítható a folyamat. Ehhez azonban időben észre kell venni a cukorbetegség jeleit.

A cukorbetegség először igen gyakran a bőrön vehető észre. Ezzel a betegséggel ugyanis sokszor járnak együtt bakteriális fertőzések a szőrtüszőkben – például mélyre terjedő furunkulus –, de a testhajlatokban megjelenő gombásodás és az azt kísérő viszkető érzés is jellemző, mint ahogy az is, hogy bőrön keletkezett sebek nehezen gyógyulnak. Ezen kívül az alábbi tünetek jelentkezhetnek még a bőrön a cukorbetegség miatt:

• kezeken és vagy a lábakon jelentkező bőrpír,
• enyhén sárgás bőr és vöröses arcszín,
• furunkulusok megjelenése a bőrön,
• a bőr megvastagodása a törzs felső részén, a nyak hátulján, a felkaron, a vállakon és az arcon,
• hirtelen kialakuló sárgás csomók a végtagokon: térden, könyökön, háton, fartájékon,
• gyűrű alakba rendeződött, a kéz- és lábfejeken, törzsön szimmetrikusan megjelenő tömött tapintatú, bőrszínű vagy kissé barna, beszűrt csomók,
• nyakon, hónaljak területén sötéten pigmentált, piszkosnak tűnő, megvastagodott bőr.

Csökkentsd a rizikót!

Ahogy a betegség halad előre, úgy erősödnek fel a cukorbetegséggel együtt járó érelmeszesedés okozta problémák is: végtagok vérellátási zavarai, zsibbadás, kiszáradt és viszkető bőr a lábakon, karokon, de előfordul időnként a homályos látás és elkezdődik a látás fokozatos romlása is, valamint fokozatosan növekszik a szív- és agyi infarktus veszélye.

Amit a diabéteszről mindenkinek tudni kell

A cukorbetegség kezelhető és a fenti drámai következmények esélye jelentősen csökkenthető különféle módszerekkel és terápiákkal. Ha fennáll a diabétesz gyanúja vagy kialakulásának esélye, akkor első körben az életmód megváltoztatásával érdemes kezdeni a kúrát – persze csak akkor, ha a kialakult diabétesz stádiuma ezt még megengedi. Alapvető fontosságú életvezetési tanács a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére és persze magának a betegség kialakulásának megelőzésére is az, hogy
• egészségesen, változatosan és mértékletesen táplálkozzunk,
• rendszeresen mozogjunk,
• rendszeresen járjunk orvosi szűrésre.

Amennyiben az életmód változtatás nem éri el már a kívánt hatást, akkor jöhetnek szóba a gyógyszeres terápiák. Először a múlt század első negyedében jelentek meg különféle módszerek a cukorbetegség kezelésére. Az azóta eltelt kilenc évtized alatt a diabétesz megismerésében óriási előrelépések történtek, és ma már az új, úgynevezett okosgyógyszerek segítségével egyre elérhetőbbé válik a betegség kíméletes, személyre szabható kezelése. Az innovatív készítményekkel folytatott terápiák gyorsabban és hatékonyabban érik el a kívánt eredményt, stabilizálják a beteg állapotát és kiegészítésként, megfelelő életvitel mellett a különböző szervkárosodások megelőzésében is segítséget tudnak nyújtani.

További információkat itt találsz

Amit a diabéteszről mindenkinek tudni kell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top