Dekor

Festett üvegtárgyak

Sokan érezzük úgy, hogy többet ér az olyan ajándék, melyen a mi munkánk is megjelenik. Még személyesebb, közvetlenebb hatása van a kifejezetten személyre szabott ajándéknak. Ilyen egyedi meglepetéseket varázsolhatunk az üvegfestés segítségével.




A díszített üvegtárgyak, poharak, tányérok, kancsók és vázák a legelbűvölőbb asztaldíszek közé tartoznak. A szakáruházakban és katalógusokban közülük is kiemelkednek a kézzel festett, különböző motívumokkal ékesített üvegtárgyak, melyek színben és formában is harmonizálnak bármilyen porcelán vagy cserép étkészlettel. Talán meglepő, de egyáltalán nem ördöngősség saját kezűleg előállítanunk ilyen drágának tetsző üvegtárgyakat.





Egész üvegkészlettel gazdagíthatjuk tálalóeszközeinket. Érdemes nyitott szemmel járni és olcsóbb helyekről összegyűjteni különböző poharakat, tálakat, kancsókat. Ezek lehetnek eltérőek, de arra ügyeljünk, hogy a festés során a színek és a minták harmonizáljanak egymással. Az üvegből készült használati tárgyaknak csak a külső felületére fessünk, belülre ne, ahová az étel vagy ital kerül.





Gyűjtsük a szép mintákat, díszítő motívumokat, szegélyeket, virágmintákat, geometriai formákat. Újságok, könyvek, elsősorban persze művészeti könyvek lehetnek segítségünkre. Fordulhatunk a népművészethez, a történelmi, etnikai díszítőelemekhez is. Az egyéb anyagokon, ruhákon, szőnyegeken, fatárgyakon, faldíszeken megjelenő motívumok mind felhasználhatóak az üvegfestésben is.





Ha partit adunk, szerezzünk be egy nem túl drága pohár vagy tányérkészletet,és fessük meg: máris egyedivé és értékessé válnak, s ajándékul szolgálhatnak vendégeinknek. Azzal is kedveskedhetünk nekik, hogy egy-egy pohárra ráírjuk a nevüket,és ki-ki hazaviheti azt a jól sikerült este emlékére. Bármilyen poharat díszíthetünk üvegfestékkel: pezsgős, martinis, sörös, üdítős poharakat.





Gyerekeknek pedig jó ajándék a festett fagylaltoskehely. Az üvegekre írhatunk is, jelölhetjük a tartalmát, például fűszeres ecetet vagy olajat tartalmazó edényeken tüntessük fel a fűszer nevét.

Tetszetős festett lámpabúrával színesíthetjük egy helyiség világítását. Csavarjuk le az üvegbúrát, belsejét tömjük ki papírral, hogy nehogy festékes legyen. Befújhatjuk festékspray segítségével például aranymetál színűre. Üvegfestékkel vagy festéktollal különböző mintákat rajzolhatunk rá. Várjuk meg a teljes száradást. A festésnél és a festékanyagok rögzítésénél mindig tartsuk be a használati utasításában megadottakat. Lámpáinkat festett, színes izzókkal tehetjük érdekessé, izgalmassá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top