Családi pénzügyek

Így lesz a megunt tárgyaidból pénz

Sok az időd és kevés a pénzed? Fordíts egyet a helyzeten és egy kis kreativitással, vállalkozó kedvvel hasznosítsd tudásod, szerezz jövedelmet a hobbiddal vagy értékesítsd a számodra már értéktelennek látszó tárgyaid!

A legnagyobb pazarlás, ha otthon ülsz azon keseregve, hogy nincs elég pénzed, a fizetésedből nem jössz ki, vagy éppenséggel állás híján csak tengődsz és szűkölködsz. Észre sem veszed, hogy eközben dúskálsz a legértékesebb dologban, az időben… Válts szemléletmódot, listázd ki a benned és körülötted lévő értékeket, tudásod és az időt fordítsd ezek hasznosítására.

Hobbi

Sok ember fejében a hobbi és a munka két különböző dolog, és míg az első a saját szórakoztatását hivatott szolgálni addig a második kényszerű jövedelemszerzési tevékenység. Gondoltál már arra, hogy mennyivel kielégítőbb helyzet lenne, ha a hobbid egyúttal munkaként is működne és kikapcsolódásképpen kereshetnél vele egy kis pénzt is? Sőt, talán jobb is az esélyed arra, hogy ebből a tevékenységből gyarapodjon a kasszád, hiszen amit az ember szívből, jó kedvvel csinál, az rendszerint jobban, szebben sikerül, ezért aztán piacképesebb is.

Tedd pénzzé!
 

Vedd számba, mi a kedvenc időtöltésed: kézimunka, kertészkedés, gyermekekkel foglalkozás? Netán a legszívesebben tévéműsorokat kritizálsz vagy sportolsz? Vagy szeretsz inkább elmélyülten rajzolgatni, festegetni, lakást átrendezni, vásárolni, öltözködni? Vagy az egészség a hobbid? A gyógynövények és természetes alapú házi kozmetikumok érdekelnek? Vagy a főzés, befőtt gyártás?

Akármi is legyen az a tevékenység, amit te a világon a legszívesebben végzel, szinte teljesen biztos lehetsz benne, hogy az valaki másnak egy szakma, hivatás, és van valaki, aki a te hobbidat pénzért műveli. Egy stylist például szép honoráriumért ad öltözködési tanácsokat másoknak és vásárolgat ruhákat a megbízóinak. Egy blogger reklámbevételeket szerez abból, hogy minden nap megírja az internetes naplójában az, hogy előző nap milyen filmet vagy tévé műsort látott és az hogy tetszett neki. Egy kézműves vásárokon és internetes aukciós portálokon értékesíti azokat a bizsukat, ékszereket, amiket te otthon kedvtelésből a gyöngyeidből fűzöl. Egyszóval lehetne folytatni még a sort akármeddig. Ha pénzre vágysz és van egy szeretett hobbid, akkor már csak elhatározás kell, hogy ezt a kedvtelést magas szintre emeld és munkaként megélj belőle. Hajrá!

Megunt tárgyak

Egy másik elkallódott érték, ami a legtöbb embertől karnyújtásnyira van, és könnyedén pénzt szerezhetne belőle a megunt tárgyak tömege. A legtöbb háztartás tele van feleslegessé vált, használatlan holmikkal, amik mások számára kincset érnek. Tedd őket pénzzé!

Tedd pénzzé!
 

Ma már ehhez ki sem kell mozdulnod a lakásból: egyszerűen lefényképezed őket és felteszed az internetre apróhirdetésben, vagy egy aukciós portálon nyitsz egy árverést. Szortírozd hát a tárgyaidat és a legutolsó szegig vegyél számba mindent és próbáld meg értékesíteni! Könyvek, CD-k, bútorok, háztartási eszközök, régi befőttes üvegek, játékok, ruhák, szerszámok, dísztárgyak, fel nem használt falfestékek és lambéria darabok… bármi szóba jöhet, bárminek lesz előbb utóbb vevője, ha jó árat adsz neki és jó helyen hirdeted. Működhet a hagyományos módszer is: faliújságokon, lámpaoszlopokon reklámozhatod az eladni kívánt tárgyakat vagy garázsbazárt tartasz a hétvégén – ennek hírét előtte szét kell jó alaposan kürtölni, hogy legyen látogatód. Meg fogsz lepődni, hogy mekkora értéken ültél eddig, és amellett, hogy ezt pénzzé teszed az a jó érzés is kapcsolódik mellé, hogy végre sikerült megszabadulnod a lomoktól.

Tudás

A tudás hatalom és pénz, de csak annak kezében, aki képes élni vele és jól forgatja. Hányan vannak, akik nagy tudás birtokában élnek, mégsem jutnak vele semmire? Te legyél az, aki kamatoztatja az ismereteit. Minden embernek vannak jó képességei, mindenkinek van legalább egy területe, amiben jobb a többinél, amihez az átlagosnál jobban ért. Légy őszinte magadhoz és objektív: miben vagy te igazán jó, mik a te rejtett talentumaid? Ezeket mérd fel és kezdd el pénzzé tenni. Adj például magánórákat, ha egy nyelvet jól beszélsz, még akkor is, ha nem vagy képzett pedagógus és azt hiszed, nem lennél jó tanár. Bele fogsz tanulni! Vagy ha különösen jól értesz a növényekhez, kertészkedéshez, légy tanácsadó, szerezz nevet magadnak a környezetedben, mint “növénydoktor”, és add el ezt a tudásod, mert biztos lehetsz benne, hogy sokan igényt tartanának a szolgáltatásodra. Ne légy szerény de önhitt sem, csak légy tisztában a tudásoddal és bátran “add el magad”!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top