Családi pénzügyek

Így spórold meg a fizetésed tizedét

Csak egy kicsit kell jobban odafigyelni, és akár 10 ezer forint is a családi kasszában maradhat.
Takarékoskodj könnyedén - kövesd a TSZT modellt!
 

Számtalan takarékossági praktika létezik kezdve az energiatakarékos villanykörték használatától a fűtés hatékonyságát növelő szigeteléseken át a házilag készített szappanig. Ezek mind kiváló módszerek, és javasoljuk is, hogy próbálja ki mindenki, akinek csak módjában áll. De van ezeken kívül egy másik módszer, ami nem igényel semmilyen befektetést, csupán gondos helyzetfelmérést és néhány nem is túl drasztikus változtatást mindennapi szokásainkon. Nevezzük el most ezt a módszert önkényesen Tíz Százalékos Takarékossági (TSZT) programnak. A névből könnyen kitalálható, hogy mi a lényege: minden kiadásunkból, költségünkből faragjunk egy kicsit, konkrétan tíz százalékot. Ez az egyes tételeken nem túl nagy csökkentés, de a sok kicsit összeadva azt látjuk majd, hogy év végére több mint egy teljes havi költség a zsebünkben marad. Ez háztartástól függően akár igen komoly összeg is lehet. Mi tehát a teendő, ha szeretne valaki megspórolni ezzel a módszerrel egy kis pénzt?

Mérd fel a helyzetet

Az első lépés, hogy felmérjük és kilistázzuk valamennyi rendszeres havi kiadásunkat. A villany- és vízdíjat, a telefon-, internet- és kábelszolgáltatás költségeit, a bevásárlásokat – ezen belül az egyes fontosabb tételcsoportokat külön is érdemes listázni –, a lakbért, hiteltörlesztést, a benzinre fordított pénzt, egyszóval mindent, amire költünk. A legjobban akkor tudjuk ezt felmérni, ha egy hónapon keresztül az legapróbb kiadásokat is feljegyezzük. Emellett egy hónapon át vegyünk alapos “monitoring” alá minden tevékenységet, amit a háztartásba élő személyek végeznek, magunkat is beleértve.

Takarékoskodj könnyedén - kövesd a TSZT modellt!
 

Figyeljük meg például, hogy ki mennyi időt tölt zuhanyzással, mennyit megy a tévé és más elektromos eszközök, milyen stílusban vezetünk (üzemanyag-fogyasztási szempontból nézve) és így tovább, végigtekintve minden tevékenységet, amelynek költségvonzata van. (Azt fogjuk tapasztalni egyébként, hogy szinte minden dolgunk kapcsolódik valamilyen szálon a pénzhez.)

Csípj le 10 százalékot!

Ez a TSZT program első fázisa. A második, hogy a listán szereplő kiadásokból kihúzzuk az állandó, nem változtatható ősszegűeket – például a lakbért –, a maradékot pedig átnézzük abból a szempontból, hogy le lehet-e faragi tíz százalékot belőlük anélkül, hogy érezhetően romlana az életszínvonalunk. Bármilyen meglepő, de nagyon nagy valószínűséggel megoldható lesz a dolog. Például a bevásárlások egyes tételeinél – élelmiszerek, tisztítószerek stb. – szinte biztosan lehetséges ez úgy, hogy a megszokott márka helyett egy másik, tíz százalékkal olcsóbbat veszünk (alig lesz minőségbeli különbség), vagy keresünk egy másik helyet, ahol azt a terméket olcsóbban árulják. Szintén megoldás a tíz százalékos takarékosságra, ha kevesebbszer, de nagyobb tételben vásárolunk egy diszkont áruházban, mert jellemzően itt alacsonyabbak az árak. Ezzel egy csapásra két legyet is ütünk: ugyanis a bevásárlásokhoz felhasznált benzinköltséget is csökkentetjük, ha ritkábban ülünk autóba vásárlás céljából.

Takarékoskodj könnyedén - kövesd a TSZT modellt!
 
Más termékeknél az ár fix, viszont az már rajtunk múlik, mennyit fogyasztunk belőle. Ilyen például a víz, villany, gáz, telefon. Mindegyik esetben lehetséges, hogy csak picivel kevesebbet használjuk a szolgáltatást – tíz százalékkal rövidebb ideig fürdünk tíz százalékkal hidegebb vízben, 22 helyet 20 fok körülire állítjuk be a fűtést és így tovább. Némelyiknél szolgáltatásnál lehetőség van másféle takarékosságra is: például a telefonnál az előfizetési csomagot válthatjuk egy kicsivel olcsóbbra és hasonlóképpen valószínűleg találni fogunk olcsóbb internet- és televízió előfizetést is.
 

Sok kicsi…

A takarékosságnak csupán az szab határt, hogy mennyire részletesen állítottuk össze a havi költséglistánkat és milyen alaposan vettük górcső alá mindennapos tevékenységeinket. Például felmértük-e, milyen gyakran selejtezzük le ruháinkat és vásárolunk helyettük újat? Mert ha igen, akkor tudatosan tudjuk majd a szokásainkhoz képest tíz százalékkal tovább hordani őket. Vagy észrevettük-e, hogy munkába menet van-e olyan útszakasz, ahol gázadás nélkül gurulhatunk, vagy vannak-e olyan közlekedési lámpák, ahol rendszeresen meg kell állnunk és ilyenkor kikapcsolhatjuk a motort, hogy megtakarítsunk egy kevés üzemanyagot? Talán túlzásnak tűnnek ezek az apróságok, de a sok kicsi sokra megy elvén ilyen apróságokból gyűlik év végére az az pénz, amiből egy nappal több szállást tud majd a család kifizetni a téli vakáción, vagy egy nagyságrenddel szebb és több ajándékkal meglephetik meg egymást karácsonykor. A TSZT módszer működik, csak az elején kerül egy picivel több fáradságba változtatni az életvitelünkön, de a takarékoskodás ezután hamar szokássá válik majd!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top