Család

Most kiderül, mennyit költünk karácsonyra

Itt az advent, jövő héten már december, a bevásárlóközpontokban mozdulni sem lehet. A szeretet ünnepe mára azonban gyakran rohanással, idegeskedéssel és jelentős kiadásokkal is jár: egy kutatás szerint a magyarok átlagosan 50 ezer forinttal többet költenek karácsonykor. Kíváncsi rá, hogy az NLC olvasói mennyit szánnak rá idén? Töltse ki kétperces kérdőívünket!

Minden évben az egyik leginkább tervezhető kiadás a karácsonyi költés. Abban a tekintetben legalábbis biztosan, hogy a karácsony minden évben eljön, és mi minden évben költünk rá. Nem is akármennyit, a Gfk felmérése szerint családonként átlagosan 50 ezer forintot – ki többet, ki kevesebbet. Ebben az összegben szerepelnek az ajándékok, a karácsonyfa, szaloncukor, az ünnepi menü, valamint a készülődés is. Jól mutatja az ünnepi költségek jelentőségét, hogy az év utolsó hónapjára koncentrálódik a háztartások (napi fogyasztási cikkeket érintő) kiadásának mintegy 10 százaléka. Decemberben 20 ezer forinttal többet költ csak ilyen termékre az átlag magyar.

Most kiderül, mennyit költünk karácsonyra

Nem mindegy azonban, hogy miből finanszírozzuk mindezt! Spórolt ön égész évben az utolsó hónapra? Vagy augusztus óta egyenként vásárolja az ajándékokat, hogy ne egyszerre legyen megterhelő? Esetleg az akciós ajánlatokat vadássza, hogy kevesebbet költsön? Vagy áruhitelt vesz fel? Netalán most váltja be egész évben gyűjtött hűségpontjait, vagy hitelkártyát használ? Esetleg ez utóbbi kettőt egyszerre, mert például van OTP Multipont hitelkártyája?

Gyors felmérésünkben most önt kérdezzük arról, hogyan készül a karácsonyi költésre. Nézzen vissza jövő héten is, amikor az eredményeket tesszük közzé!
Kérdőív kitöltése itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top