Család

Játszótéri illemtan – Etikett 9 pontban!

Szerettek játszótérre járni, de néha zavarba jössz, mert nem tudod, hogy mit kérhetsz kölcsön, és mit nem? Vagy éppen abban vagy bizonytalan, hogy rászólhatsz-e más gyerekére, és meddig használhattok egy játékot? Íme, egy kis segítség 9 pontban!

A játszótér az önfeledt időtöltés színtere, de igazán kellemetlen pillanatokat is tartogathat, ha nem tudod, hogyan kellene viselkedned bizonyos helyzetekben. Készülj fel előre, ezek a játszótéri etikett alappillérei! 

Játszótéri illemtan – Etikett 9 pontban!
 

Köszönjetek! 

Akárhova belépünk, köszönünk – ez alapvető szabály, és a játszótér sem kivétel! Itt is illik köszönni érkezéskor és távozáskor egyaránt. Ne törődj azzal, hogy hányan fogadják és viszonozzák a köszönéseteket, a lényeg, hogy ti mutassatok példát, és köszönjetek. 

Ne vigyétek túlzásba a hangoskodást! 

Egy játszótér nem a csendjéről híres, a gyerekek eleve hangosabban beszélnek, de vedd figyelembe, hogy akkor is van egy decibel, amit nem illik meghaladni! Tanítsd meg csemetédet a helyes hangerőre, és legyetek figyelemmel a többiekre és a lakókörnyezetre is! 

Még véletlenül se dohányozz! 

Lehet, hogy ezt alapvető szabálynak gondolod, de sajnos, vannak, akiknek eszükbe sem jut, hogy meg kellene válni a cigarettától legalább arra a kis időre, amíg a gyerekkel a játszótéren tartózkodnak. A dohányzással nemcsak rettentő rossz példát mutatsz saját csemetédnek és a többi gyereknek, de az égő csikk balesetveszélyes is, a passzív dohányzás pedig egészségkárosító! 

Ne sajátítsatok ki egy játékot sem! 

Ha a gyereked imád hintázni, de foglalt a hinta, akkor tanítsd meg arra, miként várja ki szépen a sorát, és még véletlenül se hisztivel akarja előbb megszerezni. Ha rátok kerül a sor, arra is ügyelj, hogy ne hintázzon a végtelenségig, mert minden bizonnyal más kicsik is szeretnének hintázni. 

Játszótéri illemtan – Etikett 9 pontban!

 

Szólj a szülőnek! 

Ha úgy látod, hogy az egyik kisgyerek veszélyezteti a saját csemetédet, lépj közbe, majd szólj a szülőnek! Ez egy rendkívül kényes pont, de ne te akarj az lenni, aki mindenkit megnevel, viszont ne is húzódj csigaházba, ha jogos a meglátásod. Találd meg az arany középutat, és mindig kulturáltan jelezd az észrevételed! 

Ne szemeteljetek! 

Ez az illemszabály nemcsak a játszótérre érvényes, hanem az utcán, a lakókörnyezetben, bárhol. Mutass példát a gyerekednek, és tanítsd meg, hogy a szemétnek a szemetesben a helye. Nem csak illetlen és igénytelen a szemét szétdobálása, de sok kisgyerek a szájába vesz szinte mindent, és bizony a széthagyott szeméttel sem fog kivételt tenni. 

Ne beszélj csúnyán! 

Ha káromkodós típus vagy, és a szitokszavakat kötőszóként használod, itt az ideje átnevelned magad! Számos vicces és ötletes mód létezik arra, hogy elkerüld a szitokszavakat, és ezáltal is tiszteld a gyereked és mások csemetéit, hozzátartozóit is. 

Kezeljétek helyesen a játékokat! 

Ha a homokozóban széthagyott játékokat találtok, nyugodtan játsszon vele a kicsi, de ne vigyétek el! Ösztönözd a saját gyerekedet is arra, hogy adja kölcsön a játékait, de a drága és különleges darabokat ne vigyétek a játszótérre, mert bármelyik lurkó akaratán kívül elronthatja, eltörheti, ami adott esetben még konfliktus forrása is lehet. 

Ne fogdoss más gyereket! 

Emlékszel még arra, amikor a te arcodat csipkedték meg idegenek, miközben azt hajtogatták, mennyire cuki vagy? Nos, ezt még véletlen se tedd, és vadidegen gyerekeket egyébként se tutujgass vagy simogass, érd be a gyönyörködéssel!

 

Olvass még gyerekek és játék témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top