Család

3 gond iskolás gyerekekkel, amivel minden szülő megküzd – Így kezeld a helyzetet!

Már el kellett volna indulnotok, de a gyereken még felsőruházat sincs? Iskolába menet, az autóban derül ki, hogy elfelejtett valamit megcsinálni, ami épp aznapra kellett volna? Ráadásul azzal is meg kell birkóznod, hogy hónapról hónapra valami más, ámbár mindig egyformán költséges dolog a menő az iskolában, ami nélkül természetesen a te szemed fénye szerint is képtelenség létezni? Ezt az írást neked szánjuk! Lássuk, hogyan kezelheted a tipikus kiskamaszkori problémákat.

Nehezen indul a suli a gyerekeknek? Nem hajlandók reggel kikászálódni az ágyból, délután pedig nem fűlik a foguk a leckeíráshoz? Tönkreteszik az idegeid és kiürítik a pénztárcád az iskolai divathóbortok követésével? Nem vagy egyedül ezekkel a gondokkal…

3 gond iskolás gyerekekkel, amivel minden szülő megküzd -  Így kezeld a helyzetet!

1. Reggeli készülődés

Ezzel a problémával bizony nem vagy egyedül. Az iskolás korú gyermekek szülei az elsők között említik a reggeli készülődést, mint kimeríthetetlen stresszforrást. A családok többségében bizony nem mennek flottul a dolgok, kiabálással, kapkodással, veszekedéssel és idegeskedéssel indul a reggel – és nem ritkán késéssel végződik. Elindítani a saját és ezzel egy időben a sulis gyermekünk napját kétségkívül nem könnyű. Az is belefér, hogy néhanapján borul a terv. Néhány apró változtatást azonban mindenképp érdemes végrehajtani, ha a káosz mindennapossá válik.

• Kelj fel korábban, és amivel jóval könnyebben haladsz egyedül, azt végezd el, míg ő még alszik.

• Hagyj elég időt a gyereknek. Ébreszd a szokásosnál kicsit hamarabb, így belefér még egy kis szundizás az ágyban, nem leszel a plafonon, ha kissé ráérősebben készülődik. Vannak gyerekek, akiket az frusztrál, hogy reggel felkel, eszik, öltözik, fogat mos, összeszedi a holmiját és már kint is van az utcán, egyenesen az iskolába. Ha a te gyermeked is ilyen beállítottságú, beszéld meg vele, hogy ha korábban elkészül, még játszhat, olvashat, szabadon kikapcsolódhat indulásig.

• Az öltözködés szintén sarkalatos kérdés. Van, akinek az segít, ha előző este odakészíted a ruháit és neki már csak bele kell bújnia. Míg másoknak az könnyíti meg a reggelt, ha szabadon választhat és (természetesen ésszerű keretek között tartva) azt vesz fel, amit ő akar.

• Vond be apát is! Ha mindannyian ugyanabban az időben indultok el otthonról, célszerű megosztani a feladatokat és meghatározni, hogy ki mit koordinál.

2. Kütyük és trendek – mi a menő az iskolában?

Ez talán az egyik legmegosztóbb a három dilemma közül. Nem is szeretnénk igazságot tenni, hiszen valószínűleg nem is nagyon tudnánk. Ráadásul az, hogy mit és milyen mennyiségben egészséges gyerekünk életébe engedni a trendekből, nagy mértékben függ az ő korától és nem utolsósorban a szülő anyagi helyzetétől is. Mindenesetre az a nézet, hogy a tévé, a tablet és az okostelefon önmagában “elbutítja” a gyereket és felborítja értékrendjét, lassan megdőlni látszik. A teljes tiltás és a korlátlan hozzáférés egyaránt hátrányos lehet a gyermek számára. Mint a gyermeknevelésben általában, ez esetben is célszerű megtalálni az arany középutat. Mértékkel miért ne követhetné a divatot (különben akár gúny és kirekesztés célpontjává is válhat), középiskolás éveinek vége felé pedig szinte már minden kamasznak van okostelefonja, esetleg tabletje. Az hangsúly sokkal inkább azon van, hogy hol, mikor, mennyit és mire használja ezeket az a modern kori kütyüket.

3 gond iskolás gyerekekkel, amivel minden szülő megküzd -  Így kezeld a helyzetet!

3. Leckeírás

Bár a kisiskolások jellemzően még az iskolában, a napközis foglalkozás keretében írják meg a leckét, idősebb korban pedig ez szinte teljes egészében az ő kompetenciájuk közé tartozik, azért előfordulhat, hogy akad egy-két elmaradt tennivaló vagy otthoni feladat, amit gyermekünk igyekszik elbliccelni vagy Pató Pál úr módjára halasztgatni. Különösen akkor, ha úgy érzi, az utolsó pillanatban anya vagy apa úgyis kihúzza majd a pácból. Kezeld partnerként a gyereket és köss vele egyezséget: számíthat a segítségedre, de csak abban az esetben, ha időben szól, és nem próbálja eltussolni a dolgot, a tűzoltást hagyva rád.

Hasznos cikkek az iskolakezdésre az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top