Család

Iskolakezdés – így spórolhatsz a költségeken

Idén nyár végén is előkerül a papír és ceruza, hogy megpróbáljuk kiszámolni, mennyibe is kerül majd a gyerek beiskolázása. Vannak tételek, amelyek könnyen kalkulálhatók – elsősorban a tanszerek –, míg másoknál egészen széles skálán mozoghatnak a költségek. Megmutatjuk, hogyan spórolhatsz meg szép summát ez utóbbiakon!

Számos cikk jelenik meg arról, hogy mennyibe is kerül az évkezdés. Ha csak a tanszereket nézzük, akkor 15 ezer forint körüli összeggel számolnak a legtöbben, ám ez a végeredmény csalóka, mert sok egyéb dolgot is finanszíroznod kell majd szeptemberben és aztán később, az év során is. Nézzük most meg, hogyan tudunk spórolni ezeken! 

Iskolakezdés – így spórolhatsz a költségeken

 

Ruházat 

Ez az egyik legnagyobb költségtétel, és egyúttal az is, amin a legtöbb pénzt megfoghatod. Kezdd azzal, hogy lemondasz a márkás holmikról, mert ezek ára a többszöröse is lehet annak, mint amennyibe egy jó minőségű, de nem neves gyártótól származó termék kerül. Sokan turkálóban keresgélnek, és jól teszik, mert itt gyakran akadnak teljesen új, még senki által nem hordott ruhák a bolti ár töredékéért

Táska és társai 

A kötelező tanszerekből – füzetekből, ceruzákból, tollakból, festékekből, vonalzókból – az olcsóbbak is éppen olyan jó szolgálatot tesznek, mint a drágábbak, és egy kisgyerek éppen olyan hamar fogja elhagyni őket. Egy elsősnek ezért szerintünk felesleges ilyenből túl drágát vásárolni. Van viszont, amiből a drága az olcsóbb: ilyen például a tolltartó, a tornazsák vagy az iskolatáska, amiből ha egy igazán jó minőségű, tartós darabot szerzel be, az évekig kitarthat. Igaz, drágább lesz, de hosszú távon mégis kevesebbe kerül majd neked annál, mint ha gyakran vennél olcsóbb, de silányabb termékeket. 

Iskolakezdés – így spórolhatsz a költségeken

 

Otthoni tanulósarok a netről 

Itt is ugyan az az elv, mint az iskolatáskánál – a drágább olcsóbb. Egy kis trükkel viszont a drágábbat is beszerezheted kevesebb pénzért: egy használt, de erős, jó fából készült, régi íróasztal például sokkal kevesebbe kerül a különféle aukciós portálokon, mint az új, modern, de gyengébb minőségű bútorok, és még használtan is sokkal tovább tart majd – akár a diplomaosztásig is kiszolgálhatja a tanulóéveket. Azt ajánljuk, hogy böngészd át az internetes apróhirdetéseket ilyen használt bútorok után, ha pedig mégis újat szeretnél venni, akkor ne egyből az első boltban látott darabot vásárold meg, hanem a világháló ár-összehasonlító oldalain nézd ki a legolcsóbbat. Nem csak bútorokat vehetsz így – akár használtat vagy újat –, hanem atlaszt, földgömböt, könyveket és sok mást, ami egy komfortos és jól felszerelt tanulósarokhoz kell. 

Várd ki az akciót

Augusztus végén is vannak iskolakezdési akciók a boltokban, de az igazság az, hogy ilyenkor csak látszatra adják olcsóbban a tanszereket – erre általában a legtöbb szülő akkor jön rá, amikor szeptember második hetében ugyanott, ugyanazt az árut fél áron látja meg a polcon. Ha van rá lehetőséged, várj egy kis időt az iskolai dolgok beszerzésével, és vedd meg őket nagy kedvezménnyel szeptember közepén. Még előrelátóbb és takarékosabb dolog, ha már az iskolakezdés előtt hónapokkal, akár előző év végén beszerzed, ami kell. 

Nagy tételben vásárolj 

A tartós cikkekből – például füzetekből – érdemes nagy tételben, nagykereskedőnél vásárolni, akár évekre előre bebiztosítva az utánpótlást. Ez egyszerre nagyobb kiadást jelenthet, de hosszú távon spórolsz vele. Ha nincs annyi pénzed, hogy ilyen nagy beruházást hajts végre, akkor is vásárolhatsz nagy tételben: fogjatok össze a többi szülővel az iskolában, és együtt, egyszerre vegyétek meg a holmikat. 

Iskolakezdés – így spórolhatsz a költségeken

 

Cserebere, örökség 

Ami az egyik embernek felesleges, a másiknak kincset ér. Az iskolai felszerelésekkel is így van ez: sok dolgot “kinőnek” a gyerekek, a szülők pedig örülnek, ha megszabadulhatnak akár ingyen is ezektől a dolgoktól. Figyeld a csereberélős oldalakat a neten, és meglátod, meglepően sok dolgot nem hogy olcsón, de ingyen be tudsz majd szerezni így.  Lehet az is, hogy épp a rokonságodban van olyan gyerek, akinek a régi iskolai cuccai jó állapotban, de használatlanul hevernek már a padláson – kérdezz rá, hátha ilyen örökség birtokába juthattok!

 

Olvass még az tanévkezdésről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top