Család

Hogyan fejleszthetők a kisgyermekek motorikus készségei?

Gyermekeink fejlődésének természetes alapeleme a játék. Mikor megszületik a gyermekünk, felelősséget vállalunk érte, amely, ahogy a gyermek nő, egyre nagyobb lesz. Igyekszünk neki mindent megmutatni, megtanítani, megismertetni vele a világot. Ezek a dolgok nagyon fontosak, hiszen ezek az alapértékek és az átadott tudás formálják majd később a gyermek személyiségét. Minden kisgyermek kíváncsi felfedező is egyben, így megpróbálnak minden tárgyat megfogni, a szájukba venni, hiszen minden új és ismeretlen számukra. Ezért is fontos, hogy gyermekeinket a megfelelő játékokkal vegyük körbe, amelyek észrevétlenül segítik fejlődésüket.

A gyermekek egészséges fejlődésének egyik legfontosabb szakasza az 1-3 éves kor, amely időszakban a nagy motoros és finommotorikus képességeket tanulják meg. Az otthoni testmozgások, mint tornák, táncok, akár a járóka, motorok, illetve idősebb korban a játszótéri játékok mind a test mozgásáért felelős nagy motoros készségeket fejlesztik. A finommotorikus készségek, így az arc- és kézmozgások a különböző eszközök használatával és az azokkal való gyakorlással fejleszthető, mint például labda- vagy építő játékokkal. Mivel egy kisgyermek hamar elunja magát, ezért minél nagyobb és színesebb egy játék, annál jobban le tudja kötni a gyerek figyelmét, pont erre az alapelvre támaszkodva tervezték meg a LEGO DUPLO játékokat is.

A finommotorika megfelelő szintjének elsajátítása rendkívül fontos, mivel hiánya akár tanulási nehézségekhez is vezethet, főként, hogy ez az írástanulás alapja – így például a ceruza helyes tartása is nagyban függ ettől. Éppen ezért az óvodai képzés is ezen készségek fejlesztésére épül, így a rajzolásra, gyurmázásra, formák kivágására, kül- és beltéri mozgásokra. Optimális esetben 6-7 éves korukra, mire iskolaérettek lesznek, tökéletesen kifejlődik koordinációs készségük is.

A játék tehát egy természetes módja annak, hogy gyermekeink felfedezzék a világot maguk körül. A kicsik a közös játékok által tanulják meg kifejezni magukat, így fejlődik a kommunikációs készségük is. A jó játékok nemcsak szórakoztatják a piciket, hanem közben elősegítik fejlődésüket is, éppen ezért érdemes előre gondolkoznunk és terveznünk, hogy mikor mit adunk a kezükbe, vagy milyen szórakoztató programot találunk ki nekik. Sokféle módja van annak, hogy gyermekeink fejlődését a lehető leggyorsabbá és leghatékonyabbá tegyük, rengeteg sikeres módszer közül válogathatunk. Sok pszichológiai és szociálpszichológiai könyv, illetve tanulmány foglalkozik a gyermekek boldog és megfelelő nevelésének célravezető eszközeivel. Ezeket érdemes már akár a várandósság szakaszában elkezdeni olvasgatni, hiszen akkor még sokkal több nyugodt percünk van. Mindemellett nagyon fontos kiemelnünk, hogy játék közben segítenünk is kell nekik, meséljünk az éppen szimulált élethelyzetekről, motorikus mozgásaikat javítsuk ki, amikor szükséges, és készítsük fel őket az óvodai, majd az iskolai életre.

Cikkünkben szeretnénk bemutatni Nektek Andit és kisfiát, Gergőt. Andi nagyon fontosnak tartja, hogy Geri sok időt töltsön a szabadban, akár a játszótéren, akár egy hosszabb séta erejéig. “Szerintem nagyon fontos, hogy Geri a lehető legtöbb dolgot tanulja meg tőlem, amit csak a kora enged, illetve tanulja meg önállóan elfoglalni magát. Ugyan nem tiltom neki, hogy tévét nézzen, de erre nincs is szükség, hiszen rengeteget vagyunk a szabadban, és délután legtöbbször kettesben játszunk valamit” – meséli az édesanya.

Elkísértük őket a délutáni “játszóterezésre”, és mikor visszaértünk, egy kis uzsonnát követően Geri rögtön belefeledkezett a színes ceruzák varázslatos világába. Idővel azonban előkerült kedvenc macija abból az építőkészletből, amit nemrég kapott szülinapjára. Andi is egyetért azzal, hogy játék közben is fontos a tanulás, így míg a macival játszottak, elmesélte Gerinek, hogy a medvéknek milyen testrészei vannak, milyen hangokat adnak ki az életben, és hogy téli álmot is alszanak.
“Pici kora óta tapasztalom, hogy Gerinek mennyire sokat számít, ha a játékidőt együtt töltjük. Nemcsak gyorsabban tanul és fejlődik, hanem a köztünk lévő kötelék is egyre erősebbé válik. Tudja, hogy bármikor számíthat rám” folytatja Andi.

Hogyan fejleszthetők a kisgyermekek motorikus készségei?

Geri kifejezetten aktív kisfiú, ezért nagyon fontos, hogy variálható játékokkal játsszon, mivel gyorsan megunja a dolgokat, de pont emiatt nagyon kreatív is. Egyik kedvence a LEGO DUPLO, hiszen ezeket a készleteket bármikor szétszedheti, újra összerakhatja, és Andi sem szokott izgulni, mert a DUPLO elemek tökéletesen biztonságosak.
“Imád a kedvenc macijának lakóhajót építeni! Főleg, hogy amikor fürdés közben játszik vele, a hajóval hullámokat gerjeszt és fröcsköl. Mindig kitalál valami új történetet, hogy éppen mit kell átélnie a medvének a vízben, sokat nevetünk együtt! Mindemellett azt vettem észre, hogy a fürdetés sokkal-sokkal könnyebbé és izgalmasabbá vált, amióta a játékokat is bevonjuk! Geri imádja a színes kockákat, főleg hogy már nem csak a szobájában játszhat velük” tette hozzá Andi.

Hogyan fejleszthetők a kisgyermekek motorikus készségei?

A fürdetés után úgy döntöttem, hogy elbúcsúzom, és hagyom a családot, hadd vacsorázzanak meg közösen. Az Andiékkal töltött nap alatt sokat gondolkodtam azon, hogy mennyi mindenre kell tudatosan felkészülnie egy édesanyának, hiszen már a szülés előtt konzekvens döntések sorozata áll mindannyiunk előtt, és utána ezek a szálak csak egyre kuszábbak lesznek. Ez persze így természetes, de jó, ha tudjuk, hogy mennyi segítség van körülöttünk, legyen szó a párunkról, az édesanyánkról, a testvéreinkről, vagy akár egy játékról, amely egyszerre szórakoztató, biztonságos és segíti gyermekeink fejlődését.  

Geri a fotózás alatt a LEGO® DUPLO® Építőjáték és hajó kicsiknek készletével játszott.

Nagyszerű kreatív játéktippek találhatók a www.DUPLOvilag.hu weboldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top