Család

Hasznos időtöltés tanév közben is

"Itt van az ősz, itt van újra..." A mozgalmas nyarat követően az iskola kezdetével a tanulás mellett érdemes más elfoglaltságot is keresni a gyermekeknek.

Ez lehet a sport, a zenetanulás vagy például egy hobbi is. Igen ám, de ezekhez jellemzően szükség van sporteszközre, hangszerre, vagy a hobbi esetén különböző tárgyakra, kiegészítőkre. Az iskolakezdéssel megterhelt családi kasszába nem egyszerű beleilleszteni az egyszeri, nagyobb kiadásokat. Nagy segítséget jelenthet viszont, ha a költségek hónapokra elosztva, kisebb részletekben jelentkeznek csak.

Hasznos időtöltés tanév közben is

Könnyebb dolgunk van, ha már korán kiderül, mihez van kedve, miben tehetséges a csemeténk. Ekkor ugyanis nem halmozódik fel a garázsban több sportág számos eszköze, ami a sok hely mellett tetemes pénzt is felemészthet. A legnépszerűbb sportág idehaza természetesen a labdarúgás, de a hagyományosan magyar sikersportágakat, mint a kézilabdát, kajak-kenut, vízilabdát vagy a vívást is sok gyermek választja. Hobbi sportolásnál elegendő lehet az olcsóbb felszerelés beszerzése is – bár jellemzően az is több tízezres kiadást jelent -, de a sikerekkel együtt várhatóan a költségek is nőni fognak. Ilyenkor jelentkeznek ugyanis az utazások, edzőtáborok, profibb felszerelések vagy akár az étrendkiegészítők, vitaminok is. A sportolás fontos, érdemes kalkulálni vele a családi költségvetés tervezésekor is. Bár a rendszeres megtakarítás jelentősége vitathatatlan, egy nagyobb kiadás nem kell, hogy feltétlenül lemondással járjon azok számára sem, akik nem készültek fel rá.

Hasznos időtöltés tanév közben is

A kiskorban elkezdett zenélés nagymértékben fejleszti a gyermek agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felel, ráadásul jó hatással van a gyerek szépérzékére és kreativitására is.  A zenetanulás elkezdéséhez elég egy jó hangszer és egy odafigyelő tanár. Legtöbb esetben maga a zeneiskola biztosítja a hangszert a tanulónak az első években, ami addig elegendő, míg elsajátítja az alapokat a gyermek. A későbbiekben már szükség lehet magas minőségű hangszerekre is a komolyzenei pályafutáshoz. “Ezek általában egy egyszeri, nagyobb beruházással járnak – például a zongorák, de a komolyabb ütős, fúvós hangszerek ára is gyakran meghaladja a százezer forintot –, ám ezek finanszírozására is adódik jó lehetőség. Például személyi kölcsön formájában: ilyenkor ugyanis az egyszeri kiadás terhe több hónapra vagy évre elosztható az előre jól tervezhető törlesztő részletekkel” – mondja erről dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.
Nincs miért aggódni, ha a gyerek nem mutat különösebb érdeklődést a klasszikus sportok vagy a művészetek iránt. Népszerű és természetközeli kikapcsolódás napjainkban a lovaglás, de a fizikai energiák levezetéséhez például a beltéri falmászás is nagyszerű megoldás. A gyermeknek számos hobbit is találhatunk, amit akár közösen is űzhetünk vele: a fotózás például szintén olcsón elkezdhető, bár itt a komolyabb eszközök, kiegészítők később már nagyobb tételt jelenthetnek. Az inkább otthonülők számára remek elfoglaltság a modellezés vagy a már kisebb távcsővel is elkezdhető csillaglesés. “Egy jól megválasztott szabadidős tevékenységgel sikerélményt is biztosíthatunk gyermekünk számára, amely erősíti önbizalmát – mondja gyakorló anyaként az OTP szakértője –, a lényeg valójában nem az, hogy milyen hobbit választ a csemeténk, hanem hogy örömét lelje benne. A költségek pedig e tekintetben csak másodlagosak, de a felelős szülőknek természetesen érdemes erre is figyelmet fordítaniuk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top