Család

Minden élmény az utolsó. Minden pillanatban meghalunk – 12 gondolatébresztő idézet Feldmár András új könyvéből

Mi a kiút, hogyan lehet kapcsolatot teremteni a rettenetes és a csodálatos után? Kiderül Feldmár András legújabb kötetéből, melyből 12 elgondolkodtató idézetet hoztunk.

Meríts erőt a magyar származású, Kanadában élő pszichoterapeuta gondolataiból! Feldmár András szerint a természet gyakran csodálatos élményekkel szolgál számunkra, a valósággal való találkozás azonban sokszor rettenetes élmény is tud lenni, ez pedig valósággal megdermeszt bennünket. Állítja, sokszor megmagyarázzuk a valóságot, hogy úgy érezzük, kontrollálhatjuk, a legrettenetesebb élményeket pedig – szerinte – a  szülői bántalmak jelentik.

Íme 12 ébresztő gondolat Feldmár András A rettenetes, a csodálatos című új előadáskötetéből:

Az, hogy az élményeinket kategorizáljuk, már önmagában szemtelenség. Hálásnak kellene lennünk, hogy egyáltalán van élményünk. Mindegy, hogy az rettenetes-e vagy csodálatos. Az univerzumban minden csak úgy van, és nincs rettenetes, nincs csodálatos.

A valóság az, hogy ahhoz, hogy valami történjen, két igenre van szükség, és a legjobb esetben két lelkes igenre. Abból lehet valami. De ha egy igen – vagy akár több is – van, és egy nem, akkor vége. A nem hatalmasabb, mint az igen. Én akármennyire is igent akarok, ha van egy nem, akkor el kell mennem onnan. Az az egy nem véget vet az egésznek.”

Megesik, hogy amikor egy nagyon mély, egyedi érzésem van, akkor azzal is egyedül maradok. Azt csak én tudom, csak én élem át. A te élményedről soha senkinek nem lesz halvány gőze sem. Soha. Csak te tudod.”

A leggyönyörűbb élmények is lélegzetelállítóak, és néha könnybe lábad az ember szeme, mert abban a gyönyörű pillanatban az is benne van, hogy nem sok lesz belőle. Minden élmény az utolsó. Minden pillanatban meghalunk, nem csak egyszer. A pillanatok, amiket együtt töltünk, soha nem lesznek többé.”

Nem szabad hátat fordítanunk a hatalomnak, mert akkor azoké lesz, akik nem akarnak jót nekünk.”

Szerintem van egy valóság, de az rettenetesen komplikált. Úgyhogy valószínűleg egyikünknek sincs módja az egész valóságot megélni.”

Minden utazás egy halál. Amikor elbúcsúzol valakitől, az is egy halál. Ha elbúcsúzunk, lehet, hogy soha többé nem látjuk egymást. Minden pillanat az utolsó. Ez a pillanat soha nem fog megismétlődni.”

Örüljünk annak, hogy tudunk lélegezni. Még akkor is, ha valaki megcsalt vagy kifosztott minket, még akkor is, ha fájdalmaink vannak. Amíg lélegzem, addig hálás vagyok.”

A rettenetesről sokat kell beszélni, de a csodálatosról nagyon egyszerű. Ami nem rettenetes, az csodálatos. Óriási csoda, amikor nem szenvedünk.”

A bátorság azt jelenti, hogy az igazat mondom, és azt cselekszem, ami a szívemben van, még akkor is, ha beledöglök.”

Csak a mesékben van olyan, hogy valaki megérdemel valamit, a világmindenségben, az életben nincs. A valóság az, hogy akarsz valamit, és megkapod, vagy akarsz valamit, és nem kapod meg. Nincs olyan, hogy megérdemelni.”

Vannak dolgok, amelyekről nehéz beszélni, mert túl vannak a nyelven. Vannak dolgok, amelyek ha megtörténnek, az ember szavak nélkül marad, mert amit a szavak kifejeznek, az nem elég.”

Még több elgondolkodtató idézet az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top